Pamuğa Akan Akıntı Abdest Gerektirir Mi ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Pamuğa Akan Akıntı

Merhaba benim bir sorum var. Pamuk kullanan bir kadından mezi akıntısı gelse ama bu akıntı pamuktan dışarı çıkmasa yine de kadının namaz kılabilmek için avret yerini yıkandıktan sonra namaz abdesti alması gerekir mi ? Kadın hiçbir şekilde pamuğu çıkarmadı ama bir akıntının geldiğini hissetti. Pamuğu çıkarsa zaten akıntıyı görüp abdest alacak. Akıntı pamukta kalmış çamaşıra bulaşmamış. Yine de bu kadının namaz kılabilmek için avret yerini yıkayıp namaz abdesti alması gerekir mi ?

Cevap:

Kadınlardan gelen; âdet, lohusalık ve özür kanı dışındaki akıntıların abdesti bozup bozmadığına dair Hz. Peygamber’den (s.a.s.) nakledilen bir bilgi bulunmamaktadır. Fıkıh kaynaklarında ise, erkek kadın ayırımı yapılmaksızın iki yoldan (önden ve arkadan) gelen her şeyin abdesti bozduğu ifade edilmektedir (Merğînânî, el-Hidâye, I,106; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 230; Nevevî, Ravda, II, 102; Kâsânî, Bedâî’, I,24; İbn Cüzey, el-Kavânîn, 89).
Günümüzdeki tıbbî verilere göre sağlıklı her kadından beyaz ve kokusuz bir akıntı (rutûbetü’l-ferc) salgılanması normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir (Kâsânî, Bedâî’, I, 24; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 305) Diyanet

Benzer Konular:

Cevapla