Oruç tutulması yasak günler

Question

Oruç Tutulması Yasak Olan Günler Hangileridir

Dinimizde, oruç tutmanın emredildiği, tavsiye edildiği günler olduğu gibi, oruçtutmanın yasaklandığı veya hoş karşılanmadığı günler de vardır. Yasağın mahiyetineve ağırlık derecesine göre, bugünlerin bir kısmında oruç tutmak haram veya tahrîmenmekruh, diğer bir kısmında ise tenzîhen mekruhtur.
Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Hz.Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki birisi ramazanbayramının birinci günü, diğeri kurban bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67). Ramazanbayramının sadece birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmakyasaktır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 125). Bu günlerde oruç tutmanın yasak oluşunun nedeni, bayramgünlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmalarıdır. Ramazan bayramı, bir ayboyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti”hükmündedir. Bundan dolayı, ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir.
Ramazan bayramının ilk günü bu yönüyle bir aylık ramazan orucunun iftarıolmaktadır. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetinekatılmamak anlamına gelir ki bunun en azından edep dışı olduğu ortadadır. Allah içinkurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber(s.a.s.) teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (EbûDâvûd, Savm, 49).
Hacılar, oruç tuttukları takdirde güçsüz ve yorgun düşme ihtimalleri bulunduğutakdirde, zilhiccenin 8. “terviye” ve 9. “arefe” günlerinde oruç tutmamaları dahauygun olur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) arefe günü Arafat’ta olanların oruçtutmalarını yasaklamıştır (Ebû Dâvûd, Savm, 64). Çünkü hac ibadetini yaparken daha zinde vecanlı olmaları, öncesinde nâfile oruç tutmuş olmalarından daha hayırlıdır.
Bunların dışındaki bazı günlerde oruç tutmak ise çeşitli sebeplerle mekruhsayılmıştır. Meselâ; sadece aşure gününde oruç tutmak Yahudilere benzemek veonları taklit etmek anlamını içerdiği için mekruhtur (Ebû Dâvûd, Savm, 66).
Şek günü (Şaban ayının sonuna gelip, Şaban’dan mı yoksa Ramazan’dan mıolduğunda şüphe edilen gün) oruç tutmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.)ramazanı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamayı yasaklamıştır (Buhârî, Savm, 11,14; Müslim, Sıyâm, 21; Ebû Dâvûd, Savm, 10).
İki veya daha fazla günü, arada iftar etmeksizin birbirine ekleyerek oruç tutmakmekruhtur. Buna visâl orucu (savm-i visâl) denir. Hz. Âişe’nin belirttiğine göre Hz.Peygamber (s.a.s.) visâl orucu tutmalarını yasaklamış; kendisinin bu şekilde oruçtuttuğu hatırlatılınca da “Siz benim gibi değilsiniz; beni Rabbim yedirir, içirir.” (Müslim,Sıyâm, 55-58) diye cevap vermiştir.


Oruç tutulması yasak olan günler diğer anlamı ile haram olan oruç günleri
1_kurban ve Ramazan Bayramı’nın ilk günlerinde oruç tutmak; Ebu Hureyre r.a şöyle demiştir Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem 2 günün orucunu yasakladı Kurban Bayramı’nın ilk günü ve Ramazan Bayramı’nın ilk günü
2_ Teşrik günlerinde oruç tutmak; bunlar Kurban Bayramı’nın 2, 3 ve 4 günlerine teşrik günleri denir bu üç günde oruç tutmak haramdır Çünkü Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Bu günlerin oruçlarını da yasaklamıştır
3_ şüpheli günde oruç tutmak ; Bu da Şaban ayının 30. günüdür bugün de Hilal’in görülmesi gerçekleşmeyince bugün Şaban mı yoksa Ramazan mı diye halkın şüpheye düştüğü o gün de Nafile oruç tutmak caiz değildir Nitekim Ammar Bin Yasir radıyallahu anh şöyle demiştir. insanların şüphe düştü günde oruç tutan Allah resulüne isyan etmiş olur
4_ Şaban ayının yarısından sonra oruç tutmak; daha önce oruç tutmamış kimsenin Şaban ayının 15’inden sonra oruç tutması tahrimen mekruhtur Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem Şaban ayının 15’inden sonra oruç tutmayınız diye buyurmuştur yalnız Şaban ayının başından oruç tutulmaya başlanmışsa 15’inden sonra da tutulabilir

