Sürekli yellenme sıkıntısı yaşayan biri olarak namazlarımı nasıl kılarım?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Sürekli yellenme sıkıntısı

Ben 16 yaşında bir kızım , abdest aldıktan sonra ve namaz sırasında da olmak üzere günün büyük çoğunluğunu kapsayan gaz tutamama sorunum var. Abdest alırken 3 kez 4 kez aldığım oluyor ama her defasında aynı sorunla karşılaşıyorum. Ben de bu sorunu anlatamadığım için her namaz için sadece 1 kere abdest alıyorum ve abdestim bozulsa da namazımı kılıyorum. Bir yerden okuduğuma göre böyle yapmak doğruymuş. Sizce doğru mudur? Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Cevap:

Fıkıhta özür kavramının en çok kullanıldığı konuların başında, sürekli devam eden abdest bozucu hâller gelir. Sürekli burun kanaması, idrarını tutamama, sürekli kusma, yellenme, yaranın sürekli kanaması ve akması, kadınların istihaze durumları gibi abdesti bozan ve süreklilik taşıyan bedenî rahatsızlıklara özür, böyle kimselere de özür sahibi denir (Kâsânî, Bedâî’, I, 28, 29; Merğînânî, el-Hidâye, I, 217-219; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 504).
Bir kimsenin ibadet konusunda özür sahibi sayılabilmesi için özrünün, bir namaz vakti içinde abdest alıp namaz kılacak kadar bile kesilmemesi ve her namaz vaktinde en az bir defa tekrarlaması gerekir. Özür hâli, sebebin tam bir namaz vakti süresince kesilmesiyle ortadan kalkar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 504-505).
Özür sahibi kimse Hanefî mezhebine göre her namaz vakti için abdest alır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) özür sahibi bir kadına böyle yapmasını bildirmiştir (Buhârî, Vudû’, 63). Özür sahibi, özür hâlinin abdesti bozmadığını varsayarak o vakit içinde aldığı abdestle, onu bozan yeni bir durum meydana gelmedikçe, dilediği kadar farz, vacip, sünnet, kaza namazı, cuma ve bayram namazı kılabilir, Kâbe’yi tavaf edebilir, Mushaf’ı tutabilir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 219-220). Ancak özür sahibinin abdesti namaz vaktinin çıkmasıyla bozulur. Dolayısıyla yeni namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekir.
Özür sahibi kimsenin abdesti özür hâli dışında abdesti bozan diğer şeylerle bozulur (Kâsânî, Bedâî’, I, 28). Mesela idrarını tutamayan ve bu sebeple özür sahibi sayılan kimsenin, burnunun kanamasıyla veya yellenmesiyle abdesti bozulur.
İmam Şâfiî’ye göre özür sahibi kimsenin bir namaz vakti içinde kılacağı her farz namaz için ayrı ayrı abdest alması gerekir. Zira onun abdesti kıldığı namaz bitince son bulmuş olur. Bu abdest ile dilediği kadar nafile namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 175).
Mâlikî mezhebine göre özür sahibinin abdesti, vaktin girmesi veya çıkması ile değil, özrün dışında abdesti bozan bir şeyin meydana gelmesi ile bozulur (İbn Rüşd, Bidâye, I, 35; Desûkî, Hâşiye, I, 114-118).
Bir kimsede bulunan özürlülük durumunun o kişiyi ileri derecede sıkıntıya sokması ve abdest almada ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakması hâlinde Mâlikî mezhebinin bu görüşü ile amel edilebilir.

Benzer Konular:

Answers ( 2 )

    1
    2022-05-03T19:37:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu meseleyi 2 yönden değerlendirmek gerekir. Birincisi, bu sorun vesveseden kaynaklanıyor olabilir. İkincisi, bu bir sağlık sorunu veya bedensel bir problem de olabilir. 

    Özellikle yellenme hissi veya isteği sadece abdestliyken oluyorsa ve abdestli değilken yellenme hissi olmuyorsa yüksek ihtimalle bu vesvesenin belirtisidir.

    Bu tarz sıkıntılar yaşayan bir kimsenin doktora gitmesini ve bedensel bir problem olup olmadığını araştırmasını tavsiye ederiz. Zaten doktor, kişinin sağlık sorunu veya bedensel problemleri olmadığını bildirirse, bu vesvese olabilir.

    Kişi abdestli dolaşırken veya namazdayken, şeytan onun abdestini bozmak ister. Bunun için vesvese verir. Kişi yellenmediği halde büyük yellenme hissi yaşayabilir ve namazdayken yellenmemek için kendisini tutmaya çalışabilir. Çünkü onu şeytan rahat bırakmak istemiyor.

    Vesveseler yaşayan kimse vesveselere itibar etmeyip namazına devam ederse, Allah’ın izniyle vesvesesen kurtulacaktır.

    Böyle problemler yaşayan bir kimse, Yüce Allah’a (c.c) dua etmeli, sabretmeli ve namazı terk etmemelidir.

    En iyi cevap
    0
    2022-05-20T11:00:42+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Abdest tutamama sorunu

    Abdestimi tutamayan birisiyim her abdest aldığımda gaz çıkarıyorum her defasında abdest mi almam gerekiyor yoksa özüre mi giryor özüre girmesi için devamlı olması lazım dedi biri bana ama bazen çok nadir tutabiliyorum bu devamlılık derken bir vakit geçirene kadar olan süre mi ?

      0
      2022-05-20T12:17:40+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Sevgili kardeşim; bu durumun öncelikle vesvese olup olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Yani hakikaten gaz çıkartıyor musunuz?, yoksa bu sadece bir his olup vesvese mi? Öncelikle bunu bilmeniz gerekir. Eğer vesvese ise; buna aldırış etmemeniz gerekmektedir. Vesvese olmadığından emin iseniz; o zaman dinen özürlü sayılabilmeniz için bir namaz kılacak kadar sizlere müsaade etmemesi gerekmektedir bu gaz sorununun.

Cevapla