Besmele çekmenin önemi nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Besmele çekmenin bize sağladığı faydalar nelerdir?

Besmele cekmenin bize sagladigi faydalar nelerdir

Besmele çekilmeyerek başlanan işlerde hayır yok mudur? Biri bana besmele çekmeden derse başlarsan hayrını göremezsin dedi. Ama mesela besmele çekmeden derse başlayan ve başarılı olan Müslüman veya gayrimüslim illaki vardır, o zaman neden besmele çekmeden başlanılan işlerde hayır yok deniliyor. Başarılı olunmaz, faydası olmaz deniliyor. Ayni şekilde derse de besmelesiz başlanırsa hayrı, faydası olmaz, başarılı olunmaz deniyor. Besmele çekmenin önemi nedir? Besmele çekmeden başlanılan işlerde hayrın olmaması ne demek?
Besmelesiz başlanılan işlerde başarılı olunur ama hayrı olmaz mı demek.

Besmelesiz ders çalışan insanlar başarısız mi olur hayrını göremez mi? Besmelesiz başladığı dersin yada işin faydasını göremez mi? Ama besmelesiz derse veya bir işe başlayıp başarılı olan, faydasını gören hayrını gören illaki yok mudur? Varsa neden besmelesiz başlanilan işin hayrını göremez deniliyor.
Besmele her hayrın başıdır ama besmelesiz başlanılan hayır getirmez mi?
Peygamberimizin bu konuyla ilgili söyledikleri hakkinda bilgi verebilir misiniz?

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2021-11-17T20:29:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da besmele çekmenin önemi büyüktür. Peygamber efendimizin besmelesiz işlerde bereket yoktur denmesinin sebebi de budur.

    Yüce yaratıcıya nispet edilen bütün isimleri ve sıfatları özet halinde ihtiva eden besmele, müslümanların hem inanç ve ibadet hem de günlük hayatlarında büyük bir öneme sahiptir. Hz. Peygamber, “Allah’ı anmadan başlanan her iş bereketsiz kalır” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, II, 359) buyurarak dünya ve âhiretle ilgili her işe besmele ile başlamayı tavsiye etmiş, kendisi de birçok münasebetle besmele çekmiştir.

    Bir müslüman herhangi bir işe başlamadan önce besmele çekmekle, “Nefsim veya başka bir varlık adına değil, esirgeyen ve bağışlayan Allah adına, O’nun rızası için ve O’nun izniyle başlıyorum” demek ister. Böylece O’nun “râhman” ve “rahîm” isimlerinin tecelli etmesini beklediğini, dünya ve âhiret saadeti dilediğini, giriştiği işe güç yetirebilmesi için gerekli olan kudretin Allah Teâlâ tarafından ihsan edilmesini temenni ettiğini ve kendisinin devamlı olarak O’nun yardımına muhtaç olduğunu ifade etmiş olur. Kulun yaratanından yardım isteyerek hep O’na bağlı kalışını dile getiren besmele İslam’ın bir sembolü, her iyiliğin anahtarı ve Allah’ın kullarına bir ihsanıdır

    Besmele çekmeden başarılı olunabilir fakat Allah’ın adıyla başlanır madde için o iş kendisine ahiret yönünde fayda sağlamaz.

    Örneğin Kazancı helal olmayan işlerde bereket yoktur deriz, helal iş yapmayan bir sürü insan var, çok kazanıyor olabilirler fakat kazançlarında bereket olmaz,.. kazançta bereket olmaması demek o malın ya haram yola gitmesi veya o insanın bu şekilde ölüp ahirette hesaptan kurtulamaması demektir.

    Bir işe başlamadan önce besmele çekerek Allah’tan yardım istemiş oluruz, besmeleli işle besmelesiz iş arasındaki fark o işin ibadet olmasıdır temel sebebi budur.

    Melek çekilmez ise başarılı olunmaz anlamında değildir iki türlü başarılı insan vardır bir Allah’ın adıyla başlar diğeri Allah’ın adını anmaz, bu iki kişinin arasında ki fark o işi ibadeti çevirmesi ve işinin temelinin sağlam olmasıdır.

    Nikahtan bir örnek verecek olursak,

    Kafirlerde evlenir Müslüman olduğu halde nikaha dikkat etmeden evlenenlerde olur, sonuçta karşı cinsten iki kişi bir araya gelip yuva kurmuş olur.

    Müslüman ise nikah farz olduğu için Allah’ın rızasına uygun nikahını kıyar ve nikahını ilan eder evlenir.

    Nikah kıyarak evlenen ile nikahsız evlenen arasındaki farkı hepimiz biliyoruz biri zina etmiş yuvasını hayırsızlık temeli üzerine kurmuş diğeri ise helal yola başvurmuş evliliğini dahi ibadete çevirmiştir.

