Gusül abdesti ile ilgili soru ve cevaplar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

GUSÜL ABDESTİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN MESELELER

Gusul abdesti ile ilgili soru ve cevaplar

Gusül abdesti ile ilgili en çok merak edilen meseleler

Cünüp Olan Kimse Hemen mi Gusül Etmeli?

Cünüp olan kimse, vakit olduğu halde, gusülü namaz vaktine ka dar tehir etmekle günahkar olmaz. Fakat namaz vakti gelmeden yıkanması müstehaptır.

Gusül Abdesti Ne Kadar Su ile Alınır?

Gusletmek için bir sa’ -yaklaşık olarak 4.240 kg- suyun, abdest için de bir müd -yaklaşık olarak 1.60 kg- suyun yeterli olacağını bildi rilmiştir.

Doğru olan şudur; bu miktar, yeterli olan miktarın en aşağı dere cesidir, kati takdir değildir. Yani gusül abdesti alacak kimseye bu miktardan azı kâfi gelirse, aşırı olmamak şartı ile suyu azaltır ve eğer bu miktar yetmez ise israf etmeksizin suyu çoğaltır.

Gusül Abdesti Alınan Yerde Zikir Yapılır mı?

Gusül abdesti alınan yerde, Kur’ân okumak, zikir yapmak ve dua etmek mekruh olur.

Gusül Esnasında Kadının Örgülü Saçlarını Çözmesi Gerekir mi?

– Gusül esnasında eğer su, kadının saçlarının dibine ulaşıyorsa -saçların kökleri ve deri islanırsa- örgülü saçlarını çözmesi lazım gelmez.

Kadının saçları örülü değilse ve su saçlarının dibine kadar ulaşmıyorsa bu durumda suyu saçlarının arasına girdirmesi gere kir. Saçları örgülü değilse saçının her bir telinin gusül alırken islanması farzdır.

Gusül Esnasında Suyu Küpe Deliklerine Ulaştırmak Gerekir mi?

– Kadın, dar yüzükler, bilezik ve küpeler takınmışsa suyun alt taraflarına ulaşması için, bunları oynatması vaciptir.

Kulakları delik olup, küpelerini takmamışsa suyu kulaklarının deliklerine girdirmesi gerekir. Su girmezse kadının, buraya suyu, kendisinin ulaştırması îcab eder. Fakat kadın -su kolay girsin diye küpe deliklerine, çöp ve benzeri şeyleri sokmakla mükellef olmaz.

– Çıkarılmışsa, küpe deliklerinin içini yıkamalıdır. Şöyle ki: Bu deliklerin ıslanmış olduğuna kuvvetli zann hasıl olmalıdır. Böyle bir zann hasıl olmazsa, onları elleri ile uğraşarak islatmaya çalışmalıdır.

– Eğer küpelerinin deliklerine su ulaşmayıp ancak güçlük ile girse ve yine küpelerini çıkardıktan sonra küpeleri, deliklere zorlukla girecek şekilde kapanmış olsa, bunda sıkıntı ve güçlük olduğu için yı- kanması farz olmaz.

Gusül Esnasında Suyun Göbeğe Ulaşması Gerekli midir?

– Gusül abdesti alırken, suyu göbeğin içine ulaştırmak farzdır. Çünkü bu bedenin dış kısmıdır. Suyu göbeğe ulaştırmak için bir kimsenin parmağını göbeğinin deliğine sokması uygun olur.

– Parmağı göbek çukuruna koyup hareketlendirmek gerekir.

“Mezî-Kazî” ve Vedi Gusülü Gerektirir mi?

“Mezî-kazi” ve vedi çıkması hâlinde yalnızca cinsel organ yıkanır ve abdest alınması gerekir. Çünkü Peygamber Efendimiz -s.a.v.- “Her erkekten mezi çıkar ve bundan dolayı abdest gerekir 2 buyurmuştur.

İhtilâm Olan Kimse Gusül Abdesti Alır mı?

– İhtilâm olduktan sonra uykusundan uyanan bir kişi iç çamaşı rinda, vücudunda veya cinsel organının dışında ıslaklık görürse, gusül yapması gerekir. Ancak bu ıslaklığın meni olmadığına kesin kanaatı hâsıl olursa gusletmesi lâzım gelmez.

Bu ıslaklığın, menî mi, mezi mi, vedi mi olduğunda şüpheye dü şerse, uykuda lezzet duyduğunu hatırlayıp hatırlamadığına bakmak sizin, gusül yapması farz olur.

– Eğer yaşlılık görür fakat ihtilâm olduğunu hatırlamaz ve yaşlı- ğında vedi olduğu kanaatine varırsa, o kimseye gusül gerekmez, – Bu yaşlığın meni olduğuna kanaat getirirse gusletmesi icab eder. Eğer o kimse yaşlığın mezî olduğuna inanırsa yine gusletmesi gerekmez.

Cin ile Cinsel İlişkide Bulunan Kimse Gusül Abdesti Alır mı?

Bir kadın; “Benimle beraber bir cin var. Bana çok defalar geliyor ve ben, kocamla cinsel ilişkide bulunduğum lezzeti onunla beraber olurken duyuyorum” dese kadına gusül lâzım gelmez.

Çünkü gusülün sebebi yoktur. Gusülün sebebi girdirme ya da ihtilamdır. Kadın ancak meni görürse gusül gerekir.

Cin kadına insan suretinde görünür ve cinsel ilişkide bulunursa yine gusül gerekir.

İhtilâm Olduğunu Hatırlayan ve İnzâl Lezzeti Duyan Bir Kimse Gusül Abdesti Alır mı?

– İhtilam olduğunu hatırlayan ve inzâl lezzeti duyan bir kimse, bir yaşlık görmese o kimsenin gusletmesi lâzım gelmez. Hüküm ka din için de böyledir. Kadının, üzerine gusülün farz olması için, meni sinin fercinin dışına çıkmış olması şarttır.1

Kadına, Eşiyle Oynaşmasından Dolayı Gusül Gerekir mi?

Kadına kocasıyla cinsel ilişki dışında sevişme ve oynaşmasından dolayı gusül abdesti alması lazım gelmez. Gusülün farz olması için kadından meninin gelmesi gerekir. Sevişme ve oynaşmadan sonra ortaya çıkan “kazi”den sebep kadına gusül abdesti alması gerekme mektedir.

Meni Gelmeyen Cinsel ilişki İçin Gusül Gerekir mi?

Erkek, cinsel organının sünnet mahalline kadarını, isteyerek, ya da istemeyerek, uykuda veya uyanık iken eşinin cinsel organına so karsa her iki tarafa da gusül gerekir. Boşalma olmasa dahi bu böyledir.

Karı-koca, Yataklarında Islaklık Görürse Kime Gusül Gerekir?

Karı-koca, yattıkları döşekte meni görürler de ihtilâm oldukların hatırlayamazsalar bir görüşe göre meniye bakılır. Beyaz ve koyu ise erkeğin, berrak sarı ise kadının menisi olduğuna hükmedilir. Bu du rumda meni kime aitse o gusül alır. Ancak bu durum anlaşılamazsa, her ikisine de gusül abdesti, vâcip olur.

– O döşekte karı-kocadan başkası yatmışsa, görülen meni kuru olduğu takdirde “Her ikisine de gusül vâcip olmadığının” anlaşıldığı söylenmiştir.

Bir Kadın Şu İki Sebepten, Bir Kere Gusül Etse Olur mu?

Adeti biten kadın, yıkanmaksızın eşiyle cinsel ilişkide bulunursa, iki sebep için bir gusül abdesti alması yeterlidir.

Kadın Cinsel İlişkiden Sonra Âdet Görürse Gusül Gerekir mi?

Bir kadın eşiyle cinsel ilişkide bulunduktan sonra veya ihtilâm olduktan sonra âdet görse, yıkanıp-yıkanmamakta serbesttir. Ancak yıkanması daha uygundur.

Henüz Baliğa Olmamış Kıza, Eşiyle Cinsel ilişkiden Sonra Gusül Gerekir mi?

Eğer erkek bulûğa ermiş bulunur, kız henüz balığa olmamış olursa erkeğin gusletmesi lâzım gelir. Kızın gusletmesi gerekmez.

