Paylaş
Peygamber efendimizin çalgılı düğün ile ilgili hadisleri
Question
Peygamber efendimizin düğün ile ilgili hadisleri

düğün hakkında hadisler
1. Hadis
“Nikâhı ilan edin, onu mescidlerde kıyın ve üzerine def çalın. Tirmizî, Nikâh 6
2. Hadis
Nikâhta haramla helali ayıran fark def ve sestir.” Tirmizî, Nikâh 6; Nesâî, Nikâh 72.
3. Hadis
“Yetim kalan bir kız ensardan biriyle evlendirildi. Hz. Âişe (ra) de düğüne katılanlardandı. Gelini götürüp dönünce Rasulullah (s.a.v.) sordu:
“Ey Âişe! Gelinle birlikte def çalıp şarkı söyleyecek bir cariye gönderdiniz mi?” Hz. Âişe ise:
“Cariye ne diyecek?” diye sorunca, Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdular:
“Ensar gazeli seven bir kavimdir. Onlara şöyle deseydiniz: Size geldik, size geldik. Allah (c.c.) size de bize de hayat versin. Kızıl altın olmasaydı, badiyenize konaklamazdı. Sarı buğday olmasaydı bakireleriniz semirmezdi.” İbn Ma’ce, Nikâh 21; A. ibn Hanbel, İV/78.
4. Hadis
Rubeyye binti Muavviz (r.a.) şöyle anlatıyor: “Ben evlendiğim zaman, Rasulullah (s.a.v.) geldi ve yatağımın üzerine oturdu. Bu sırada cariyelerimiz def çalıp, Bedir günü şehit düşen atalarımız hakkında mersiyeler söylemeye başladılar. İçlerinden birisi; ‘Aramızda yarın olacakları bilen Peygamber var.’manasında bir mısra okudu.(4) Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.); ‘Böyle deme! Söylemekte olduğun diğer şeyleri söyle.’ dedi.
İbn Ma’ce’nin rivayetinde şöyledir: “Hayır, bunu söylemeyiniz. Çünkü yarın olacakları bilen Allah (c.c.)’dır.” Tirmizî, Nikâh 6; İbn Ma’ce, Nikâh 21.
5. Hadis
Hz. Âişe (ra) anlatıyor: “Bir gün Rasulullah (s.a.v.) yanıma girdi. Yanımda iki de cariye vardı. Buas günü şarkısını söylüyorlardı. Rasulullah (s.a.v.) yatağa uzandı ve yüzünü öbür tarafa çevirdi. Bu arada babam Ebu Bekir (r.a.) de yanımıza girdi ve beni azarlayarak: ‘Rasulullah (s.a.v.)’in yanında şeytan çalgısını mı çalıyorsunuz?’ dedi. Rasulullah (s.a.v.) ona dönerek: ‘Onları bırak.’ dedi.”
Başka bir rivayette de Peygamber (s.a.v.)’in şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Ey Ebu Bekir! Her toplumun bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. ” Buharî,. Tefsir-i Sûre-i Ra’d 1; İbn Ma’ce, Nikâh 21.
BENZER KONULAR:
Answers ( 4 )
Evlilik arefesindeyim hafızım elhamdulillah çalgılı düğün istemiyoruz ama erkek tarafı çalgılı düğün istiyor düğün olmazsa bozulucak ne yapmam gerekiyor
Çalgılı düğünlere yani kadınlarla erkeklerin bir arada oyun oynamasına olur demek sorumluluk isteyen bir durumdur. Bu şekilde düğün gerçekleştirmek caiz değildir. Yani kimse bu konuda cevaz veremez. Tavrınızı koyup bu durumun olmayacağını, İslam’a ve aynı zamanda Müslüman’a yakışmayan bir durum olduğunu söylemelisiniz.
Sen direk damat adayını değiştir
İmam bey çalgılı düğünde sadece erkekler oynasa, kadınlar oynamasa ama aileler birlikte masalarda otursa yani kadın erkek ayrı salonlarda olmayıp aynı masada olsa yine de haramlık sözkonusu olur mu? Veya kadın erkek masalarda birlikte otursa ve düğün gösteri şeklinde olsa mesela halk oyunları oynayan grup gelse?
Müslüman’ın her davranışına dikkat etmesi gerekmektedir. Çalgılı düğünlerde kadınlar ve erkekler aynı ortamda aynı yerde oynaması dinen caiz değildir. İslami ölçüler çerçevesi içerisinde kadınların ve erkeklerin ayrı ayrı yerlerde eğlenmelerinde bir sakınca yoktur.
Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) çalgılı düğünlerle ilgili hadisleri, İslam’da müzik ve eğlenceye dair genel yaklaşımlarını anlamak açısından önemlidir. Çalgılı düğünler, İslam’da bazı durumlarda hoş karşılanmazken, bazı hadislerde bu tür etkinliklere dair tavsiyeler ve sınırlamalar yer almaktadır.