     

    Umarım konu anlaşılmıştır lütfen anlaşılmadı ysa konu altına yazmaya devam ediniz.

    En iyi cevap
  1. guest avatarı
    1
    2021-11-19T10:45:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hz. Peygamber, “Allah’ı anmadan başlanan her iş bereketsiz kalır” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, II, 359) buyurarak dünya ve âhiretle ilgili her işe besmele ile başlamayı tavsiye etmiş, kendisi de birçok münasebetle besmele çekmiştir.
    Bu bilgiyi vermişsiniz

    Besmele çekmeden başarılı olunabilir fakat Allah’ın adıyla başlanır madde için o iş kendisine ahiret yönünde fayda sağlamaz.

    En üstteki bilgide dünya ve ahiret ile ilgili bir işe başlarken  besmele  çekmemiz gerektiğini peygamberimiz söylemiş. 2. Bilgide ise besmelesiz başlanan işler ahiret yönünde fayda sağlamaz diye yazıyor. Örneğin sadece dünya için yapılan işlerde yani mesela ders çalışmak, yemek yemek,çiftçinin bir tarlayi sürmesi  sadece dünya hayatı için yapılıyor. Ahiret için bir fayda vermeyecek ama siz burada besmele çekilmezse ahiret için faydası olmaz diye yazmışsınız. Zaten dünya işleri ahiret için fayda vermeyecek diye biliyorum.

    Besmelesiz başlanan işlerde ahiret faydası olmaz bilgisini, ahiret faydası olan dünya işleri için mi söylediniz yoksa bazi dünya işlerinde de ahiret faydası yok örneğin ders çalışmak. Bu ve bütün iyi dünya işleri için mi söylediniz? Eğer ders çalışmak için de soylediyseniz ahirete faydası yok ki ders çalışmanın. Ahirete faydası olmadığı halde siz neden besmelesiz başlanan işlerde ahiret faydası olmaz yazdınız? 1. Bilgi ile 2. Bilgi arasındaki anlami anlayamadım.

    Peygamberimiz dünya ve ahiret hayatı ile ilgili olan işlerde besmele çekiniz diye söylemiş. Bu Bilgi ile sizin yazdığınız Bilgi arasında bağlantı kuramadım. Sanki sizin yazdığınız bilgiden ben şunu anladim: mesela ders çalışma sadece dünya hayatı için olan bir şey. Ahirete dönük bir şey değil. Ahirette Zaten hayır getirmez. Yani dünya işlerinin hepsi ahiret için hayır getirir mi? Mesela ders calismak, yemek yemek, bahçe sulamak. Bunlar ahiret için hayır getirmez ise siz neden besmele çekmeden başlanan işler ahirette hayır getirmez yazdınız? Zaten bu işler ahirette fayda sağlamayacak diye biliyorum.

  2. guest avatarı
    1
    2021-11-19T11:27:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Besmelesiz ders anlatan bir ogretmen kendi hakkinda soyle derse, “ben ölüp gittikten sonra ya bir Kamuran ögretmen vardi. Allah ondan razi olsun.” demeniz benim icin yeterli.
    Yani ogrenciler o ogretmen icin oldukten sonra ya da hayattayken boyle soylerse ama o hoca da besmelesiz ders anlatan bir hoca ise, ogrencilerin Kamuran hoca icin “Allah razi olsun” demesi Kamuran ogretmen icin ahiret hayati icin hayir getirir mi?

    Aklima su geldi: Besmele cekmeyerek ders anlattigi icin ahiret hayatinda ve dunya hayatinda hayir getirmez. Bir taraftan da aklima soyle geldi:Ahiret ve dunya hayati icin hayir getirir. Cünku ogrencilerine ilim ogretti. Bir yandan da aklima soyle geldi: Ogrencilerin Allah razi olsun ogretmenden demeleri o ogretmene dunya ve ahiret hayatinda hayir getirir diye aklima geldi.
    Yani ogrenciler Allah razi olsun desin ya da demesin bu ogretmen icin besmelesiz yaptigi egitim ve ogretim dunya ve ahiret hayati icin hayir getirir mi? Ogrenciler bu ogretmenin besmelesiz anlattigi derslerinden ve bu ogretmenden hayir gorurler mi?

    Ayni durum mesela cami hocalari icin Kur’an kursu ogreticileri icin olursa yani onlar da besmelesiz ilim, vs. ögretirlerse baskalarinin onlar icin Allah razi olsun demesi hayir getirir mi? Baskalari bu hocalar icin Allah razi olsun dese ya da demese bu hocalarin besmelesiz yaptigi ogreticilik,dunya ve ahiret icin hayir getirir mi? Sonucta dini meseleler ogretilmeden once de besmeleyle baslanmali yani her iste besmeleyle baslanmali.

