Hayale dayalı hikaye ve roman yazmak caiz mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hayale dayalı hikaye ve roman yazmak caiz mi

Hayale dayali hikaye ve roman yazmak caiz mi
merhaba hocam hayırlı günler. ben bir site üzerinden kendimce yazdığım hikayeleri yayınlıyorum öyle büyük bir amacım yok kendi halimdeyim. hayran kurgu dalında yazıyorum, hikayelerimin baş karakterleri dünyaca ünlü tanınmış kişier oluyor. daha önce yaptığım araştırmalarda küfür, ahlak bozacak, haram ifadeler vs. olmadığı suretle hayale dayanan şeyler yazabilirmişiz. peki ben de bu kriterlere uyarak yazsam, ama karakterler ünlü olsa bana günah olur mu hocam? sonuçta o ünlü kişinin haberi olmuyor, haberi olmadığı için günah mı almış olurum? ama hikayede onu kötü bir karakter olarak da göstermiyorum ve islama aykırı bir şey de yazmıyorum. umarım cevaplarsınız hocam

Answers ( 2 )

  1. a avatarı
    0
    2020-11-14T21:48:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Roman Yazarken

    Hocam roman yazarken gerçek hayata kıyasla bir esneklik yapılabilir midir? Mesela kız karakter tesettüre uymuyor diyelim ki. Böyle olmasının sebebi konusu tasavvuf değil ve bu tür kitaplarla sadece Müslümanlara hitap edilmediği için karakterlerin dini hayatları işlenmiyor. Bunu yazmak caiz midir?

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da kurmaca öyküler veya romanlar yazmaya karşı açık bir yasak yoktur. İslam, yaratıcılığı, ifadeyi ve kişinin yeteneklerini ve hayal gücünü kullanmayı teşvik eder. Kurgusal yazı, okuyucuları eğlendirebilen, eğitebilen ve ilham verebilen bir sanatsal ifade ve hikaye anlatımı biçimi olabilir.

    Bununla birlikte, yaratıcı yazarlıkla uğraşırken bazı etik hususları akılda tutmak önemlidir:

    1. İçerik: Kurmaca hikayelerin içeriği İslam ahlakı ve ahlakı sınırları içinde olmalıdır. İslami esaslara aykırı eylem ve fikirleri yüceltmemeli ve yüceltmemelidir.
    2. Yanlışlık ve Yanlış Beyandan Kaçınma: Kurmaca, hayali ve kurmaca dünyaların yaratılmasına izin verse de, kafa karışıklığına veya zarara yol açabilecek yanlış veya yanlış beyanın yayılmasını önlemek önemlidir.
    3. Niyet Samimiyeti: Yazarlar, çalışmalarının arkasında samimi ve olumlu bir niyet bulundurmalıdır. Okuyucular üzerinde olumlu etkisi olan, erdemleri teşvik eden ve toplumun refahına katkıda bulunan hikayeler yaratmayı amaçlamalıdırlar.
    4. Zamanı ve Öncelikleri Dengelemek: Yaratıcı arayışlar ile ibadet, aile, iş ve topluluk katılımı gibi hayattaki diğer sorumluluklar ve yükümlülükler arasında bir denge sağlamak önemlidir.

    Hayatın herhangi bir alanında olduğu gibi, kurgusal bir hikayenin içeriği veya amacı ile ilgili belirli endişeler veya sorular varsa, bilgili bilim adamlarından veya dini otoritelerden rehberlik almanız önerilir. İslami ilkelere dayalı özel rehberlik sağlayabilirler ve herhangi bir potansiyel etik hususta yön bulmada yardımcı olabilirler.

    En iyi cevap

Cevapla