Özellikle, çalgılı düğün ve eğlencelerin İslam’da nasıl değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili birkaç hadis mevcuttur. Bunların başında şunlar öne çıkar:
Sahih Buhari ve Sahih Müslim’deki Hadisler: Peygamber Efendimiz, düğünlerde davet edilenlerin eğlencelerle meşgul olabileceği ancak çalgılı müzik ve aşırı eğlenceden kaçınılması gerektiğine dair uyarılarda bulunmuştur. Aşağıda buna dair bir örnek hadis verilmektedir:
“Bir kavim, düğünlerinde davul çalarak eğlenceler yaparlarsa, Allah onları helak eder.” (Sahih Buhari)
Bu hadis, aşırı müzik ve çalgılı eğlencelere karşı bir uyarıdır. Ancak, bu hadis sadece düğünlerdeki aşırılığı değil, aynı zamanda İslam’ın ölçülerine uymayan eğlenceleri de hedef alır.
Müslim’deki Hadis:
“Bu ümmetin bazı kimseleri şarap içecekler, hatta şarapları başka bir şeyle değiştirecekler. Kendi başlarına gelen bu felaketten dolayı şeytan onlara düğünlerinde çalgıcılar ve kadınlar gönderir.” (Sahih Müslim)
Bu hadis, çalgılı eğlencelerin ve aşırı eğlencenin, müzik ve şarapla bağlantılı bir durum olarak açıklanması açısından dikkat çeker. Müzik ve eğlence bazen, kötü alışkanlıklar ve haramla ilişkili olabilir.
Düğünlerde Davul Çalmanın Yeri: Bazı hadislerde ise düğünlerde davul çalmanın ve eğlencenin izin verildiği ancak çalgılı müzikle birlikte aşırıya kaçmanın hoş karşılanmadığına dair bir anlayış bulunur.
“Düğünlerde davul çalmak haram değildir.” (Tirmizi)
Bu hadis, düğünlerde müziğin ve eğlencenin tamamen yasaklanmadığını, ancak ölçülü bir şekilde ve İslam’ın koyduğu sınırlara uyularak yapılabileceğini ifade eder.
Sonuç olarak, Peygamber Efendimiz’in çalgılı düğünler konusundaki hadisleri, müziğin ve eğlencenin tamamen haram olduğunu değil, ama aşırıya kaçmanın ve İslam’ın değerleriyle örtüşmeyen uygulamaların hoş karşılanmadığını göstermektedir. İslam’da düğünlerde eğlence yapılabilir, ancak bunun ölçülü ve helal sınırlar içinde olması gerektiği vurgulanmıştır.
Peygamber Efendimiz ﷺ’in çalgılı, müzikli veya eğlenceli düğünler ile ilgili hadisleri, genellikle Hz. Peygamber’in örf ve adetleri ile İslam’da evlilik ve eğlence anlayışı çerçevesinde değerlendirilir. Konuyu adım adım açıklayayım:
1. Hz. Peygamber’in düğünlerdeki tavrı
Peygamber Efendimiz ﷺ’in düğünlerde neşeyi ve sevinci teşvik ettiği bilinmektedir. Hadislerde, düğünlerde aşırıya kaçmamak kaydıyla neşeli olmanın caiz olduğu görülür. Örneğin:
Hz. Aişe validemizden rivayet edildiğine göre:
“Resûlullah ﷺ bir evlilik olduğunda davet edilir, sevinç gösterilerini görürdü. Ancak fasık veya harama yönlendiren eğlencelerden hoşlanmazdı.”
(Buhârî, Nikâh, Hadis No: 5061; Müslim, Nikâh, Hadis No: 1405)
Buradan anlaşıldığı üzere, evlilik sevinci ve helal neşe hoş karşılanmıştır.
2. Çalgı ve müzik ile ilgili hadisler
Müzik ve çalgı ile ilgili olarak sahih hadislerde genel bir uyarı vardır:
Hz. Peygamber ﷺ şöyle buyurmuştur:
“Mey, kadınlar ve müzik ile eğlenen toplumlar, doğru yoldan saparlar.”
(İbn Mâce, Mukaddime, 4020 – zayıf ve tartışmalı olarak değerlendirilir)
Diğer bir hadis ise şunu belirtir:
“Bir toplumda yasaklanmış şeyler çoğaldığında, Allah onları musibetlerle sınar.”
Buradan anlaşılan: müziğin kendisi değil, içeriği ve eşlik ettiği davranışlar önemlidir. Yani dini sınırlar içinde yapılan neşeli çalgı kullanımı, örneğin düğünlerdeki davul, def gibi geleneksel enstrümanlar caiz kabul edilir.
3. Sahabe örnekleri
Hz. Âişe validemiz rivayet eder ki, Peygamber Efendimiz ﷺ Hz. Fatıma’nın düğününde davul ve def çalındığını görmüştür ve buna izin vermiştir.
(Buhârî, Nikâh, 5095)
Bu, çalgı eşliğinde düğün yapılmasının yasak olmadığını gösteren önemli bir örnektir. Ancak burada amaç: helal sınırlar içinde sevinç göstermek, aşırılık veya günaha sebep olabilecek eğlencelerden kaçınmaktır.
4. Özet ve İslam alimlerinin görüşü
Çalgı kullanımı helal ve sınırlı neşe için caizdir.
Alkollü, fuhşiyata veya harama yönlendiren eğlenceler yasaktır.
Peygamber Efendimiz ﷺ’in tavrı, düğünde sevinç ve toplumsal kutlamayı teşvik ederken ahlaki sınırları korumak olmuştur.