Share
Kordon bağlatmak günah mı
Question
Tüpleri bağlatmak günah mı?
Kordon bağlamak, çocuk sahibi olmamak için geçirilen operasyondur. Dinimizce bir kadının çocuk yapmamak için korunması doğru değildir. Çünkü Allah Müslümanların ailelerini genişletmeleri istemektedir. Bu sebeple de bir ailenin çocuk yapmaktan korkmaması ve çekinmemesi gerekir. Ancak sağlık sorunu olan kimseler kordon bağlamaların da bir sakınca olmamaktadır.aile
Answers ( 2 )
İslam’da kordon bağlamanın veya bileğe veya vücudun başka bir yerine ip veya iplik takmanın özel bir yasağı veya günahı yoktur. Bu tür uygulamaların izin verilebilirliği, niyete ve kültürel bağlama bağlıdır.
Bazı kişiler, iyi şans, koruma veya kutsama getirdiğine inandıkları için kültürel veya kişisel bir uygulama olarak bir kordon veya ip takmayı seçebilirler. İpi takmanın ardındaki niyet, Allah’tan nimetler istemek veya kişinin inancını hatırlatmaksa, herhangi bir şirk (Allah’a ortak koşma) içermediği sürece genellikle izin verilir.
Bununla birlikte, İslam’ın inananları imanın içsel yönlerine odaklanmaya ve dua, salih ameller ve Kuran ve Sünnet öğretilerini takip ederek Allah’a ibadete öncelik vermeye teşvik ettiğini hatırlamak önemlidir. Dış uygulamalara gereğinden fazla önem verilmemeli veya gerçek inanç ve doğruluğun yerini alması düşünülmemelidir.
Son olarak, kültürel ve dini bağlama dayalı olarak belirli hükümler verebilecek bilgili bilim adamlarından veya dini otoritelerden rehberlik alınması tavsiye edilir. İslam’ın öğretilerine dayalı bir kordon veya ip takmak gibi uygulamalar hakkında daha fazla fikir ve netlik sunabilirler.
İslam açısından kordon bağlatmak, yani doğumdan sonra göbek kordonunun tıbbi olarak bağlanması veya doğum sırasında kordonla ilgili tıbbi müdahaleler günah değildir. Bu, anne ve bebeğin sağlığı için yapılan bir tıbbi uygulamadır ve dinen sakıncası yoktur.
Dikkat edilmesi gereken nokta, işlemin tıbbi olarak gerekli ve zararsız şekilde yapılmasıdır. Eğer işlem gereksiz yere bebeğe zarar vermek veya tıbbi gerekçesiz yapılırsa, o durumda farklı değerlendirme gerekebilir, ama normal tıbbi uygulama olarak günah veya haram değildir.