Hayız (adet) yaşı nedir ne zaman başlar?

Question

4 mezhebe göre hayız başlangıcı ve bitimi hakkında bilgiler
Ayet ve hadis delilleriyle birlikte

Hayiz adet yasi nedir ne zaman baslar
Hayız ne zaman başlar Adet görme Vakti:

Kadının kameri sene hesabı ile yaklaşık dokuz yaşına girmesinden itibaren başlayıp yeis yaşına kadar devam eder. Şayet kadın bu yaştan önce veya sonra yine kan görecek olursa, bu ya bir bozuk kandır veya bir kanamadır. Kadın hayız kanını görmekle bülağa erip, artık ondan namaz, oruç, hac ve buna benzer şer”i bütün yükümlülükleri yerine getirmesi istenir. Nitekim erkek çocuk da ihıilâm olup meninin çıkışı ile büluğa erer. Şayet ihtilâm veya ay başı husule gelmeyecek olursa, on beş yaşının tamamlanması ile buıciğ gerçekleşmiş olur. Fakihlerin, nas olmadığından ve bu konuda bir takım akıl yüriitmelerine ve kadınların durumlarını incelemeye dayandıklarından dolayı, yeis yaşının sınırlandınlması konusunda muhtelif görüşleri vardır:

Hanefilerin müftabih veya muhtar görüşlerine göre, yeis yaşı elli beştir. Şayet kadın bu yaştan sonra fazla siyah veya koyu kırmızı bir kan görecek olursa bu hayız kanı kabul edilir. Buna göre yeis yaşına ulaşmış olan bir kadının görmüş olduğu kan, siyah ve koyu kırmızı gibi halis bir kan olmadığı sürece, mezhebin zahirine göre istihaza kanı kabul edilir. Malikiler de şöyle der: Yeis yaşı yetmiştir. Elli ile yetmiş arasında kadınlara bu konuda soru sorulur. Şayet onlar, “bu hayız kanıdır” der veya tereddüt ederlerse hayız kabul edilir. Nitekim bu konuda kadınlara, murahika kabul edilen dokuz ile on üç yaşı arasındaki kız hakkında da soru sorulur.

Şafillere göre yeis yaşının sonu yoktur. Kadın hayatta olduğu sürece, onun ay başı olması da mümkündür. Fakat çoğunlukla bu yaşın sının altmış ikidir.
Hanbelrler ise yeis yaşını elli kabul etmişlerdir. Çünkü Hz. Aişe’nin şöyle dedi-ği rivayet edilmektedir: “Kadın elli yaşına varınca artık hayız sınırından çıkmış olur.” Yine şöyle demiştir “Kadın elli yaşından sonra karnında asla çocuk gelişemez.”
Gebe kalmış olan kadının ay başı olup olmayacağı konusunda fakihlerin iki görüşü vardır:
Malikilerle yeni ve daha zahir olan görüşlerinde Şafıîler , hamile kadının bazen ay başı olabileceği görüşünü kabul etmişlerdir. Kimi zaman hamileliğinin son günlerinde dahi kan görebilir. Ancak hamile kadın çoğunlukla kan görmez. Bunların delili az önce görmüş olduğumuz ayet-i kerimenin ifadesinin mutlak olması ile ay başı olmanın kadının tabiatından olduğuna delâlet eden haberlerdir. Diğer taraf-tan hamile olan kadının görmüş olduğu bu kan Metine rastlamış ise hamile olmayanın durumunda olduğu gibi, hayız kanı olur.

Hanefilerle Hanbelilere göre hamile olan, ay başı olmaz. Hanefilere göre, çocuğun büyük bir kısmının çıkmasından önce dahi olsa, durum yine böyledir. Hanbelilere göre ise kadının doğumdan iki veya üç gün önce görmüş olduğu kan, lohusalık kanıdır. Bunlann delilleri de şudur: Peygamber (a.s.) Evtaslılardan alı-nan esirler konusunda: “Hamile hiç bir kadın ile doğum yapıncaya kadar ilişki ku-rulmaz. Hamile olmayan kadın ile de hayız oluncaya kadar ilişki kurulmasın.” buyurrnuştur. Burada hayızın varlığı rahmin temizliğine (çocuk olmadığına) bir işaret, bir alamet kabul edilmiştir. Bu da hamilelik ile birlikte hayız olamayacağmın delilidir. Yine Hz. Peygamber hayızlı iken hanımını boşayan İbni Ömer hakkında şöyle demiştir: “Onu ya temiz iken veya hamile iken boşasın.” Burada da hamilelik hayız olmamanın bir alameti kabul edilmiştir. Nitekim temizlik de hayız olaca-ğım alâmeti olarak değerlendirilmiştir. Diğer taraftan kadının hamile iken hayız olması mutat bir şey değildir. O halde hamile bir kadının göreceği kan, yeis yaşına ulaşmış kadırıınki gibi hayız kanı olmaz. Tıp ve tercübe bu görüşü destekletnektedir.

Buna göre hamile olan kadın, gördüğü kan sebebiyle namazı terk etmez. Çünkü bu bozuk bir kandır; hayız kanı değildir. Nitekim bu durumda oruç, itikâf ve tavaf gibi ibadetleri de terk etmez, kocasının kendisine yaklaşmasım engellemez. Çünkü kadın hayız değildir. Hamileliği süresi içerisinde kan görecek olursa, bu kanın kesileceği vakit, ihtilâftan kurtulmak maksadıyla gusletmesi müstehaptır.

Dört mezhebe göre hayız

Benzer Konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2021-01-10T19:13:12+03:00

    hayız, ayhali, adet, aybaşı, regl, menstrüasyon bunlar hep aynı şey mi?

  1. komutan
    0
    2023-09-05T15:38:24+03:00

    Hayız, kadınların ergenlik dönemlerinde başlayan ve üreme yeteneklerini kazandıkları bir fizyolojik süreçtir. Hayız, genellikle 9 ila 16 yaşları arasında başlar, ancak her birey için farklılık gösterebilir. Bu sürecin başlama yaşı kişinin genetik yapısı, beslenme, yaşam tarzı ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir.

    Hayız, genellikle adet kanamaları ile belirtilir. İlk adet kanamasına “menarş” denir. Menarş, ergenlik döneminin bir işareti olarak kabul edilir ve bu dönemdeki kızlar genellikle vücutlarında bir dizi fizyolojik değişiklik yaşarlar, bu da onların üreme yeteneklerini kazandıkları anlamına gelir.

    Menarş yaşının belirlenmesi, genellikle aile geçmişi ve kızın diğer fiziksel ve hormonal gelişim belirtileri göz önüne alınarak yapılır. Ancak unutmayın ki her birey farklıdır ve bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa veya sorularınız varsa, bir doktordan veya bir sağlık uzmanından profesyonel tavsiye almak önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla