Selam bizim köpeğimiz var. Sevdiğim ve beslediğim zaman reflex olarak üzerimdeki kiyafetlerimi koklayıp yalıyor. Bu kıyafetleri her defasında değiştirmek zor oluyor. Bu abdeste ve namaza engel teşkil eder mi? Köpeği kucağıma almıyorum
Hanefi mezhebine göre köpeğin salyası, Şafii mezhebine göre ise köpeğin tümü ıslak iken bir yere dokunduğu zaman, bir defa topraklı su ile, 6 defa normal temiz su ile yıkanması gerekir.
Köpeğin yalaması necis olduğu için namaza engeldir.
(Dinimizde evde köpek beslenmesi caiz değildir)
Answer ( 1 )
Selam! Köpeklerin tükrükleri, İslam dinindeki temizlik kuralları açısından dikkate alınan bir konu olabiliyor. İslam’da köpeklerin kendileriyle ilgili bazı temizlik hususları vardır, ancak bu durum namazı engellemek açısından farklılık gösterebilir. Eğer köpeğinizin tüyleri ya da tükürüğü üzerinizde ise, bu durumda genellikle yıkama gereklidir. Ancak önemli olan, üzerine tükürük ya da necaset bulaşan kıyafetlerinizi temizlemenizdir. Bununla birlikte, eğer köpeğinizin tüyleri ya da sıvıları vücudunuzda, kıyafetlerinizde bulunuyorsa, bunları yıkamadan namaz kılmanız uygun olmayabilir.
Eğer köpeğinizin tüyleri ya da sıvıları üzerinizde çok fazla bulunuyorsa, bunu yıkayarak temizleyip sonra namaz kılabilirsiniz. Köpeğinizi kucağınıza almamanız da önemli, çünkü bazen kucakta taşınan hayvanlar daha fazla temizlik sorununa yol açabiliyor.
Özetle, köpeğinizin tükürüğü ya da başka bir necaset maddesi kıyafetlerinize bulaşmışsa, o kıyafetlerinizi temizlemeniz gerekecektir. Bunun dışında köpeğinizle etkileşime geçmek, abdest ve namaz için bir engel teşkil etmez.