    Bu konuya aciklik getirebilir misiniz?

  3. guest avatarı
    1
    2022-02-13T18:17:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yukaridaki yıldız ismiyle yazdığım  cevaplardaki  düşüncelerimden yanlış olanlarin doğrusunu yazar misiniz? Yanlış yazdıysam bazı yerlerdeki cümleleri, paragraflari, dogrusunu yazar misiniz?  dusuncelerim yanlışsa başka okuyanlar varsa onlar da benim yazdıklarımın doğru olduğunu dusunmesinler. Dinimizi yanlış öğrenmesinler, benim dusuncelerim yanlışsa doğrusunu yazar misiniz?

    Yukaridaki sordugum soruları aşağıya tekrar yazdım. Bu dusuncelerim yanlışsa doğrusunu yazar misiniz?

    1.cevap

    Örneğin sadece dünya için yapılan işlerde yani mesela ders çalışmak, yemek yemek,çiftçinin bir tarlayi sürmesi  sadece dünya hayatı için yapılıyor. Ahiret için bir fayda vermeyecek ama siz burada besmele çekilmezse ahiret için faydası olmaz diye yazmışsınız. Zaten dünya işleri ahiret için fayda vermeyecek diye biliyorum.

     

    Besmelesiz başlanan işlerde ahiret faydası olmaz bilgisini, ahiret faydası olan dünya işleri için mi söylediniz yoksa bazi dünya işlerinde de ahiret faydası yok örneğin ders çalışmak. Bu ve bütün iyi dünya işleri için mi söylediniz? Eğer ders çalışmak için de soylediyseniz ahirete faydası yok ki ders çalışmanın. Ahirete faydası olmadığı halde siz neden besmelesiz başlanan işlerde ahiret faydası olmaz yazdınız? 1. Bilgi ile 2. Bilgi arasındaki anlami anlayamadım.

    Peygamberimiz dünya ve ahiret hayatı ile ilgili olan işlerde besmele çekiniz diye söylemiş. Bu Bilgi ile sizin yazdığınız Bilgi arasında bağlantı kuramadım. Sanki sizin yazdığınız bilgiden ben şunu anladim: mesela ders çalışma sadece dünya hayatı için olan bir şey. Ahirete dönük bir şey değil. Ahirette Zaten hayır getirmez. Yani dünya işlerinin hepsi ahiret için hayır getirir mi? Mesela ders calismak, yemek yemek, bahçe sulamak. Bunlar ahiret için hayır getirmez ise siz neden besmele çekmeden başlanan işler ahirette hayır getirmez yazdınız? Zaten bu işler ahirette fayda sağlamayacak diye biliyorum.

     

    2. Cevap

    Yani ogrenciler o ogretmen icin oldukten sonra ya da hayattayken boyle soylerse ama o hoca da besmelesiz ders anlatan bir hoca ise, ogrencilerin Kamuran hoca icin “Allah razi olsun” demesi Kamuran ogretmen icin ahiret hayati icin hayir getirir mi?

     

    Aklima su geldi: Besmele cekmeyerek ders anlattigi icin ahiret hayatinda ve dunya hayatinda hayir getirmez. Bir taraftan da aklima soyle geldi:Ahiret ve dunya hayati icin hayir getirir. Cünku ogrencilerine ilim ogretti. Bir yandan da aklima soyle geldi: Ogrencilerin Allah razi olsun ogretmenden demeleri o ogretmene dunya ve ahiret hayatinda hayir getirir diye aklima geldi.

    Yani ogrenciler Allah razi olsun desin ya da demesin bu ogretmen icin besmelesiz yaptigi egitim ve ogretim dunya ve ahiret hayati icin hayir getirir mi? Ogrenciler bu ogretmenin besmelesiz anlattigi derslerinden ve bu ogretmenden hayir gorurler mi?

     

    Ayni durum mesela cami hocalari icin Kur’an kursu ogreticileri icin olursa yani onlar da besmelesiz ilim, vs. ögretirlerse baskalarinin onlar icin Allah razi olsun demesi hayir getirir mi? Baskalari bu hocalar icin Allah razi olsun dese ya da demese bu hocalarin besmelesiz yaptigi ogreticilik,dunya ve ahiret icin hayir getirir mi? Sonucta dini meseleler ogretilmeden once de besmeleyle baslanmali yani her iste besmeleyle baslanmali.

    Bu konuya aciklik getirebilir misiniz?

     

     

     

     

Cevapla