Guslü bozan şeyler nelerdir kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Guslü bozan şeyler ilmihal diyanet

Guslu bozan seyler nelerdir kisaca

GUSLÜ BOZAN/GEREKTİREN HÂLLER:

1- Meni gelmesi: Şehvet ve lezzetle yerinden ayrılan meninin, o anda veya şehvet kesildikten sonra dışarı çıkmasıyla gusül gerekir. (Şafiilere göre, meni şehvetsiz de ayrılmış olsa gusül icap eder.) Gerek herhangi bir şekilde şehvetlenip boşalma “inzal” suretiyle olsun, gerek uykudayken rüyalı veya rüyasız olarak akmış olsun, gusül icap eder.

Mezi” veya “Vedi” guslü gerektirmez.

Mezi: Şehvet hisleri uyanınca, bazen da zâhiri bir sebep yokken, tenasül uzvundan sızan ince ve kaygan, beyazımsı ve kokusuz – yumurta akı maddesi gibi- bir sıvıdır. Bâzı kimselerde sık-sık görülebilir. Kadınlarda beyaz olur…

Vedi: İdrar etme esnâsında ve bâzı hallerde zuhûr eden, biraz koyu ca ve bulanıkça bir sıvıdır. Bunların ikisi de gusül gerektirmez; sâdece sidik hükmünde abdesti bozar.

Meni ise: Tenasül yolundan şehvet ve lezzetle akan, erkeklerde koyu-beyaz bir sıvıdır. Yerinden ayrılırken sızıntı hâlinde değil, tazyikli olarak gelir. Sıçramayla akmasi, rengi ve kokusuyla diğerlerinden ayrılır. Kuruduğu zaman da çamaşırda belli bir iz bırakır. (Sıvık-sarı olan kadın menisi ise, dışta pek nadir görülebilir.)

2- Cinsi münasebet: Helâl veya haram cihetiyle de olsa, tenâsül uzvunun Bülüğ çağındakine dâhil olması, guslü icap ettirir… Her-ikisi de bülûğ hâlinde iseler, meni gelsin veya gelmesin, ikisine de gusül gerekir. Eğer birisi henüz şehvet sâhibi olmayan ufak çocuk ise -ona zâten gusül gerekmez- öbüründen de meni gelmedikçe, ona da gusül gerekmez. Fakat birisi bâliğ olmadığı hâlde, cinsi temasa müsaid şehvet sâhibi, yâni asgari dokuz-on yaş larında, öbürü de bülûğ çağında ise, bu durumda meni gelmese de bâliğ olanın gusletmesi icâb eder. Diğerinin de gusletmesi, vâcib değilse de münâsib olur. Prezervatif kullanıldığı hâlde zevk alınacağından, meni gelmese de gusletmek icâb eder.

Hayvanla veya cansız bir mahlûkla cinsî temas vâki olup da, meni akmazsa gusül gerekmez. (Şâfiîlere göre gerekir.). Herhangi bir şekilde “istimnâ” yapan -ki tahrimen mekruhtur- cansız bir cisimle temasta bulunan kimseye, meni inzâl olmamışsa gusül icâb etmez. Yerinden ayrılan meninin akması önlenerek dışarı çıkmamış olursa veya akıntının peşinden idrar ettikten sonra, meninin artığı çıkmış ise gusül istemez. Cinle münasebette bulunan kimseye de, inzal olmadıkça gusül gerekmez.

3 – İhtilâm olmak: Uykudan uyanan kimse;

a) İhtilâm olduğunu hatırlamadığı hâlde üzerinde bir yaşlık görse de bunun meni olmadığını anlasa gusül lâzım gelmez; fakat ihtiyâtan gusletmesi tercih edilir.

b) Meni olduğuna kanaat eder yahut ne olduğundan şüphe ederse, yıkanması icap eder.

c) Eğer ihtilâm olduğunu hatırladığı hâlde uyandıktan sonra bir yaşlık veya eserini görse, bunun mezi olduğunu bilse bile gusül gerekir.

Şehvetle ilgili rüya görülüp de uyanınca bir ıslaklık gö rülmemişse, bir müddet sonra mezi gelmiş olsa da gusül icâb etmez.

İnzal ve ihtilâmla guslün vücûbu (gereği) bakımından, kadın dahi erkek gibi sayıldığından, nâdiren de olsa yukarıdaki şartlar dâhilinde, ihtilâm vak’ası gören kadına da gusül gerekir.

4- Kadın hâlleri: Kadınların “aybaşı” hâlleri kesildikçe veya çocuk doğduktan sonra lohusalık hâli son bulunca, gusletmeleri icâb eder.

İşte yukarıda sayılan hâllerden dolayı insan cünüp olur ve yıkanması farz olur. Cünüp olan kimse, fazla ge cikmeden gusletmeye çalışmalıdır. Çünkü, farz olan namazı henüz kılmadan -özürsüz olarak- o namazın vaktini cünüp hâliyle geçirmek haramdır. Namaz vaktini böylece geçirmemişse, bir müddet cünüp olarak vakit geçirse de günahkâr olmaz. Yıkanmayı ihmâl ederek, cünüp hâlinde üst üste birkaç namaz vakti geçirenin ise, günahı pek büyük olur. Bu meseleye dikkat etmelidir. Bilhassa sabah namazlarında… Şayet su ile gusletmek mümkün olmayıp da, suyu elde edinceye kadar namaz vakti geçecekse, o zaman teyemmüm etmelidir. Yâni, yıkanma imkânı olmadığı takdirde namaz vaktini cünüb olarak değil, teyemmümle geçirmek icâb eder. Sonra suyu kullan ma imkânı bulunduğu zaman, hemen ayrıca gusledile cektir. Teyemmüm yaparken, “cünüblükten temizlenmeye” niyet edildiği takdirde, bu teyemmümle namaz da kılınır.

Kur’ân-ı Kerim’de: “Eğer cünüb olduysanız, iyice temizlenin” (6) denilmek suretiyle, cünüp olan (müslüman) kimsenin yıkanmasının farz olduğu belirtilmiştir. Cünüplükten sonra yıkanmanın, sağlık yönünden pek faydalı olduğu da ilmi bir gerçektir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Doğu Şeyhi avatarı
    2
    2021-12-25T22:45:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Guslü bozan durumlardan biri olan cünüplük; kişiden zevkle çıkan bir sıvıdır. Bu meni gelme durumunun cinsel ilişkide veya rüyada olması durumu değiştirmemektedir. Her iki halde de gusül gereklidir. Yine cinsel ilişki sırasında meni gelmese de hem erkeğin hem de kadının gusül abdesti alması gerekmektedir. Mezi ve vedi durumlarında ise gusül abdesti almasına gerek yoktur kişinin.

    En iyi cevap

Cevapla