Namazda rüku şekli

Question

4- Rükû (eğilme) : Vücudun belden yukarı olan kısmını 90 derecelik bir açı ile öne doğru eğmektir. Kadınların bu kadar çok eğilmesi gerekmez.;

bu bilgiye dayanarak söylüyorum ben bir erkek olarak 90derece yapmıyordum namazlarım kabul olmuşmudur

 

Selamünaleyküm Namazda rüku yapmanın sınırı ellerin dizlere ulaşmasıdır
Rükuya eğilirken elleriniz dizlerinize ulaşıyorsa rukunuz geçerlidir
Alt sınır budur

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-20T13:38:19+03:00

    İslam’da, namaz (salah) sırasında rüku’, ibadet eden kişinin eğildiği, ellerini dizlerinin üzerine koyduğu ve sırtını düz tutarken vücudunun üst kısmını indirdiği belirli bir pozisyon veya eylemdir. Namazda rüku’ şekliyle ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:

    1. Niyet: Namaza başlamadan önce, belirli bir namazı ve rükû da dahil olmak üzere gerekli amelleri yapmaya niyet etmek (niyye) önemlidir.
    2. Tekbir: Ellerinizi kaldırıp “Allahu Ekber” (Allah en büyüktür) diyerek namaza başlayın.
    3. Ayakta durma pozisyonu: Ayaklarınız omuz genişliğinde açık, kollarınız yanlarda gevşek ve bakışlarınız secde yerine (secde) odaklanmış şekilde dik durun.
    4. Rükû: Sessiz veya işitsel olarak “Sübhanallah” derken belden eğilerek, elleriniz dizlerinize gelinceye kadar üst bedeninizi aşağı indirin. Başınız sırtınızla aynı hizada olacak şekilde düz bir sırt tutun. Ağırlık her iki ayağa eşit olarak dağıtılmalıdır.
    5. El yerleşimi: Ellerinizi dizlerinizin üzerine koyun, parmaklarınız uzatılmış ve hafifçe ayrık. Avuç içleriniz yere dönük olmalıdır.
    6. Denge ve soğukkanlılık: Rükûdayken dengeli ve dengeli bir duruş sergileyin. Acele etmekten veya ileri geri sallanmaktan kaçının.
    7. Kıraat: Rüku’dayken, “SubhanAllah, velhamdülillah, vela ilahe illallah, wallahu ekber” (Allah’ı tenzih ederiz, Allah’a hamdolsun, Allah’tan başka ilah yoktur) gibi Allah’a ek dualar veya hamdler sesli veya sessiz okuyabilirsiniz. Allah ve Allah en büyüktür) veya diğer tavsiye edilen dualar.
    8. Süre: Kısa bir süre rükuda kalınarak Allah’a hamd ve senalar okunması müstehabdır.
    9. Rükûdan Kalkmak: Rükûdan kalkarken, “Sami Allahü limen hamideh” (Allah kendisine hamd edenleri işitir) diyerek, sırtınızı doğrultun, başınızı ve ellerinizi kaldırın. Tamamen dik olana kadar ellerinizi dizlerinizin üzerinde tutun.
    10. Ayakta durmaya geri dönün: Tamamen dik olduğunuzda, dua duruşunuz, duanın bir sonraki bölümü için hazır olacak şekilde ayakta durma konumuna dönmelidir.
    En iyi cevap

Cevapla