Paylaş
Kıyamet ne zaman kopacak
Question
Kurana göre kıyametin kopması
Kıyametin nasıl kopacağı hususu Kur’an’da ayrıntılı sayılacak bir şekilde anlatılmıştır. Buna göre görevli melek tarafından sûra üflenecek, Allah’ın diledikleri hariç, göklerde ve yerde kim varsa düşüp ölecek, ikinci üfleyişte ise herkes diriltilip mahşere (toplanma yerine) gitmeye hazır olacaktır (bk. ez-Zümer 39/68). Birçok âyet kıyametin kopuşunu büyük bir kozmik değişim olarak tasvir eder: Gök yarılacak, güneş dürülecek, yıldızlar dökülecek, denizler kaynayıp kabaracak, dağlar yerinden kaldırılıp yürütülecek ve ufalanıp atılmış yün haline gelecek; kısacası hem yer hem de gökler şekil değiştirecektir (bk. İbrâhîm 14/48; Tâhâ 20/105-107; et-Tekvîr 81/1-3; el-İnfitâr 82/1-3; el-Kāria 101/1-5).
Bunları okurken dahi insanın içi ürperiyor, ağlayası geliyor… Ne mutlu ki Rabbim için gözyaşı dökebiliyorum, ne mutlu ki Rabbimden korkarak gözyaşı dökebiliyorum. Elhamdülillah binlerce kez.
Kur’an ve sünnete göre Kıyamet ne zaman kopacak
İslam inancına göre kıyametin ne zaman kopacağına dair kesin bir tarih veya zaman bilgisi verilmemiştir. Bu bilgi yalnızca Allah’a aittir ve insanların bu konuda tahmin yürütmesi ya da tarih belirlemesi yasaklanmıştır. Kur’an ve sünnet, kıyametin zamanını bilmenin mutlak olduğunu açıkça ifade eder.
1. Kur’an’da Kıyametin Zamanı
Kur’an-ı Kerim’de kıyametin ne zaman kopacağına dair şu ifadeler yer alır:
Kesin Bilgi Sadece Allah’a Aittir
“Sana kıyametin ne zaman gelip çatacağını soruyorlar. De ki: Onun bilgisi ancak rakibinin katıldığıdır. Onun vaktini O’ndan başkasını açıklayamaz.”
(A’râf, 7/187)
“Şüphesiz kıyametin ilmi Allah yerdedir…”
(Lokman, 31/34)
Bu ayetler, kıyametin zamanını bilmenin Allah’ın ilminde saklı olduğunu ve kimsenin bunun öğrenemeyeceğini açıkça ifade eder.
Gelecek Ansızın
“Kıyametin sonuçta çatar.”
(Yâsin, 36/50)
“Onlar, kıyametin ansızın ortaya çıkmasından başka bir şey beklemiyorlar.”
(Zuhruf, 43/66)
Bu ayetler kıyametin ansızın, insanların bunu tahmin edemeyeceğini açıkça ortaya koyuyor.
2. Peygamber Efendimiz’in (sav) Sünnetinde Kıyametin Zamanı
Peygamber Efendimiz (sav), kıyametin zamanını bilmenin olmadığını birçok hadisinde ifade etmeyi başarmış, bu konuda sorular soranlara net yanıtlardan kaçınınız:
Kıyametin Zamanını Kimse Bilemez
Enes bin Mâlik’in (ra) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
“Kıyametin ne zaman kopacağı hakkında bilgi, sadece Allah’ın katıldığıdır. Hiç kimse bunu bilemez.”
(Buhârî, İlim, 2; Müslim, İman, 1)
Cebrail Hadisi
Hz. Ömer (ra)’den rivayet edilen meşhur Cebrail Hadisi’nde, Cebrail (as) Peygamberimize “Kıyamet ne zaman kopacak?” diye sorduğunda, Efendimiz (sav):
“Bu konuda, miktardan daha fazla bir etkiye sahip değildir.”
(Buhârî, İman, 37; Müslim, İman, 1)
girişini yapın.
Bu cevap, hem Peygamberimiz (sav)’in hem de meleğin kıyametin zamanını bilmediğini, bu bilgiyi yalnızca Allah’a ait olduğunu göstermektedir.
3. Kıyamet Alametleri
Her ne kadar kıyametin tam zamanı bilinmese de, Kur’an ve sünnet, kıyametin kopmasından önce gelecek bazı alametlerden bahseder. Bunlar küçük ve büyük alametler olarak bölünür:
Küçük Alametler
- Peygamber Efendimiz’in (sav) paketi ( Buhârî, Rikak, 39 ),
- İlimin büyümesi ve cehaletin büyümesi ( Buhârî, İlim, 23 ),
- Zinanın ve içkinin yaygınlaşması ( Müslim, Fiten, 19 ),
- insanların dünya malına aşırı düşkün olması ( Tirmizî, Fiten, 35 ).