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2023-06-01T15:23:56+03:00

    İslam’da orucun yasaklandığı veya caydırıldığı belirli günler vardır. Bunlar şunları içerir:

    1. Eid al-Fitr: Ramazan ayının sonunu kutlayan bayramdır. Ramazan Bayramı bayram ve bayram günü olduğu için oruç tutmak haramdır.
    2. Kurban Bayramı: Hac ziyaretinin tamamlanmasından sonra kutlanan kurban bayramıdır. Kurban Bayramı günü kutlama ve kurban günü olduğu için oruç tutmak da haramdır.
    3. Kurban Bayramı’ndan sonraki üç gün: Kurban Bayramı’ndan sonraki üç gün oruç tutmamak müstehabdır. Ancak bu günlerde oruç tutmak yasak değildir ve nafile oruç olarak tutulması tercih edilirse caiz kabul edilir.
    4. Şüpheli Gün: Ramazan’ın veya Şevval’in (Ramazan’dan sonraki ay) başlangıcını belirlemek için hilal görülmesi kesin değilse ve ayın başladığı konusunda şüphe varsa, o gün oruç tutmamak müstehabdır. Bunun yerine önceki oruç ayını veya Şevval ayını 30 günle tamamlamalıdır.

    Bu özel günlerin dışında, İslam’da oruç tutmak için evrensel olarak yasaklanmış başka bir gün olmadığına dikkat etmek önemlidir. Bununla birlikte, vücut ve sağlık üzerinde baskı oluşturabileceğinden, uzun süre ara vermeden oruç tutmak genellikle önerilmez.

    Belirli günlerde veya belirli durumlarda oruç tutmakla ilgili özel endişeleriniz veya sorularınız varsa, bilgili bir din alimi ile görüşmeniz veya kendi özel durumunuza ve düşünce ekolünüze uygun rehberlik için güvenilir İslami kaynaklara başvurmanız önerilir.

    En iyi cevap
  1. İslam’da, oruç tutmanın bazı günlerde yasak olduğu kabul edilir. İşte oruç tutmanın yasak olduğu bazı günler:

    Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı: Bu iki bayram gününde oruç tutulmaz. Bayram günleri, oruç tutma yasağının bulunduğu özel günlerdir.

    Cumartesi veya Pazar Günü Tek Başına Oruç Tutmak: Cumartesi veya Pazar günü tek başına oruç tutmak da yasaktır. Bu, özellikle peygamberin hadislerinde belirtilmiştir. Ancak, bu günlerin dışında bir zamanda tutulan oruçlar yasak değildir.

    Kadınların Adet ve Nifas Hali: Kadınların adet dönemi veya nifas (doğum sonrası kanama) halinde oruç tutmaları yasaktır. Bu dönemde oruç tutmak sağlık açısından da zararlı olabilir.

    Arefe Günü: Arefe günü, özellikle Hac yapmaya gidenler için önemli bir gündür, ancak bu günde oruç tutmak Hac için olanlar dışında genellikle yasaktır.

    Şükran Günü ve özel günlerde: Bazı mezheplerde, belirli özel günlerde oruç tutmak istenmeyen bir uygulama olarak kabul edilir.

    Bu yasaklar, insanların sağlığını ve dini görevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerine yardımcı olmak için getirilmiştir. Oruç tutmak, müslümanlar için önemli bir ibadet olup, bu kurallar daha fazla kolaylık ve düzen sağlamak amacıyla belirlenmiştir.

Cevapla