Cehennem nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cehennem Ne Demektir?

cehennem cehennem isimleri

Cehennem Hakkında Kısa bilgi

Sözlükte “derin kuyu” anlamına gelen cehennem, dinî literatürde dünya hayatında îmân etmeyenlerin sürekli olarak, îmân ettiği halde sâlih amel işlemeyen kimselerin de günahları ölçüsünde, cezalandırılmak üzere kalacakları ceza ve azap yeridir.

Kuranda cehennem isimleri

Kur’ân-ı Kerim’de Cehennem için yedi isim kullanılmıştır: Cehennem (derin kuyu), nâr (ateş), cahîm, (alevleri kat kat yükselen ateş), hâviye (düşenlerin çoğunun bir daha geri dönemediği uçurum, yer), saîr (çılgın ateş), lezâ (dumansız ve katıksız alev), sakar (ateş), hutame (obur ve kızgın ateş). Bunlardan Kur’ân’da en çok geçeni cehennem kavramıdır.

Âlimlere göre, Kur’ân-ı Kerim’de birçok âyette cehennem hayatıyla alakalı olarak geçen acı, ıstırap, azap, ateş vb. şeyler bu dünyadakilere benzetilemez. Bunların iç yüzünü insanların bilmesi mümkün değildir.

Ehl-i Sünnet inancına göre Kur’-ân-ı Kerim’de geçmiş zaman kipiyle ifâde edilen “cehennem kâfirler için hazırlandı” (Bakara, 2/24; Âl-i İmrân, 3/131) cümlesi, cehennemin şu anda var ve yaratılmış olduğunu gösterir. Haşrin ve cehennemdeki azabın cismanî değil de ruhanî olacağını iddia eden İslâm filozoflarına karşı, Ehl-i Sünnet âlimleri, bazı Kur’ân âyetlerine dayanarak (Nisâ, 4/56) Cehennem azabının hem ruhanî hem de cismanî olacağını ifade etmişlerdir. Ayrıca Ehl-i Sünnet kelâmcıları “…Orada ebedî kalıcıdırlar.” (Nisâ, 4/169; Ahzâb, 33/65) mealindeki âyetlere dayanarak, cehennem hayatının sonsuz olduğu fikrini benimsemiş, bunun aksini savunan Cehmiyyeyi bid’atçı olarak nitelendirmişlerdir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:


Cehennemin “derin kuyu, hayırsız, uğursuz” anlamına gelen Arapça asılı bir kelime olduğunu ileri süren İslam bilginleri olmuşsa da dil alimleri bu konuda tereddüt etmişlerdir.

Answers ( 3 )

  1. Cehennem avatarı
    2
    2021-09-12T17:35:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cehenneme gitmek isteyen birine nasıl akıl verebilirim ?

    Bir sorum olacak lütfen cevap verin cehenneme gitmek isteyen birine nasıl akıl verebilirim ?

    2
    2022-04-11T18:27:50+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cehennem, Allah’ın ahirette azabı hak eden kullarına azap edeceği ateşin isimlerinden biridir.38 Kâfir, müşrik ve münâfıkların sürekli olarak, müminlerin de günahları ölçüsünde cezalandırılmak üzere kalacakları azap yeridir. Cehennem sıkıca kapalı, gitgide alçalan, birçok tabakalara ayrılmış bir yeraltı zindanıdır.

    Kur’ân-ı Kerîm’in yetmiş yedi ayetinde yer alan cehennem, herhangi bir sözlük anlamı taşımaktan çok kâfirlerin, münafıkların, zalimlerin, gerçeğe boyun eğmeyenlerin azap görecekleri yer olarak tasvir edilir. Nitekim söz konusu âyetlerin birçoğunda cehennem “mesvâ, me’vâ” (mekân) kelimeleri veya “azâbü cehennem, nârü cehennem” terkipleriyle kullanılmıştır.

    İslam akaidine göre cehennemde günahkâr mü’minler geçici olarak, kâfirler ise sürekli olarak kalacaklardır. Buna göre iman ettikleri halde günahlara bulaşan müminler dünya hayatında tövbe etmemişler ve Allah’ın affına mazhar olmamışlarsa günahlarının cezasını çekmek üzere cehenneme gireceklerdir. Cezaları bittikten sonra ise cennete girebileceklerdir. Ancak inkârcılardan bahseden “… Orada ebedi kalıcıdırlar.” Nisa 169; 33. Ahzâb 65 ayetlerine bakarak cehennem hayatının inkâr edenler için sonsuz olduğunu söyleyebiliriz.

    En iyi cevap
    2
    2022-04-12T00:53:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir Müslümanın cehenneme gitmek istemesi onun aklında bir problemin olmasını gerektirir. Çünkü cehennem azap yeridir ahirette. Müslüman’ın cehenneme değil, cennete girmeyi arzulaması ve hayatına bu ölçüde devam etmesi gerekmektedir. Bu kişiiye verilecek en güzel cevap bir deneme yapmaktır; mumun üzerine fazla değil 1 dakika parmağını koysun bu kişi. Buna dayanabiliyor mu bir baksın. İşte cehennem bu mum örneğinin kat kat fazlasıdır.

Cevapla