Kadın, Gusül Esnasında Cinsel Organının İçini Yıkar mı?

Cünüplük, “âdet görme” veya lohusalık durumu sonrasında gusül abdesti alırken kadına, cinsel organının dışını yıkaması vâciptir. İç kısmını yıkamak icab etmez, çünkü orası iç uzuvdur.

Gusülden Sonra Kadından Meni Çıkarsa Tekrar Yıkanması Gerekir mi?

– Eşiyle cinsel ilişkiden sonra, yıkanan kadından, yıkandıktan sonra eşinin menisi çıksa o kadına gusül değil abdest alması lazım gelir. Kadın yıkandıktan sonra kendisinden gelen meni yüzde yüz o kadına ait olduğu takdirde gusül abdestini tekrarlar.

Kadının Cinsel Ogranina Herhangi Bir Cismin Girmesi Gusülü Gerektirir mi?

Kadının cinsel organına, erkeğin cinsel organından başka bir şey, mesela parmak, odun, plastik alet, yapay organ sokulması hâlinde, seçkin görüşe göre, kadın, şehvet duymuş ya da bundan şehvet kast etmiş ise yıkanması gerekir; aksi hâlde gerekmez. Kadın cinsel or ganına giren parmağın kendisinin ya da erkeğin parmağı olması fark etmez.

Oje Gusüle Mâni midir?

– Tırnakta veya vücudun herhangi bir yerinde bulunan hamur, balmumu, sakız, balık pulu oje vb. şeyler altlarına su geçirmemele rinden sebep gusüle mânidirler. Altlarının yıkanması gerekir.

Sinek ve Pire Gibi Canlıların Pisliği Gusüle Engel Olur mu?

– Sinek ve pire gibi canlıların pisliği gusüle mâni değildir. Bunlardan korunmaya imkân yoktur.

Saç Boyası Gusüle Mâni Olur mu?

Kadının saçının rengini değiştirmek için kullandığı boya, saç telleri üzerinde suyun altına geçmesine engel olacak bir tabaka oluşturuyor, saç telleri kuru kalıyorsa gusül sahih olmaz.

Kına Abdeste ve Gusüle Mâni midir?

Kına bitkisinin rengi, gerek abdest olsun gerek gusül olsun, te mizliğe mâni olmaz. -Kınanın maddesi ise çamur gibi olduğundan mâni olur. 4 Kına vurulup yıkandıktan sonra, saç tellerinde, eller veya ayaklarda sürüldüğü yerde tabaka håsıl etmez.

Kadın, başına kokulu bir şey yapıştırmış olsa da bu sebeple su saçlarının dibine ulaşmasa; suyun, saçların dibine erişmesi için, o şeyi gidermek kadına vâcib olur.!

Bir Kimse Gusül Abdesti Aldıktan Sonra Vücudunda Olan Bir Yaranın Kabuğu Düşse Tekrar Gusül Abdesti Almak Gerekir mi? Bir kimsenin vücudunda bir yara bulunsa ve bu yaranın kabuğu kabarmış olsa, fakat etrafları henüz deriye bitişik bulunsa ve -bu se beble- altına su ulaşmazsa bunda bir sakınca yoktur. Sonradan kabuk yerinden koparılırsa, tekrar yıkanması gerekmez.

Cünüp Hâldeki Eşler Aynı Kaptan Yıkanabilir mi?

Erkek ve kadının bir kaptan gusül abdesti almalarında bir sa kınca yoktur.3 Bu bütün âlimlerin görüşbirliği ile câizdir. Birbirlerinden artan su ile yıkanmalarında da bir sakınca yoktur.

Ezan Okunurken Cünüp Kimse Müezzinin Söylediği Sözleri Söyler mi?

Ezan okunurken, cünüp olan bir kimseye müezzinin söylediği sözleri söylemek suretiyle tasdik ve şehadet etmek lâzımdır.

Cünüp Olan Kişi Yıkanmadan Uyuyabilir mi?

