iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak hadisi

Question

İğne ucu kadar kuru yer kalmayacak hadisi

Selamün aleyküm, gusül için iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak hadisi şerifi sahih midir. Bu bende çok vesveseye sebep oluyor ve uzun süre banyoda kalıyorum eğer sahih değil ise her yerime su değmesi gerekmez mi ? Teşekkür ederim Allah’a emanet olun

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2020-12-02T23:46:08+03:00

    Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez. Bu bakımdan bu tür vesveselere kapılmaya gerek yoktur. Sünnete uygun bir şekilde gusül abdestimizi alıp vesveselere aldırış etmeyeceğiz.

    Best answer
    1
    2020-12-03T00:14:54+03:00

    Selamünaleyküm, ben Hoca değlim fakat size Gusül’de vesvese için bu videoyu tavsiye ederim:

    Gusül abdesti alırken, vücudumda kuru yer kaldığına dair çok vesvese geliyor ? – Sorularla İslamiyet

    Allah’a emanet olun.

    0
    2026-02-04T14:31:45+03:00

    “İğne ucu kadar kuru yer kalmayacak” ifadesi tek başına bir hadis‑i şerif olarak güvenilir kaynaklarda geçmez. Yani Peygamber Efendimiz ﷺ’in sözleri içinde metin olarak böyle bir ifade yer almıyor; bu bir hadis metni değildir. Rivâyet edilen güvenilir sahih kaynaklarda böyle lafzen bir hadis yoktur.

    Bu söz fıkıh kitaplarında ve ibadet öğretilerinde kullanılır ve aslında şunu anlatır:

    Gusül abdesti alırken vücudun hiçbir yerine su değmeden kuru kalmaması gerekir. Su, derinin tüm yüzeyine ulaşmalı; göbek çukuru, parmak araları, kıvrımlar vb. gibi yerler dahil olmak üzere vücudun her tarafı su ile ıslanmalıdır. Bu yüzden mecazi olarak “iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak” denir.

    Bu ifade, Peygamber ﷺ’in gusül pratiğini açıklayan sahih rivayetlerden ve fıkıh hükümlerinden çıkarılan uygulama prensibini ifade eden bir deyimdir; tek başına hadis isnadıyla sabit bir metin değildir.

    Özetle:

    “İğne ucu kadar kuru yer kalmayacak” diye lafzen bir hadis yoktur.

    Bu ifade, gusül abdesti alırken suyun vücudun her yerine ulaşması gerektiğini anlatan fiqhî bir ilke/deyimdir.

    Vesvese yapmayın; vücudunuzu günahtan ve kirden temizler gibi suyla ıslatmanız yeterlidir

Leave an answer