Paylaş
Hablullah ne demektir? islamda Hablullah kavramı
Question
Hablullah nedir Hablullah ne anlama gelir
Hablullah, Allah’ın ipi, zimmeti. Hablullah tabiri Kur’ân’da Allah’a izafe edilerek yalnız bir yerde geçmektedir.
Habl; ip anlamındadır. Aynı zamanda bu kelime Allah’a verilen söz, zimmet, güvenme, ağırlık, ulaşma, ulaştırma ve sebep anlamlarına gelir.
Allah, Hz. Peygamber’e bir takım emirler vermekle, Ehl-i Kitaba karşı tavrını koymasını istemekte ve onlara cevap vermesini emir buyurmaktadır. Sonra Allah (c.c) mü’minleri ele almakta, onların ehl-i kitab’tan bir gruba uydukları takdirde tekrar küfre dönebilecekleri tehlikesine dikkat çekmekte…. Söz ehli kitabı ve mü’minleri hedef almakta ve neticede, “Hep birlikte Allah’ın ipine (Hablullah-Kur’an’a, İslâm’a) sımsıkı yapışın, parçalanmayın” (Âlu İmrân, 3/103) denilmektedir. Bu âyetten açıkça anlaşılmaktadır ki, “hablullah“tan kasıt evvel emirde Kur’an ve onun, teklif ettiği din olan İslam’dır. İnsanlar ancak Kur’ân’a ve İslam’a sımsıkı sarıldıkları takdirde parçalanmaktan uzak durabilirler.
Dar bir yolda, bir patikada yürüyen kimsenin ayağının kaymasından korkulur. Ama o kişi, iki tarafı sabitleştirilmiş bir ipe (bağa) tutunarak yürürse korkusuzca yoluna devam eder.
İşte aynı şekilde Hakk’ın yolu da çok ince bir yoldur. Birçokları o yolda yürürken kayabilirler. Hak yolda yürümek için de Allah’ın açıklamasına ve O’nun rehberliğine ihtiyaç vardır. Öyleyse burada bağ (habl) kavramı, din yolunu takip ederek kendisiyle amaçlanan yere ulaşmamız imkânını bahşeden herşey için kullanılır. “Meğer ki Allah’ın ahdine ve mü minlerin ahdine sığınmış olsunlar” (Âlu İmrân, 3/112) âyetinde geçen “habl”, ahd (söz), bağ olarak tefsir edilmiştir. Çünkü ahd, bağ gibi amaçlanan yere giderken kişiden korkuyu gidermektedir.
“Hablullah” kelimesi Arapça bir terim olup, kelime anlamı olarak “Allah’ın ipi” veya “Allah’ın yolu” anlamına gelir. İslam’da bu kavram, Allah’a bağlılık ve O’na yönelmeyi simgeler. En yaygın kullanımı, Kuran’da “Hablullah” ifadesinin geçtiği ayette yer alır:
“Ve hep birlikte Allah’ın ipine (Hablullah) sımsıkı sarılın ve dağılmayın.” (Âl-i İmran, 3:103)
Bu ayet, müminlere Allah’ın yoluna, dinine ve emirlerine sımsıkı sarılmaları gerektiğini vurgular. Buradaki “Hablullah” terimi, Allah’ın öğretilerine, Kuran’a ve sünnete tutunmayı ifade eder.
İslam’da Hablullah, bir anlamda müminlerin birlik ve beraberlik içinde, doğru yolda ilerlemelerini sağlayan, kendilerine rehberlik eden ilahi bir kaynaktır. Allah’a olan bağlılık ve O’nun emirlerine uymak, bir Müslümanın hayatını doğru şekilde sürdürmesinin temel unsurlarındandır.
Kısacası, “Hablullah” kavramı, Allah’a ve O’nun dinine olan güçlü bağlılık, inanç ve yol gösterici öğretileri simgeler.
