İftira Çeşitleri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İftiranın Çeşitleri

Iftira Cesitleri

Dinimize göre iftiranın her türlüsü haramdır. Allah iftira edenleri (müfterileri) sevmemektedir. En büyük müteri ise ‘şirk’ koşan müşriklerdir. Çünkü onlar Allah’a ortaklık iftirası atmaktadırlar.
Muaz ibnu Esed el-Cühení anlatıyor: Rasûlüllah (sav) buyurdular ki:
Kim bir mü’mini bir münafıka karşı korursa, Allah (cc) da onun için Kıyamet günü, etini cehennem ateşinden koruyacak bir melek gönderir. Kim de bir müslümana kötülenmesini isteyerek iftira atarsa, Allah (cc) onu, Kıyamet günü, cehennem köprülerinden birinin üstünde, söylediğinin (günahından temizlenip) çıkıncaya kadar hapseder.” (Ebu Davud, Edeb/Hadis no: 4883, 4/270)
İffetli bir kadına zina iftirası atanlar hakkında dünyada ve ahirette oldukça ağır cezalar vardır. (24 Nûr/23-25, Burada yine iftira anlamına gelen ‘rema’ fiili kullanılmıştır.)
‘İftira’nın bir anlamı da, içinde fesat olan şeyi ortaya çıkarmak, yalan sözü uydurmak demektir. Kur’an, buradan hareketle şirk, zulüm ve yalan yerine ‘iftira’ kelimesini kullanmaktadır.
“….Kim Allah’a şirk koşarsa, doğrusu büyük bir günahla (Allah’a) iftira etmiş olur.” (4 Nisa/48) Âyetinde olduğu gibi ‘şirk’ Allah hakkında bir iftiradır. Gerçekte O’nun ortağı yoktur, Müşrikler ise ortağı ve benzeri olmayan Allah’a, kendileri bir eş uyduruyorlar.
¬*Allah (cc) adına helâl ve haram ölçüleri koyanlar (3 Âli İmran/94),
*Din’i değiştirip, Peygamberimizin özelliklerini ilâhí kitaplardan silenler (6 En’am/21), kendisine vahy gelmediği halde ‘bana da vahyediliyor’ diyenler (6 En’am/93),
*Allah’tan kendisine bir ilim (vahy) gelmediği halde O’nun adına hüküm koyanlar (6 En’am/144),
*Allah’tan başkasını ilâh edinenler (18 Kehf/15) apaçık bir iftira içindedirler.
Kur’an bir çok âyette ‘iftira’yı yalan anlamında kullanıyor. Allah’a karşı yalan uyduranlara (iftira edenlere) en büyük zalim diyor. (7 A’raf/37. 10 Yunus/17. 11 Hûd/1. 5 Maide/103, v.d.)

İnkârcıların bu iftirası ya taptıkları putların hak olduğunu iddia etmeleri şeklinde, ya Allah’ın âyetlerini yalanlama, ya O’nun adına din uydurma, ya O’ndan gelen vahy’i yalan sayma, kendilerini kurtulanlardan kabul etme, Allah’ın haksızlık yapacağını düşünmeleri, ya kesin âyet geldiği zaman inanacaklarına yemin etmeleri, ya da müşriklerin kendi yaptıklarını doğru ve süslü görmeleri şeklinde ortaya çıkmakyadır.
İnanmayanlar, Kur’an’ı peygamber uydurdu (iftira etti) diyorlardı. Kur’an, onların bu iddialarını reddediyor. (10 Yunus/38. 11 Hûd/13,35. 32 Secde/3, v.d.)

Kur’an’ın ifadesiyle, şirk koşanlar, zulme sapanlar, din adına yalan söyleyenler, ya da kendi kafalarından din uyduranlar, Allah adına aslı astarı olmayan inançlar ve hükümler uyduranlar iftira içindedir. İftiranın bu çeşidi çirkinlik bakımından daha kötü, zarar verme bakımından daha geniştir. Kelimeler ve kavramlar Hüseyin K. Ece

İslamda iftira nedir kısaca

Namuslu kadına iftira atmanın günahı nedir

Şafi mezhebine göre iftira (kazf) haddi

İftira ne demek? Kısaca

 

Answers ( 2 )

  1. soru avatarı
    1
    2021-10-25T21:46:30+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İFTİRAYA UĞRAAK

    İyi günler çok mükemmel bir insan değilim fakat çok agır bir iftiraya uğradım bana o iftirayı atanlar gereken cezayı bulur mu.

      1
      2022-06-13T22:20:05+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      İftira atmak biyğk günahları arasında olup aynı zamanda kul hakkıdır. İftira atan kimseler ahlaktan uzak olan kimselerdir. İftira atan kimse hem bu dünyada hem de ahirette cezalarını bulurlar.

    1
    2022-01-29T12:29:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İftira, haksız yere birine suç isnat etmek anlamına gelmektedir. Kur’ân-ı Kerîm’de 59 yerde lafzen geçen iftira kavramı, mana olarak da daha birçok yerde geçmektedir. Kur’ân’da zikredildiği şekliyle ele alınacak olursa iftira Allah’a, peygamberlere ve mü’minlere yöneltilen büyük bir günahtır. Çünkü Kur’ân’da, iftira ile Allah’ın zatına ve sıfatlarına, peygamberlerin risalet görevlerine, mü’minlerin ise namus ve haysiyetlerine kastedildiği ifade edilmektedir.

    Bunun yanı sıra iftiranın dînî, ahlâkî, ferdî-ictimaî ve hukukî olmak üzere dört boyutu bulunmaktadır. Allah tarafından haram kılınmış, peygamber tarafından da sakınılması gereken yedi büyük günah arasında zikredilmiş olan iftira büyük bir ahlâk sorunudur. Çünkü Kur’ân ahlâkıyla hiçbir şekilde bağdaşmayan bu fiil, birey ve toplum açısından tahrip etkisi son derece fazla olan bir davranıştır. Bu sebeple hem dînî hem de
    beşeri yönden yasaklanarak hakkında belirli cezalar tayin edilmiştir.

    En iyi cevap

Cevapla