Abdest özür halleri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Abdest özür durumu

Abdest ozur halleri

Şafii ve Hanefi mezhebine göre özürlü abdesti

SORU: İdrar yaptıktan sonra en güzel şekilde temizleniyorum. Fakat bir süre sonra damla halinde sıvı geliyor. Bunun üzerine yeniden abdest alıyorum. Daha sonra gene sıvı geldiğini fark ediyorum. Kesik kesik akıntı gelmeye devam ediyor. Tedavi için gerekli girişimlerde bulundum. Fakat bir çözüme ulaşamadım. Bu durumda abdest ve namazlarımda ne yapmalıyım?

CEVAP: Fıkıh âlimlerinin pek çoğu, kendisinde idrar tutmazlığı olan kimsenin bu halin sürekli olması durumunda “özür sahibi” sayılacağını belirtmişlerdir.

Birer örnek vermek gerekirse âdet kanamasının süresi dolmasına rağmen kanama devam ederse veya burun kanaması devamlılık gösterirse veya bir rahatsızlıktan dolayı sürekli gaz çıkarıp yellenirse, böyle durumlarda kişi özürlü sayılır.

Örnekte zikredildiği gibi sürekli abdesti bozulan kişilere din kolaylık göstermiştir. Bu durumdaki kimselerin abdesti, kendilerinden çıkan abdesti bozucu şeyler nedeniyle bozulmaz.

Soru soran özür sahibi bu kişi abdest ve namazda şu yolu izlemelidir: Namaz vakti gelince önce bevl etmek için tuvalete gidip güzelce temizlenmeli, ardından vakti giren namaz için abdest almalıdır. Bu abdestle giren vaktin namazını ve o vaktin içinde olduğu sürece -kaza namazı gibi- başka farz ve nafile namazları -ikinci bir vakit girene kadar kılabilir. Müteakip vaktin girmesiyle özürlü kimse, abdestini yenilemek zorundadır. Böyle özürlü kimse özrü dışında abdesti bozan başka bir şey olmamak şartıyla- her vakit için abdest alır. Vaktin içinde, özürün dışında bir sebeple abdestin bozulması halinde, ayrıca abdest almanın gerekli olacağı tabiîdir.

Özürlünün durumu ile ilgili bu hüküm, Hz. Aişe’den rivayet edilen şu hadisten alınmıştır:

Fatma b. Hubeyş Hz.Peygamber’e gelerek “Ey Allah’ın Rasûlü! Bende bir kanama oluyor, bir türlü temizlenemiyorum. (Yani akıntı hiç kesilmiyor). Namazı hiç kılmayayım mı?” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber “Hayır. Bu âdet kanaması değil, bir damar (rahatsızlığı) dır. Adetin üzere kanama gelince namazlarını kılma. Âdetin üzere (hastalıktan önce) kanamanın kesildiği gün gelince yıkan”, temizlen ve namazını kıl. Bundan sonra da her vakit için abdest al” buyurdular. (Buharı ve Ebu Dâvud).

Özür sahibinin yukarda belirtilen özelliklere riayet ederek ibadetini düzenlemesi için şu şartların oluşması gerekir:

a- Ozrün sürekli olması şarttır.

b- Sürekli olmayıp kesintiye uğraması halinde kesintinin bir namaz vaktinden -vaktin girişinden çıkışına kadarlık bir süreden- az olması şarttır.

Özrün kesilmesi bir namaz vaktinin -başından sonuna kadar- tamamından fazlasını kaplarsa özür sahibi normal duruma döner.

Özür sahibi yukarıda söylenilenlere ilâveten elinden geldiğince idrarını tutmaya gayret etmelidir.

BENZER KONULAR:

Özür Ne Demek? Kısaca

Abdest özür halleri

Özür halinde abdestsiz kılınan namaz eda edilir mi?

Answer ( 1 )

    1
    2021-01-30T21:43:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kişinin özürlü sayılabilmesi için bir namaz boyunca o özrün devam etmesi gerekmektedir. Mesela örnek verecek olur isek; gaz problemi olan biri olsun. Bunun özürlü sayılabilmesi için bu problemin en az bir namaz boyu devam etmesi gerekmektedir.

    En iyi cevap

Cevapla