Cünüplükten Gusül Almanın Hikmeti Nedir? Neden Gusül Alırız

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cünüpken Gusletmenin Hikmeti

Cunuplukten Gusul Almanin Hikmeti Nedir Neden Gusul Aliriz

Soru

Cinsel ilişkiye girdikten sonra guslün farziyeti hakkında arka­daşlarımdan biriyle münakaşa ettim. Hanımıyla cinsel ilişkiye girdikten sonra, bedenini yıkamanın hikmetini kavrayamadığını ve bu gibi hallerde sadece tenasül uzvunu yıkamakla iktifa ettiğini söyleyince hayrete düştüm. Bu konuda onu ikna etmeye çalıştım ama o ikna olmadı. Sizin bir açıklama yapmanızı rica f ediyorum.

Cevap

Cinsel ilişkiden sonra gusletmek farzdır. Bu, Kitap, sünnet ve icma ile de sabit olmuştur.

Kitap’tan deliller:

(cünüplükten gusletmek ile ilgili ayetler)

“…eğer cünüpseniz yıkanıp temizlenin…”

“Ey İnsanlar! Sarhoşken, ne dedeğinizi bilene ka­dar, cünüpken, yolcu olanlar müstesna gusledene ka­dar namaza yaklaşmayın.”

Bu konuda sünnetten de bir çok deliller vardır ki, şahinliği üzerinde ittifak edilmiştir.

Tüm mezhepler ve her asırdaki müslüman alimler, cinsel ilişkiden sonra guslün farziyeti üzerinde icma etmişlerdir. Bu hüküm, İslam dininde bilinmesi zaruri olan hükümlerdendir. Kim inkar ederse dinden çıkar. Müslüman olarak adlandırılamaz. Ancak yeni İslama girmiş olanlar ve islamın hükümlerinden ha­bersiz olup çok uzakta yaşayan insanların inkar etmesi bu hükmün dışındadır.

Cinsel ilişki sırasında vücudunun ufak bir kısmı kirlendiği halde tüm bedenin yıkanmasında ne gibi hikmetlerin olabi­leceğine gelecek olursak, bunu şu bir kaç misalle açıklamak gere­kir;

Doktor hastayı muayene ettikten sonra ona ilaç tavsiye eder ve der ki; bundan yemeklerden önce bir kaşık, şundan yemek­lerden sonra iki kaşık ve şundan da belli saatlerde birer ikişer tane atacaksın. Kalkıpta hasta doktara ‘bu ilaçtan niçin bir kaşık da diğerinden iki kaşık içiyorum?’ gibisinden hikmetini sorması acaba ne derece doğru olabilir? Şayet doktor verdiği ilaçların hik­metinden bahsetse, hastanın anlayış ve kapasitesi bu hikmetleri ne kadar anlayabilir? Ya da doktor ilaçların bileşimlerini ve has­talığa uygun olup olmadığını anlatması hastanın herhangi bir işine yarar mı?

İşte bir formül; aralarında temizlik ve guslünde bulunduğu iba­detlerin sırlarını öğrenmen isteyenlere sunuyorum. İbadet, imam Gazali’nin de dediği gibi insanın kalbine devadır. Kalbi Allah’a olan isyan, gurur ve gaflet hastalığından temizler, tedavi eder. Bu ruhi ilaçların sırlarını Allah Teala’nın bilmesi muhakkak ki daha yerindedir. Bizler sadece Allah Teala’nın sunduğu ilaçlar­dan faydalanırız. Mü’min bir kişinin de Allah Teala’nın bizlere sunduğu ilaçlardan mutlaka bir fayda ve yarar olacağını düşün­mesi bilmesi yeterlidir.

“…Allah düzeltenden bozanı ayırtetmesini bilen­di.”

” Yaratan bilmez olur mu? O, Latiftir, haberdardır.”

Sırrım bilmeden yaptığımız daha nice ibadetler var ki zaman tekerleği döndükçe Allah’ın emir ve yasaklarındaki esrar perdele­ri de birer birer ortaya çıkmış olacak.

Dinin aslı, ister bilsin ister bilmesin insanın, Allah’ın emir ve yasaklarına tam anlamıyla boyun eğmesi ve nimetlerine karşı şükretmesidir. Kul kuldur, Rab ise Rabdır. Rab emreder, kul ise Rabbin emrini dinler ve ona itaat eder. İnsan Allah’ın emirle­rine sadece aklının ikna olduğu konularda itaat ediyorsa bu insan Allah’a değil de kendi aklına itaat ediyor demektir. O zaman git­sin de aklına iman eden insanlar bulsun bakalım.

Tüm anlattıklarımızın yanında şunu söyleyebiliriz; cinsel iliş­kiden sonra temizlenmek (gusul) bir takım hikmetlere şamildir. Bunu her insaflı, düşünceli ve kültürlü insan bilir.

İbni Kayyımın, şeriat koyucunun sidikle meniyi ayırmasını ve sidikten dolayı guslü gerekli görmediği halde meni aktıktan sonra gerekli görmesini tuhaf karşılayanlara karşı vermiş olduğu cevabı gerçekten benim çok hoşuma gitti.

