“Temizlik imandandır.” (Müslim, İman, 1.) Yukarıdaki hadiste hangi tür temizlik kastedilmiş olabilir?

Question

“Temizlik imandandır.” (Müslim, İman, 1.)

Yukarıdaki hadiste hangi tür temizlik kastedilmiş olabilir?

 

Bu hadisi şerifte hem bedeni hem de ruhi/manevi temizlik kastedilmiştir. Çünkü  Beden temizliği esasen kendileriyle ruhî temizliğin hedeflendiği ibadetler için de ön şarttır. Bir ön hazırlık safhasıdır. Bundan dolayı Allah Resûlü, “Temizlik imandandır.”  buyurmuştur.

Peygamber efendimiz hem maddi hem de manevi temizliği hayatın düsturu haline getirmiştir.

Manevî temizlik kişinin kalbini kötü duygu ve düşüncelerden, bedenindeki organlarını günahlardan arındırmasıdır. Kalp (gönül) temizliği diğer temizliklerden önce gelir.

Maddî temizlik; eşyanın, mekânın, giysilerin, bedenin, ev, işyerinin, mabet ve yaşadığımız çevrenin temizliğidir. Maddi temizliğin en önemli unsurlarından biri beden temizliğidir.

Bunun yanında temizlikten çevre temizliği de kastedilmiştir. Zira çevre Allah’ın bize bir lütfu, ihsanı ve emanetidir. Çevreyi kirletmek nimete nankörlük ve emanete kötülük etmektir. Çevreyi maalesef en çok biz insanlar kirletiyoruz; piknik alanlarını atıklar, cadde, sokak ve parklar sigara izmariti, çekirdek kabuğu, atık kâğıt ve çöplerle, deniz, göl ve ırmaklar atık ve kirli sularla, bacalardan ve motorlu taşıtların egzozlarından çıkan duman ve gazlarla havayı biz kirletiyoruz.

BENZER KONULAR:

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2021-10-09T23:42:08+03:00

    Rasulullah (sav) temizlik imandandır. buyurmuştur.

    Bu temizlik kişinin hem maddi temizlik dediğimiz bedenindeki ve elbisesindeki kirlerden temizlenmektir; hem de ruhi temizlik dediğimiz kişinin iç temizliği kastedilmiştir. Çünkü manevî temizlik kişinin kalbini kötü duygu ve düşüncelerden, bedenindeki organlarını günahlardan arındırmasıdır. Kalp (gönül) temizliği diğer temizliklerden önce gelir.

Cevapla