Share
Peygamber efendimizin en güzel örnek davranışları
Question
HZ. PEYGAMBERİN ÖRNEK DAVRANIŞLARI

Hz. Muhammed (s.a.v)’in Örnek Davranışları
Her yaştaki insanın, bilhassa çocukların ve gençlerin iyi bir modele ihtiyaçları vardır. Onlara örnek alabilecekleri iyi şahsiyetler gösterilip tanıtılmazsa, kötüleri taklit ederek bu boşluğu doldurmaya çalışırlar.
Şüphesiz modellerin en güzeli, örneklerin en mükemmeli Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’ dir. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurmuştur:”And olsun ki Allah’ın Rasûlünde sizin için; Allah’a ve âhiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çokça zikreden kimseler için güzel örnek vardır”(1)
Sizlere o güzel örneklerden küçük bir demet sunmaya çalışacağım.
Hz. Hüseyin, babası Hz. Ali’den Hz. peygamberin günlük işlerini sormuş ve şu cevabı almıştır.
Allah Rasûlü evine girince vaktini üçe ayırırdı:
—Allah’a ibadete,
—Ev halkının işlerine,
—Kendi işlerine. Ayrıca şahsına ayırdığı vakitte insanları da dinler, problemlerini çözerdi.
Hz. Peygamber dışarı çıktığı zaman da;
—Hiç kimseden güler yüzünü ve güzel huyunu eksik etmezdi. İyiliği över pekiştirirdi.
—Halkı arasında olup bitenleri sorar, insanlar arasında soğukluğu ortadan kaldıran konuşmalar yapardı.
Yine Allah Elçisi bir meclise gittiğinde;
—Mecliste yerlerden bir yeri kendisine belirlemez, böyle yapanları da menederdi.
—Oturan cemaatin içine gittiği zaman üst başa geçmezdi. Konuşanları dinler, onları susturmazdı.
—Peygamberimizin bulunduğu ortam ilim, hayâ ve sabır meclisi olurdu.
—Onun bulunduğu yerde sesler yükselmezdi. Hz. Peygamber konuştuğu zaman, orada bulunanlar dikkatlice dinler, hiç ses çıkarmazlardı.
Hz. Peygamber ferdi hayatında: Sade giyinir, temizliğe çok önem verir, lüks ve israfı sevmezdi. Efendimiz hayâ sahibi bir insandı. Peygamberi-mizin yemeği de gayet sade ve basitti. Yemekten önce ve sonra ellerini yıkar, yemeğe besmeleyle başlar, karnını tıka basa doyurmaz; Yemekten sonra da Allah’a şükrederdi.
Sevgili Peygamberimiz aile hayatında: Sevgi ve saygıyı, merhameti, adaleti ve hoşgörüyü daima ön planda tutardı. Ayrıca akraba ve dostlarını da unutmaz onlarla ilgisini kesmez, onlara iyilikte bulunurdu.
Allah Resulu (S.A.V) içtimai hayatında: Ashâbıyla istişare eder, onların da fikirlerini alır, bazen kendi fikrinden vazgeçer, çoğunluğun görüşüne uyardı. O çok vefakârdı kendisine yapılan iyiliğe söz ve davranışlarıyla teşekkür eder, iyilik sahibini hayırla anardı.
Her konuda bizim rehberimiz olan Hz. Peygamberin bu güzel davranışlarını kendimize ahlâk edinmeliyiz. Onun sünnetini yaşamak ahlâkını yaşamakla olur. Allah’ın sevdiği bir kul olmak istiyorsak, gerek evimizde gerek günlük işlerimizde, gerekse çarşı pazarda Peygam-berimizin davrandığı gibi yaşamalıyız. Doğruluk, sabır, hayâ, hoşgörü, affetmek, kanaatkâr olmak, cömert olmak, cesur olmak, alçak gönüllü olmak, tatlı dilli, güler yüzlü olmak gibi hasletler ve sayamayacağımız pek çok güzellikler sevgili Peygamberimizin davranışlarındandı. Bizler de ancak aynı güzellikleri ilke edinmekle Peygamberimize bağlılığımızı gösterebiliriz. Rabbimiz hepimizi Peygamberinin ümmeti olmaya lâyık kullarından eylesin.
——————
1:Ahzab: 21
2:Buhari: Edeb
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Peygamber efendimiz (sav) her hali ile biz Müslümanlara örnek olmuştur. Hiç kimseden güler yüzünü ve güzel huyunu eksik etmezdi. İyiliği över pekiştirirdi. Halkı arasında olup bitenleri sorar, insanlar arasında soğukluğu ortadan kaldıran konuşmalar yapardı. Mecliste yerlerden bir yeri kendisine belirlemez, böyle yapanları da menederdi. Oturan cemaatin içine gittiği zaman üst başa geçmezdi. Konuşanları dinler, onları susturmazdı.