Şafi mezhebine göre istemeden kusmak orucu bozmaz fakat bilerek kusmak istifra etmek orucu bozar kazası gerekir
Şafi meshebinde kusmak orucu bozar mı
Question
Şafi mezhebinde oruçluyken kusmak?

Selamun aleykum hocam. Şafi mezhebini taklit eden bir insan oruçlu iken bilmeden kusur ise orucu bozulur mu. Şimdiden Allah razı olsun
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İslam hukukundaki Şafii mezhebine göre, oruçlu iken istemsiz olarak kusan kimsenin orucu, kasten kusmadığı sürece geçerlidir. İstemsiz kusma, herhangi bir kasıtlı eylem olmaksızın mide içeriğinin ani ve kontrolsüz bir şekilde dışarı atılması anlamına gelir.
Ancak parmak sokmak veya başka bir vasıta ile kasten kusturan kimse orucu bozar.
Hükmün Şafii mezhebindeki farklı alimler arasında biraz farklılık gösterebileceğini belirtmekte fayda var, bu nedenle belirli koşullara ve belirli bir ek hükümlere dayalı olarak rehberlik sağlayabilecek bilgili bir alim veya dini otoriteye danışmak her zaman yararlıdır.
Şafi mezhebine göre oruçluyken kusmak orucu bozmaz. Ancak, kusma gönüllü bir şekilde yapılırsa oruç bozulur, çünkü kişi kendi isteğiyle kusmuş olur. Ama zorla kusma (örneğin, mide bulantısı nedeniyle istem dışı kusma) orucu bozmaz.
Bu noktada, eğer oruçluyken insan kusarsa, oruç bozulmaz fakat kusmadan sonra tekrar bir şeyler yiyip içmemelidir. Eğer oruç bozulursa, kişi orucu kazaya bırakır. Yine de her durumda, dini meselelerde bir alim veya dini otoriteye danışmak en doğru yaklaşım olacaktır.