Bu durum Peygamber Efendimiz’e sorulduğunda:

– Evet -cinsel organını yıkadığı- namaz için abdest aldığı gibi ab dest aldığı zaman- uyuyabilir.”6 buyurmuştur. Namaz vakti geçme yecekse sakıncası yoktur.

Cünüp Yıkanırken, Su Kabına Su Sıçrarsa, Su ifsad Olur mu?

Cünüp bir kimse yıkanırken, bedeninden, su kabına su sıçrasa bu hål, suyu ifsad etmez. Fakat, cünüp kimsenin bedeninden akmakta olan su, akarak su kabına girmiş olsa suyu ifsâd eder.

Cünüp, Elini Su Kabına Soksa Su Pis Olur mu?

Abdesti olmayan, cünüp bulunan veya adetli olan bir kimse, su almak için, temiz olan elini, bir su kabina soksa -zarûretten dolayı- o su, müsta’mel -kullanılmış su- olmaz.

Cünüp Bulunan Kimsenin Vücudu Pis Olur mu?

Ebû Hureyre -r.a.- anlatmıştır: Cünüp iken Medine sokakların dan birinde Peygamber Efendimizle karşılaştım. Yanından savuşup gittim ve gusledip geldim.

Hz. Peygamber:

“Ya Eba Hüreyre nerede idin?” diye sordu.

Cünüp idim. Tahâretsiz olarak sizinle birlikte oturmak isteme dim, dedim. Bunun üzerine:

“Subhâna’llah! Mü’mün -hiç- pis olmaz.” buyurdu.2

Cünüp Kimse Yiyip-İçebilir mi?

Cünüp olan kimse yiyecek bir şeyler yemek veya su içmek isterse, önce elini ve ağzını yıkaması, sonra yiyip içmesi gerekir.

Elini ve ağzını yıkamadan yemesi, içmesi mekruhtur. Fakat âdetli veya lohusa olan kadın böyle değildir. Onların elini ve ağzını yı kamadan yemeleri ve su içmeleri mekrûh değildir. Çünkü kendileri o hâllerinde gusül etmekle emredilmiş değillerdir.

Cünüp Kadın Çocuğunu Emzirebilir mi?

Emzikli kadın, âdet hâlinde çocuğunu emzirebildiği gibi cünüp iken de emzirebilir. Bu hususta görüş farklılığı yoktur.

Cünüp Olan Kimse Tırnaklarını Kesebilir mi?

Bu konuda âdetli de cünüp hükmündedir. Vücudundan tırnak ya da tüy kesmesi mekruhtur. Bir zaruret yoksa temizlenmeyi beklemelidir.

İmam-ı Gazali, İhyâu Ulumi’d-Din’de: “Kişinin cünüp olarak tırnaklarını kesmemesi, sakak ve etek traşı olmaması, kan aldırmaması, vücudundan herhangi bir parçası ayırmaması gerekir. Çünkü ahirette vücudunun diğer kısımları ona iade edileceği vakit, bunlar ona cünüp olarak iade edilir. Ve denildiğine göre her bir kıl, niçin cünüp bırakıldığını sorar.

BENZER KONULAR:

İslamda Gusül Çeşitleri

Answers ( 2 )

  1. Gusül avatarı
    1
    2021-10-16T22:37:55+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gusül abdestinde burnu yıkadıktan sonra namaz abdesti alın diyor peki namaz abdesti alırken el ağız ve burun yıkamayı pas geçip burundan sonrasına mı devam edeceğiz yoksa namaz abdestini baştan 0 dan mı alacağız lütfen yardım

    1
    2021-10-17T12:00:50+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kendisine gusül abdesti alması farz olan bir kişinin vakit kaybetmeden ilk müsait olduğu bir fırsatta gusül abdestini alması gerekir. Sebepsiz bir şekilde bir namazı kaza edecek zamana kadar gusül abdestini geciktirmek caiz değildir.

    En iyi cevap
    1
    2023-01-12T13:38:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gusül abdesti alırken namaz abdesti gibi abdest almak gusül abdestinin sünnetidir. Zaten gusül abdesti alırken ağza ve burna su verdikten sonra normal namaz abdestine devam ederse kişi abdest almış olur.

Cevapla