BENZER KONULAR:
- Hablullah ne demektir? islamda Hablullah kavramı
- Hablullah Nedir? Kısaca
- mubrim (Un) ne demek? Kısaca
- Adalet ne demektir? islamda adalet kavramı
Answers ( 2 )
Hepiniz birden Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, sakın ayrılıp bölünmeyin. Allah’ın üzerinizdeki nimetini anın; hani bir zamanlar birbirinize düşmandınız, kalpleriniz arasını uzlaştırdı da, O’nun bu nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Ateşten bir çukur kenarına geldiniz de Allah sizi ondan kurtardı. Doğru yolda yürüyesiniz diye Allah size böylece ayetleriniaçıklar.
Al-i İmran 103. ayet
HabI = İp, ya da urgan :
a) Müşterek bir kelimedir; daha cok insanı amaca ulaştıran sebep anlamına kullanılır.
b) Verilen söz ve yapılan ahid demektir.
c) Uzunca urgan, demektir.
d) Âyette taşıdığı mâna bütün bunlardan ayrıdır: Allah’ın indirdiği Kitap demektir. İbn Abbas (R.A.) bu konudaki bir hadîsi hatırlatarak aynı yorumu yapmıştır.
e) İslâm cemaati kasdedilmektedir. Allah daha iyisini bilir.
———————————————————————————————
«Hepiniz birden Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, sakın ayrılıp bölünmeyin.»
Ancak ferdin yalnız başına bu düzeye gelmesi yeterli değildir. Müsİüman cemaatiyle birleşip kaynaşması, gökten yere uzanan mutluluk ipine hep birlikte sarılıp tutunmaları gerekir. Bunun için konumuzu oluşturan âyetle : «Hepiniz birden Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, sakın ayrılıp bölünmeyin», emri verilmekte, bununla ferdi topluma yanaştırıp kaynaştırarak cemaatleşme bilincine eriştirmeyi amaçlamaktadır.
Allah’ın insanlıktan yana uzanan ipi, düzen ve disiplini gerektirir; ferdi bu disiplin içinde toplumun kopmaz bir parçası haline getirir. Bu ipe sarılmıyan kendini ilâhî disiplinin dışına itmiş olur, böyle olunca da cemaatten ve toplumdan kopma mutsuzluğuna düşmüş sayılır. Ayrılan her fert ya başka toplumların mah, ya da insan ruhunu inkâr eden maddecilerin yemi olur. Bunun için Hazreti Muhammed (A.S.) Efendimiz: «Cemaat rahmettin ayrılık azâbdir.» buyurmuştur.
O halde Allah’ı bilmek. Onu sevmek, O’ndan üstün bir saygı havası içinde korkmak, kalblerin aynı doğrultuda birleşmesini, bu da cemaatle-şen mü’minlerin bir arada belli ve belirli ölçüler içinde günlük ibâdetlerini yerine getirmelerini sağlar. Allah ile İslâm cemaati arasındaki engellerin kalkmasına yardımcı olur. Yenilmez bir kuvvet, dönüş yapmıyan bir hamle oluşturur. Bunun için Resûlüllah (A.S.) Efendimiz, «Allah’ın rahmet ve kudret eli cemaat üzerinedir.» buyurmuştur
“Hablullah” kelimesi, Arapça kökenli bir terim olup, “Allah’ın ipi” veya “Allah’ın bağlayıcı ipi” anlamına gelir. İslam’da, bu terim genellikle Allah’a olan güçlü bağlılık ve sadakati ifade eder. “Hablullah”, Allah’ın rehberliğine ve yoluna tutunmak anlamında da kullanılır. Kur’an-ı Kerim’de, özellikle “Hablullah” ifadesi, Allah’ın dinine ve emirlerine sıkı sıkıya tutunmak gerektiğini anlatan bir kavram olarak yer alır.
En bilinen kullanım şekli, Ali İbn Ebi Talib’in şu hadisinde geçer: “Allah’ın ipi” (Hablullah) Kur’an ve İslam’ın öğretileriyle özdeşleşmiştir. Bu, bir Müslümanın dini inançlarını ve Allah’a olan bağlılığını güçlendiren bir kavram olarak kabul edilir.