Fatiha suresi ile ilgili kısa hadisler

Question

Fatiha suresi hakkında kısa hadisler

fatiha sures arapca

• «Fatihasız namaz yoktur =لاَصَلاَةَ إِلاَّ بِفَا تِحَةِ الْكِتَابِ»
  • “Fatiha Suresi her derde devadır.” Abdülmelik bin Umeyr’in rivayet ettiği hadis
  • “Fatiha bütün dertlere karşı şifadır.” Abdülmelik bin Umeyr’in rivayet ettiği hadis
  • Fatiha Suresi, zehirden kurtulmak için bir şifadır.” Abdülmelik bin Umeyr’in rivayet ettiği hadis
  • Fatiha nazara, göz değmesine karşı da bir şifa kaynağıdır. Abdülmelik bin Umeyr’in rivayet ettiği hadis
  • “Fatiha’yı ve Ayete’l-Kürsi’yi bir kul okursa, o gün ona insan ve cin nazarı değmez.” İmran bin Husayn’in rivayet ettiği hadis
  • Ebu Saîd İbnu’l-Muallâ (radıyallahu anh) anlatıyor:

“Ben Mescid-i Nebevî’de namaz kılıyordum. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) beni çağırdı. Fakat (namazda olduğum için) icabet edemedim.

bn Abbas (r.a.)’dan: “Besmeleyi terk eden Allah’ın kitabından yüz ondört âyet terketmiş olur.” İbn-i Abbas

Ebu Hüreyre (r.a.)’den: “Resulullah efendimiz ‘Fâtihatü’l-Kitab (Fâtiha sûresi) yedi âyettir, bunların başı”Bismillahirrahmanirrahim”dir buyurd

Bana: “Allahu Teâla Kitab’ında “Ey iman edenler, Allah ve Resûlü sizi çağırdıkları zaman hemen icâbet edin” buyurmuyor mu?” (Enfal, 24) dedi ve arkasından ilave etti: “Sen mescidden çıkmazdan önce , sana Kur’ân-ı Kerîm’in (sevapca) en büyük sûresini öğreteyim mi?” dedi ve elimden tuttu. Mescidden çıkacağı sırada ben: “Sana en büyük sureyi öğreteceğim” dememiş miydiniz? dedim. Bana: “O sure Elhamdü lillâhi Rabbi’l âlemin dir ki(namazlarda tekrar tekrar okunan) yedi âyet (es-Seb’u’l-Mesânî) ve bana verilen yüce Kur’ân’dır” buyurdu. Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, 26; Ebû Dâvud, Vitr 1

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

0
    2022-03-13T23:09:44+03:00

Fatiha Suresi Kur’an-ı Kerim’in ilk suresidir. Fatiha Suresi ile alakalı Rasulullah (sav)’den bizlere gelen birçok hadis bulunmaktadır. Bu hadislerden birkaç tane örnek verecek olursak;

Ebu Hüreyre (r.a.)’den: “Resulullah efendimiz ‘Fâtihatü’l-Kitab (Fâtiha sûresi) yedi âyettir, bunların başı”Bismillahirrahmanirrahim”dir buyurdu

Bana: “Allahu Teâla Kitab’ında “Ey iman edenler, Allah ve Resûlü sizi çağırdıkları zaman hemen icâbet edin” buyurmuyor mu?” (Enfal, 24) dedi ve arkasından ilave etti: “Sen mescidden çıkmazdan önce , sana Kur’ân-ı Kerîm’in (sevapca) en büyük sûresini öğreteyim mi?” dedi ve elimden tuttu. Mescidden çıkacağı sırada ben: “Sana en büyük sureyi öğreteceğim” dememiş miydiniz? dedim. Bana: “O sure Elhamdü lillâhi Rabbi’l âlemin dir ki(namazlarda tekrar tekrar okunan) yedi âyet (es-Seb’u’l-Mesânî) ve bana verilen yüce Kur’ân’dır” buyurdu. Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, 26; Ebû Dâvud, Vitr 1

0
    2026-01-16T14:46:28+03:00

Fatiha, Kur’an’ın özüdür:

Hz. Muhammed ﷺ buyurmuştur:

“Her namazda okunan Fatiha, her şeyin özüdür.”
    (Tirmizî, Salât, 160)

Şifa ve dua olarak:

Peygamber Efendimiz ﷺ şöyle buyurmuştur:

“Fatiha Suresi şifa ve berekettir.”
    (Müslim, Duâ, 33)

Namazda mutlaka okunmalıdır:

Hz. Peygamber ﷺ: