Şeker hastasının, domuz yağından çıkarılan insülin iğnesi alması câiz midir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

DOMUZ ENSÜLİNİ

Seker hastasinin domuz yagindan cikarilan insulin ignesi almasi caiz midir

Şeker hastalarının kullanmış olduğu ensülin iğnesinin domuz kökenli olduğu ve bu nedenle hassasiyet sahibi birçok Müslümana sıkıntı verdiği bilinmektedir. Bu sebeple kitabımızın bu bölümünde husûsiyetle bu konuya dâir de bilgi paylaşımında bulunmamız uy gun olacaktır.

Domuz bütünüyle necâsettir. Dolayısıyla eti, kemiği, kanı ve sair bütün cüzleri pistir. Bunların yenilmesi, içilmesi veya kullanılması câiz değildir.

Ancak yukarıda da naklettiğimiz gibi açlıktan ölmek üzere olan bir kişinin, başka bir şey bulamaması durumunda hayatını kurtara cak kadar bunlardan yararlanması caizdir.

Allah Teâlâ Hazretleri şöyle buyuruyor:
إمام عليكم الميتة والدم ولحم الخنزير وما أهل به لغير الله فمن اضطر غير باغ ولا عاد قلا إثم عليه إن الله غفور رحيم

“Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur. Şüphe yok ki Allah çokça bağışlayan çokça esirgeyendir.” Haramla tedavi konusunda da temas ettiğimiz üzere helal olan başka bir ilaçla tedavi mümkünse domuz ve emsali haram kökenli ilaçları kullanmak caiz olmaz. Başkasının bulunmaması durumun da bu ilaçların kullanılmasında bir sakınca yoktur. Yaptığımız araştırmaya göre piyasadaki ensülinlerin tamamı domuz ensülini değildir. Türkiye Diyabet Vakfı’nın resmi internet sitesinde şöyle denil mektedir: “Günümüzde tedavi amacıyla kullanılan ticari ensülinle rin, birçok bakımdan birbirinden farklı özellikleri vardır.

Elde edilen biçimlerine göre ensülinler “domuz”, “sığır”, “insan” ensülinleri olarak isimlendirilir. Domuz ve sığır ensülinlerinin ya pıları vücudun ürettiği ensüline tamamıyla benzemez. Bu nedenle insan ensülininden daha fazla reaksiyona sebep olabilmektedir.

İki çeşit insan ensülini vardır.

1. Domuz ensülinin insan ensülinine benzeyecek şekilde değişi me uğratılmasıyla elde edilen yarı sentetik ensülinler.
2. İnsan vücudunun yaptığı ensülinin yapısı ile aynı olacak şekil de genetik mühendislik teknikleri ile üretilen ensülinler,

İnsan ensülini vücudumuzun ürettiği ensülinin tamamıyla aynı si olduğu için vücudun bu ensüline karşı tepki gösterme olasılığı, hayvan ensülinine göre çok daha azdır.”

Netice; günümüzde kullanılan ensülinler üç çeşittir.

* Domuz insülini

* Sığır insülini

* İnsan ensülini

İnsan ensülini de iki çeşittir.

* Domuzdan elde edilen ve insan ensüline benzeyecek şekilde değişime uğrayan ensülin.

* İnsan ensülini şeklinde genetik mühendisliklerle elde edilen ensülin.

Diyabet/şeker hastalarının tedavisinde ensülin çeşitlerinin her biriyle aynı sonuç elde ediliyorsa yani bunlardan herhangi birini seçme hakkı hastanın kendisine bırakılmışsa, sığır ensülinin kullanılması gerekir.

Güvenilir mütehassis doktor tarafından söylenmesi şartıyla, has tanın bünyesinden dolayı bu dört ensülinden muayyen bir tanesinin kullanılması gerekiyorsa, velev ki bu domuz ensülini olsun kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Kaynak: Helaller ve Haramlar

Answer ( 1 )

    0
    2020-12-24T20:26:50+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Eğer hasta bir kişi kullanmak zorunda kaldığı bir ilacı sebebi ne olur ise olsun kullanmadığı takdirde bu bir intihar olmaktadır adeta. Eğer kullanacağı ilaç çok çeşitli, aynı eş değerli ise elbette ki helal olan, kullanılmasında haram olmayan ilacı kullanmak mecburiyetindedir. Tabi bitüm bunlara biz değil, bu konuda uzman olan, güvenilen bir doktor karar vermek zorundadır.

Cevapla