Enam suresi 151 152 ayet meali ve tefsiri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Enam suresi 151 ve 152. ayetlerin meali nedir? Hızlı cevaplayabilir misiniz?

Enam suresi 151 152 ayet meali ve tefsiri

MEAL

151. Ayet: De ki : “Geliniz, Rabbinizin size neleri ha­ram kıldığını okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koş­mayın, ana-babaya iyilik edin, fakirlik korkusuyla ço-cuklaranızı öldürmeyin sizin de onların da rızkını biz veririz;   kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşma­yın ve Allah’ın yasakladığı cana haksız yere kıymayın! İşte bunlar Allah’ın size emrettikleridir. Umulur ki dü­şünüp anlarsınız.”

152. Ayet: Rüşd çağına erişinceye kadar, yetimin malına yaklaşmayın. Ancak en güzel bir niyetle yaklaşabilirsi­niz. Ölçü ve tartıyı adaletle yapın. Biz gücünün yettiği kadarından fazlasını yüklemeyiz. Söz söylediğimiz za­man, yakınlarınız dahi olsa adaletli olun. Allah’a ver­diğiniz sözü tutun. İşte Allah size, iyice düşünesiniz di­ye bunları emretti.

TEFSİR:

151. Ayet: Ey Muhammedi De ki: “Gelin, zan ve tahminle değil, Rabbinizin kesin olarak size haram kıldığı şeyleri oku­yayım. Onunla beraber başkasına ibadet etmeyin.

Ana-babaya iyilik edin. Bir şeyi emretmek, onun zıddını yasaklamak olduğu için, anne ve babaya iyilik etme emri, haram kılınan şeyler içersinde zikredildi. Şâm Yüce Allah: “Ana-babaya kötülük etmeyin” diye buyurdu. Ebussuûd şöyle der: Bundaki sır, onların haklarına aşırı derecede önem vermek ve haklarını ödemek için, onlara kötü davranmamanın yeterli olmadığını göstermektir. Fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin. Ibnu’l-Cevzî bundan maksat, fakirlik korkusuyla kız çocuklarını diri diri gömmektir, der.

Onlara da size de rızık vermek bize aittir. Şüphesiz Allah, kullarına bolca rızık verendir, Büyük günahların açığına da gizlisine de yaklaşmayın. İbn Abbâs şöyle der: Câhiliyye döneminde insanlar, gizli zina etmede bir sakınca görmüyorlar, açıktan zinayı çirkin görüyorlardı. Yüce Allah, onun gizlisini de, açığım da haram kıldı. Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı suçsuz canı, haksız yere sebeb-siz Öldürmeyin. Rasulullah’ın hadisi bu âyeti şöyle açıklar: Şu üç sebepten biri olmadıkça, müslüman kişiyi öldürmek helâl değildir. Bunlar: Evlenmiş olup da zina eden kişi, öldürdüğü bir can karşılığında kısas edilen kişi ve dininden dönüp cemaatten ayrılan kişi.

Bu an­latılanlar, Yüce Allah’ın size korunmasını tavsiye ve kuvvetle emrettiği şeylerdir. Umulur ki, akıllarınızla, bu sorumlulukların din ve dünya işle­rinde size vereceği fayda ve menfaatleri anlarsınız. Ebu Hayyan şöyle der: Size vasiyet etti, lafzında ve Yüce Allah’ın onları, kendi emirlerini korumaları için vâsî tayin etmesinde, apaçık   bir şefkat, rahmet ihsan vardır.

 

152. Ayet: Kendisi için daha faydalı olan şeklin dışında, erginlik çağma erinceye kadar, hiçbir şekilde yetim malına yaklaşmayın. Burada yaklaşmayı yasaklamak, yasak olunca, bütün tasarruf şekillerini kapsar. Çünkü mala yaklaşmak yasak olunca, ye­mesinin yasak olması daha evla ve daha doğrudur. “Daha faydalı olan şekil” den maksat, yetime fayda sağlamak ve malını artırmaktır. İbn Abbâs şöyle der: Bu, yetim için faydalı bir iş yapmasıdır. Bu takdirde yetimin malından uygun bir şekilde yiyebilir. Alırken de ve­rirken de, ölçü ve tartıyı adaletle ve eşit bir şekilde yapın, Biz herkesi sadece yapmaktan aciz kalmayacağı, gücünün yeteceği kadarıyla sorumlu tutarız. Beyzâvî şöyle der; Biz her nefsi, sadece gücünün yettiği ve yapmakta zorluk çekmeyeceği şeylerden sorumlu tutarız. Hakkı yerine getirmek güç olduğu için, Yüce Allah bunu, ölçüyü tam yapma emri­nin arkasından zikretti. Şu halde, sizin, gücünüzün yettiğini yapmanız gere­kir. Bundan Ötesi bağışlanmıştır. Hüküm ve­rirken de, şahitlik ederken de adaletli olunuz. Aleyhinde şahitlik ettiğiniz kişi, isterse yakınlarınızdan biri olsun. Söz verdiğinizde, sözü­nüzde durun. Kurtubî şöyle der: Bu ahit, Allah’ın, kullarından yapılmasını istediği her şeye şâmildir, insanlar arasında yapılan anlaşmanın korun­masını ve yerine getirilmesini emrettiği için “onun ahdi” denilmiştir. İşte Allah size iyice düşünüp öğüt alasınız diye bunları emretti.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-07-05T12:03:32+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Enam Suresi’nin 151-152. ayetlerinin meali ve tefsiri aşağıda verilmiştir:

    De ki: “Gelin size Rabbinizin neleri haram kıldığını okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana babaya iyilik edin, yoksulluk korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. Yaklaşılması yasak olan ahlaksızlık, açık olan da gizli olan da, her türlü günahı işlemeyin. Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. İşte size Allah bunları emretti ki, aklınızı kullanasınız.”

    Yine de Rabbinize şükredin, sizden önceki nesillerin çoğu nankördü.

    Bu ayetler Enam Suresi’nin 151-152. ayetleridir. Bu ayetlerde Allah, peygamberi aracılığıyla insanlara bazı yasaklamaları ve emirleri bildirir. Ayetlerde belirtilen konular şunlardır:

    Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak: İslam’da en temel inanç prensibi, Allah’ın birliğine inanmak ve O’na hiçbir ortak veya benzer atfetmemektir.

    Ana babaya iyilik etmek: İslam dini, ana babaya saygıyı ve onlara iyi davranmayı önemser. Müminlere, anne babalarına karşı saygılı ve iyiliksever olmaları emredilir.

    Çocukların öldürülmesi: İslam, çocukların hayatını korumayı ve onlara saygı göstermeyi önemser. Yoksulluk veya başka sebeplerle çocukların öldürülmesi haram kabul edilir.

    Ahlaksızlık ve günah işlemekten kaçınmak: İslam, ahlaki değerlere uygun bir yaşam sürmeyi teşvik eder. İslam ahlakına aykırı olan her türlü kötülük, günah olarak kabul edilir.

    Haksız yere cana kıymamak: Allah, insanların birbirlerinin hayatlarını haksız yere almasını yasaklar. Cana kıymak büyük bir günah olarak kabul edilir.

    Şükretmek: Ayetlerde, insanlara önceki nesillerin çoğunun nankörlük ettiği hatırlatılır ve insanların Allah’a şükretmeleri teşvik edilir.

    Bu ayetler, Müslümanlara doğru inanç ve ahlak prensiplerini hatırlatmakta, Allah’ın emirlerine uymalarını ve şükretmelerini teşvik etmektedir.

    En iyi cevap

Cevapla