Ölen kişinin yerine namaz kılınır mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ölen birinin yerine namaz kılınır mı

Olen kisinin yerine namaz kilinir mi

Ölen kişi yerine namaz kılınmaz çünkü namaz bedeni bir ibadettir ve herkes kendi yapmalıdır.
Ölünün kılmadığı namazlar yerine kefaret ve fidye de verilmez.
Ölen bir yakınımızın yerine namaz kılmamız konusunda hiçbir fetva yoktur Dört mezhebe göre Hanefi Şafii maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ölen kişinin yerine namaz kılınmaz.

Bazı Müslümanlar ölen yakınını için nafile ibadet kılsam sonra sevabını ona bağışlasam diye soruyorlar bu caiz olabilir fakat öğlenin namaz borcu düşsün diye namaz kılmak doğru değildir dine aykırıdır.

Ölen kişi için namaz kılınmazsa da mali ibadetler yerine getirilebilir, tutmadığı tutamadığı oruçları yerine fidye vermediği zekat vermek gibi mal ibadetler verilebilir ya da onun yerine hacca gidilebilir

Answers ( 1 )

    0
    2021-07-13T19:43:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ölen bir kişinin yerine namaz kılınmaz. Çünkü namaz ibadeti kişinin şahsi olan bir ibadettir. Her müslüman namazını kendisi kılmakla mükelleftir. Ölünün kılmadığı namazlar yerine kefaret ve fidye de verilmez.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslami öğretilerde, ölen bir kişi için Allah’ın affı ve merhameti için dua etmek caizdir. Bu, onların iyiliği için dua etmeyi, onlar için Allah’tan rahmet dilemeyi ve onlar için mağfiret dilemeyi içerir.

    Bununla birlikte, farz namazları (Namaz) ölü bir kişi adına kılmak İslam’da emredilmiş bir uygulama olmadığını belirtmek önemlidir. Namazı kılma sorumluluğu sadece hayatta olan kişiye aittir.

    Ölen kişinin hayatı boyunca kendi fiil ve amelleri onun Allah katındaki yerini belirler. Öldükten sonra artık namaz dahil ibadetleri yerine getiremezler. Dolayısıyla farz namazların ölü adına özel olarak kılınması bir farz veya müstehab bir uygulama değildir.

    Ancak, nafile sadaka vermek, Kur’an okumak, hayır ve iyilik yapmak gibi nafile ibadet ve niyazda bulunabilir ve sonra bu amelin sevabını veya faydasını ölüye vakfetmeye niyet edebilir. Bu, merhum için bir tür dolaylı fayda olarak görülüyor.

    Nihayetinde, dini uygulamalar ve ibadetler hakkında doğru ve güvenilir bilgi edinmek için bilgili alimlerden veya İslami öğretilerde bilgili kişilerden rehberlik alınması her zaman tavsiye edilir. Ölen kişi için nasıl dua edileceği ve onun adına erdemli davranışlarda bulunulacağı konusunda özel rehberlik sağlayabilirler.

    En iyi cevap

Cevapla