Büyük Alametler
- Deccal’in çıkışı,
- Mehdi’nin zuhur etmesi,
- Hz. İsa’nın (as) yeryüzüne inmesi,
- Ye’cüc ve Me’cüc’ün çıkması,
- Güneşin batıdan batışı,
- Dabbetü’l-arz’ın çıkışı,
- Şiddetli bir dumanın insanları kaplaması.
Bu alametler, kıyametin yaklaşmakta olduğunu haber verir, ancak kesin zamanını yine de kimse bilemez.
4. Sonuç
Kıyametle ilgili Kur’an ve sünnetten çıkan temel mesaj şudur:
- Zamanını yalnız Allah bilir ve insanlar bunu öğrenemez.
- İnsanlar kıyametin ansızın ömürlerini gösterirler ahiret için hazırlıklı olmalıdır.
- Peygamberimiz (sav), kıyamet için “Yakındır!” demiş, ancak bu yakınlık dünya kârlarının zaman anlayışı içinde değerlendirilmelidir.
Onun Müslüman, kıyametle ilgili gereksiz spekülasyonlara kapılmadan, Allah’ın emirlerine uygun şekilde yaşamaya ve ahirete hazırlık yapmaya odaklanmalıdır.
BENZER KONULAR:
- Kıyamet Alametlerinin hepsi gerçekleşti mi
- Çöl tozu Kıyamet Alametlerinden midir?
- Yüksek bina yapmada yarışmak Kıyamet Alametlerindendir
- Kıyamet Alametleri süresi
- Kıyamet Alametleri sıralaması
- Tümünü görüntüle.
- Dini soru sor cevap al
- Dini soru sor cevap al Sitesi Hakkında Bilgi
- Dini soru sor cevap al “Site Kuralları”
- Dini sorulara hocalar neden farklı cevap veriyorlar
- Dini Soru Sor Hocalar Cevaplıyor
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Kur’an’a göre kıyametin ne zaman kopacağına dair kesin bir tarih verilmemektedir. Kıyamet, Allah’ın takdirine ve zamanına bağlı olarak gerçekleşecektir. Kur’an, kıyametin zamanının sadece Allah tarafından bilindiğini vurgular. Bununla ilgili en açık ifadelerden biri, Lokman Suresi 34. ayetinde yer alır:
“Kıyametin ne zaman kopacağını ancak Allah bilir. O, yağmurun ne zaman yağacağını da bilir; rahimlerde neler olduğunu da bilir. Hiç kimse yarının ne getireceğini bilemez. Hiç kimse nerede öleceğini bilemez. Şüphesiz, Allah her şeyi bilendir, her şeyden haberdardır.”
Bu ayet, kıyametin zamanının insanlardan gizli olduğunu ve yalnızca Allah’ın bildiğini açıkça ifade eder.
Kıyamet Günü ile İlgili Diğer Ayetler
Kur’an’da kıyamet hakkında birçok detay verilmiştir, ancak bunlar genellikle kıyamet gününün zorluklarına, o gün yaşanacak olaylara ve insanların o günde karşılaşacakları durumlara odaklanır. Örneğin:
Azabın büyüklüğü ve kıyamet günü: Kıyamet günü çok büyük bir felaket olacak ve dünya düzeni tamamen bozulacaktır. Bu, Zümer Suresi 68. ayette şöyle anlatılır:
“Sur’a üflendiği zaman, göklerde ve yerde bulunanlar dehşete düşer. Ancak dilediği Allah’tan başka kimse dehşete düşmez.”
Kıyamet öncesi alametler: Kur’an, kıyamet öncesinde meydana gelecek bazı büyük alametlere de değinir, ancak bu alametlerin zamanlaması ve sırasıyla ilgili detaylı bilgi verilmez. Kıyametin büyük alametleri arasında, göğün ve yerin çökmesi, insanların mezarlarından kalkması gibi olaylar yer alır.
Kıyamet ve Takdir
Kur’an’da Allah’ın her şeyin takdirini bildiği ve her şeyin belirli bir zamanı olduğu vurgulanır. Kıyamet de bu takdirin bir parçasıdır. Al-A’raf Suresi 187. ayet şu şekilde der:
“Sana kıyamet saati hakkında soruyorlar. De ki: ‘Onun bilgisi sadece Allah’a aittir. Ne sana ne de bana, onun zamanı hakkında bir şey öğretildi.’”
Özetle, Kur’an’a göre kıyametin tam ne zaman kopacağı belli değildir ve bu bilgi yalnızca Allah’a aittir. İnsanlar bu konuda tahminde bulunamazlar.