Terazide hile yapmanın cezası nedir

Question

Terazide Hile Yapmak

SORU: Terazide hile yapan kişinin kırk yıl cehennemde yanacağını söylüyor, bu doğru mudur?

CEVAP: Rivayetlere göre Hz. Peygamber (s.a) Medine’ye hicret ettiği zaman, tartı ve ölçüde hile yapanlar olduğunu gördü. Allah bunun üzerinde şöyle buyurdu:

İnsanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise noksan yapan hilekârlara yazıklar olsun.

Onlar düşünmezler mi ki büyük bir günde diriltilecekler! Öyle bir gün ki, insanlar o günde alemlerin rabbinin huzurunda divan duracaklardır. (Mutaffifin/1-6)

Yani Allah Teâlâ, ölçü ve tartıda noksanlık yapan kişilere şiddetli bir azap hazırlamıştır. Onlar kendilerine tarttıkları zaman tam ve hatta fazla olarak alırlar. Ancak başkalarına ölçüp, tarttıkları zaman eksik tartıp verirler. Bunların şiddetli bir günde hesaba çekilmemeleri reva mıdır? Öyle bir hesap ki o günde alemlerin rabbinin huzurunda divan duracaklardır. Ölçü ve tartıda dürüst davrananlar kurtulacak, insanları kandıranlar ise, elem verici bir azaba çarptırılacaklardır. Bu ayet nazil olduktan sonra Medineliler ölçü ve tartılarına dikkat ettiler. Ve bu konuda insanların en iyisi oldular. Rivayetlere göre hicretten sonra Medine’de inen ilk sure budur.

Abdullah b. Abbas acemlerden bazılarına şöyle söyledi: Ey acemler! Sizden öncekileri helak eden iki şey yüklendiniz, ki onlar Ölçüler ve tartılardır. Hz Peygamber şöyle buyurdu:

Ölçülerine riayet etmeyenlerden otlar kesildi ve onlara musibetler ve belalar geldi.

Mâlik b. Dinar da şöyle anlatıyor:

Ölmek üzere olan bir komşumun yanına gittim. “Ateşten iki dağ, ateşten iki dağ!” deyip duruyordu. ‘Sen ne diyorsun, yoksa alay mi ediyorsun?’ deyince, ‘Benim iki tane tartı aletim vardı. Onlardan biriyle kendime, diğeriyle de başkalarına tartıyordum’ diye cevap verdi. O böyle diye diye can verdi.

İbn Ömer satıcıların yanından geçerken şöyle diyordu:

Allah’tan korkun, ölçüyü ve tartıyı tam yapın! Çünkü Ölçü ve tartılarında aldatanlar kıyamet gününde ince hesap vereceklerdir. Onlar kulaklarına kadar kan ter içinde kalacaklardır. Ölçü ve tartılarında kusur edenler, çok çetin ve uzun olan bir günde hesap vereceklerdir. Hz. Peygamberin bildirdiğine göre o gün, öyle uzun bir gündür ki dünya günleriyle elli bin senelik bir gündür.

İmam Kurtubî de el-Camii li Ahkâm ‘il-Kur’an adlı tefsirinde şöyle diyor:

İkrime dedi ki: “Her ölçen ve tartan cehenneme girecektir.” Ona “senin oğlun da ölçüp, tartıyor” denilince, “O da cehenneme girecektir” dedi.

Bu sözü İkrime (r.a) söylemişse, umulur ki bununla o, eksik tartan ve ölçenleri korkutmak ve sakındırmak için söylemiştir. Yoksa adil olarak ölçüp tartanlar için böyle bir şey düşünülemez. Bilakis o adalet etmesiyle sevaba ve güzel mükafata nail olacaktır. Yeter ki o bu alış ve-rişiyle Allah’a yakınlaşmayı ve kul haklarını korumayı muhafaza etsin.

Benzeri konular:

About Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Follow Me

Answer ( 1 )

    0
    2022-12-14T18:48:44+03:00

    Müslüman’ın hile ve aldatma yollarına gitmemesi gerekir. Çünkü Müslüman, her hali ile dürüst olması gerekmektedir. Özellikle ölçü ve tartıda çok dikkat etmesi, ölçü ve tartıda hile yapmaması gerekir Müslüman’ın. Ölçü ve tartı ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerden birisine örnek verecek olursak;

    “Ey kavmim! Ölçüyü ve tartıyı büyük bir titizlik ve tam bir doğrulukla yerine getirin; kendilerine ait mallarda haklarını eksiltmek suretiyle insanlara zulmetmeyin ve bozguncular kesilerek yeryüzünde karışıklık çıkarmayın.” (Hud Suresi/85)

Leave an answer