Namazda besmelenin hükmü

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Namazda besmele okumak

namazda besmele okumak

Besmelenin namazda okunmasının hükmü nedir? 

Fakihler besmelenin namazda okunması konusunda birkaç görü şe ayrılmışlardır:

a) İmam Mâlik’e göre besmele yalnız farz namazlardaki Fatiha ve diğer sürelerin başında gizli ve açık olarak okunmaz. Farz dışındaki sünnet ve nafile namazlarda isteyen okuyabilir.

b) İmam-ı A’zam’a göre besmele namazlardaki her rekâtta Fatiha Suresi’nden önce okunur. Diğer sürelerin başında okumak ise güzeldir.

c) İmam Şafii’ye göre besmelenin gizli okunacak yerde gizli, açık okunacak yerde açık okunması farzdır.

d) İmam Hanbel’e göre besmele namazda gizli okunur. Açık okunması sünnet değildir.

Adı geçen imamların besmele hakkındaki görüş ayrılıklarının sebepleri birinci hükümde delilleriyle beraber açıklanmıştır. Bu hususta selefin görüşleri arasında da ayrılık vardır.
İbn Cevzi, Zâdü’l-Mesir’inde “Âlimler arasında besmelenin. Fâtiha’dan olup olmadığı konusunda görüş ayrılıkları vardır. Bununla ilgili olarak Ahmed b. Hanbel’den (rh.a.) rivâyet edilen iki görüş bulun maktadır. Birisi, besmelenin Fâtiha’dan olduğunu, dolayısıyla namazda okunmasının farz olduğunu söyleyenlerin görüşüdür. Diğeri ise Fâtiha’dan olmadığını, bundan dolayı namazda okunmasının sünnet olduğunu söyleyenlerin görüşüdür. Bu görüşe yalnız İmâm Mâlik (rh.a.) karşıdır. Hatta ona göre besmelenin farz namazlarda okunması müstehab bile değildir.

Besmelenin namazda açıktan okunması da âlimler arasında ihtilaf konusu olmuştur. Âlimlerin bir kısmı İmâm Ahmed b. Hanbel (rh.a.), “Besmelenin namazda açıktan okunması sünnet değildir” görüşünü nakletmişlerdir. Bu görüş Ebû Bekr, Ömer, Osmân, Ali ve İbn Mes’ûd’un (r.a.) sözlerine dayanır. İmâm Sevrî ve İmâm-1 A’zam’ın görüşleri de bu yoldadır. İmâm Şâfiî’ye göre de besmelenin namazda açıktan okunması sünnettir. Bu da Muâviye, Atâ ve Tâvus’un (ra) rivâyetine dayanır.” demektedir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2021-10-25T11:19:55+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mezhepler arasında namazda iken besmelenin farklı hükümleri bulunmaktadır.

    İmam Mâlik’e göre besmele yalnız farz namazlardaki Fatiha ve diğer sürelerin başında gizli ve açık olarak okunmaz.

    İmam-ı A’zam’a göre besmele namazlardaki her rekâtta Fatiha Suresi’nden önce okunur. Diğer sürelerin başında okumak ise güzeldir.

    İmam Şafii’ye göre besmelenin gizli okunacak yerde gizli, açık okunacak yerde açık okunması farzdır.

    İmam Hanbel’e göre besmele namazda gizli okunur. Açık okunması sünnet değildir.

    En iyi cevap

Cevapla