“İşte burada şeriatın büyüklüğü, insanlara olan rahmeti, hik­meti ve maslahatı gözler önüne çıkmış oluyor. Meni, tüm beden­den süzülerek gelir. Bu nedenle Allah Teala meniye ‘Sülale’ adını vermiştir yani bedenden akan sıvı manasınadır. Meninin çıkmasıyla bütün vücut bir etkileşim içerisine girer oysa sidiğin akmasıyla böyle bir durum vaki olmaz. Aynı şekilde meniden sonra tüm vücudun yıkanması hem beden hem kalp ve hem de ruh için çok faydalıdır. Beden, gusül sayesinde korunur. Mesela meninin çıkmasıyla gevşeyen vücut, gusul ile birlikte tekrar aynı zindeliğine kavuşur. Bu durum hislerle anlaşılabilir.

Cenabetlik de aynı şekilde vücutta bir ağırlık ve bir tembellik yapar. Gusul ise vücuda bir hafiflik ve zindelik kazandırır. Bu sebeple Ebuzer Gıfari gusul aldıktan sonra şöyle demiştir. “Sanki üzerimden bir yük attım.”

Kısaca şunu söyleyebiliriz; her akıl sahibi ve düşünceli kişi, güslün faydalarını anlayabilir. Cenabetlikten temizlenmenin, vü­cut ve kalp için gerekli olan tüm faydaları sağladığını bilir. İhtisas sahibi doktorlar, cinsel ilişkiden sonra akan meniden dolayı yapılan guslün bir çok faydaları olduğunu vücudun tekrar eski zindeliğine kavuştuğunu belirtmişlerdir. Beden ve ruh için gerekli manevi faydaları sağladığını hastalıklardan vücudu emin kıldığını söylemişlerdir. Aynı zamanda gusul yapmanın güzel bir davranış olduğunu akıl ve fıtrat da kabul eder, demişlerdir. Şunu da söylemek gerekir; şeriat koyucu sidik aktıktan sonra da gusül al­mayı gerekli kılsaydı o zaman bu, insanlara çok ağır ve zor gelecekti. Oysa bu durum Allah’ın hikmetine, merhametine ve ih­sanına aykırıdır. ”

Gusletmek, bevletmek gibi cimanın tekrar tekrar meydana gelmemesinden dolayı öyle katlanılmayacak bir mesele değildir. Güya gusletmek bir takım insanların cinsel isteklerini devamlı yapmaya engel teşkil ediyormuş. Oysa cinsel temasda aşırılığa kaçmak hiç bir şüphe götürmeyecek zararlar doğurur.

Mümin bir insan sadece şehveti için yaşamaz. Her şeyden önce Allah’ın kendisine bildirdiği buyruklar doğrultusunda yaşaması gerektiğini bilir. Her işte muhakkak Allah’ın hakkını il­gilendiren taraflar vardır. Cinsel ilişkiyi yerine getirmek sure­tiyle, kişi hem kendisinin hakkını hem de eşinin hakkını yerine getirmiş olur. Geriye kalan gusul de Allah’ın hakkıdır. Bu minval­den hareketle temizliğin, kaçınılması mümkün olmayan tabii sebeplere bağlanması Allah Teala’nın hikmetlerindendir. Mesela, tuvalette iken ön ve arkadan pisliklerin çıkması ve cima anında çıkan pislikler gibi. Dolayısıyla tekerrür eden bu pislikler insanı temizliğe sevk eder.

Sözümü Maide Suresi’nde Allah Teala’nın temizlikle ilgili ayetiyle noktalamak istiyorum

” …Allah sizi zorlamak istemez. Allah sizi arıtıp üzerinize olan nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.”

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. C avatarı
    1
    2020-12-14T17:35:38+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Soruyu soran kişi arkadaşımın hanımıyla ilişkiye girdim yazmışsın hocamız belirtmemiş lakin yaptığınız çok günahtır zina etmişsiniz çok tövbe etmelisiniz

    • Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Konu neden gusül abdesti alınır hikmeti nedir? siz başka konuda okumuşsunuz fakat cevabı buraya yanlış konu altına yazdınız

  2. C avatarı
    1
    2020-12-14T17:42:35+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocamız belirlememiş yaptığınız şey zinadır yapmayın bir daha ve bol tövbe etmelisiniz

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cünüplükten sonra yıkamanın hikmeti

    İslam ümmetinin alimleri, pislikten/cenabetlikten sonra yıkamanın meşru gayesini açıklamışlar;

    Namaz, tavaf ve diğer ibâdetlerin caiz olmasıdır.

    Birçok ibâdetlerin sıhhatinin şartı olduğu gibi, necisten tefrik, namazın sıhhatinin şartıdır.

    Necisten sonra yıkamanın hikmeti ise, İçinde Kitap ve Sünnetten açık bir metin yoktur. Ümmet alimleri şeriatın hükümlerini ve emirlerini ikiye ayırmışlardır. Hikmetin zuhur ettiği bir kısım ve akılların onun şeriatının hikmetini idrak edemediği ve ibadet tarafının hakim olduğu bir kısım ve şeriatın emirlerinin bu kısmı hiç şüphesiz hikmetten yoksundur;

    Çünkü Allah Teâlâ, hiçbir şeyi hikmetsiz yatamamış ve hiçbir şeyi emretmemiştir ve belki de cenabetten sonra yıkamanın hikmeti, vücudun faaliyetini geri kazanması ve ona dirilik vermesidir. ilişkiden dolayı kendisini etkileyen zayıflıktan kurtulmasıdır.

    En iyi cevap

Cevapla