Evli bir kadın başkasıyla imam nikahı yapabilir mi

Question

Evli kadın başkasıyla dini nikah kıyabilir mi?

Evli kadının kocası onunla yaramıyor çünkü adamın şeyinde ciddi bi hastalık var ve daha yaramıyor kadın genç canı istiyor ama zina etmek istemiyor başka biriyle imam nikahı yapabilir mi yada başka yolu var mı?

Cevap:

Kocasının dinen onu boşaması gerekir aksi halde bu şekilde yapması caiz değildir

Cevap:

Dinen evli olan bir kadın başkasıyla evlenebilmesi için önce kendi kocasından boşanması ve iddet beklemesi gerekir, dinen boşanmadan başka bir erkekle nikah kıyması caiz değildir dolayısıyla kısa bile kendini kandırmış olur zina sayılır.

CEVAP:

İslam dininin kurallarına göre, evli bir kadının başka bir erkekle nikah kıyması (ister resmi, ister dini/imam nikahı olsun) kesinlikle caiz değildir. Bu durum, zina sayılır.

Soruda bahsedilen durumda (kocanın ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle cinsel ilişkiden aciz olması) dini hükümler şöyledir:

Boşanma (Talak) Şarttır: Kadının başkasıyla meşru bir evlilik yapabilmesi için öncelikle mevcut evliliğinin sona ermesi gerekir. Bu, kocanın karısını boşaması (talak) veya dinen geçerli bir sebeple (fesih) nikahın sonlandırılması ile olur.

İddet Süresi: Boşanma gerçekleştikten sonra, kadının başkasıyla evlenebilmesi için belirli bir bekleme süresi (iddet) vardır. Bu süre, hamilelik durumunun anlaşılması ve yeni bir evliliğe psikolojik olarak hazırlanmak içindir.

Sağlık Sorunu Durumunda Dinî Çözüm: Koca, ciddi ve kalıcı bir sağlık sorunu (illet) nedeniyle eşini tatmin edemiyorsa, bu durum İslam hukukunda (fıkıh) geçerli bir ayrılık sebebidir. Kadın, durumu bir İslam hukuku mahkemesine veya yetkili bir din alimine (müftü) bildirerek hakimin nikahı feshetmesini (bozmasını) talep edebilir. Buna “tefrik” denir.

Özetle ve açıkça cevap vermek gerekirse:

Hayır, evli bir kadın başkasıyla dini nikah (imam nikahı) kıyamaz. Kıysa bile bu nikah geçersizdir ve yaptığı ilişki zina hükmündedir.

Başka (meşru) yolu vardır: Kadın, kocasının bu durumunu gerekçe göstererek dinî bir mahkeme veya yetkili bir mercî önünde nikahın feshedilmesini (sonlandırılmasını) talep edebilir. Bu işlem gerçekleştikten ve iddet süresi bekledikten sonra ancak başkasıyla meşru bir nikah kıyabilir.

Tavsiye: Böyle hassas ve hukuki-dini sonuçları olan bir konuda, derhal konunun uzmanı bir din alimine (müftü veya fıkıh bilgini) veya İslami usullere göre hareket eden bir aile hukuku danışmanına başvurmak en doğru ve sorumlu yoldur.

Dini Siteler

Benzer Konular:

About Soru

Answers ( 7 )

    0
    2025-12-25T20:02:16+03:00

    Aslında bu dînî nikâh kıyan erkekle kadın arasında bir diyalog geçmişti: dînî nikâh kıydığı erkek kadına seni yeniden almam demişti. Yani seninle evlenmem demişti. Şimdi ben bunları geçmişte boşanmış gibi düşüne bilirmiyim?

     

    Yani eğer evli olsalar neden öyle söylesin – belki resmi nikahıma der diye de söylemiş olabilir . Ancak dediğim gibi bir birleriyle dînî nikâhları varmış gibi de davranmıyorlar . dizi olduğu içinde nasıl cevabımı alırım bilmiyorum. Yani geçmişin sahnelerini vermeme ihtimalleride var .Onların birbirlerine davranışlarına ( yani dînî nikâhlı değilmiş gibi davranmalarına) ve bu sözlerine bakarak dizi boyunca boşanmış olduklarını düşüne bilirmiyim?

    0
    2025-12-26T14:30:37+03:00

    Lütfen sorumu görürseniz cevaplar mısınız kafamın içinde dönüp duruyor. Tam cevap alamadığım için kafamda kalıyor. Bu soruyu sorma nedenim bu baş karakterlerin Bir birine öyle davranıyorlarki sanki evli değiller hatta bir birlerini sevmiyorlarmış gibi davranıyorlar ( ancak seviyorlar)  ve Bir birlerine evli insanların demeyeceği şeyler söylüyorlar . Ben  bütün izleyenler onların boşanmış gibi yani evlilik bağı kalmamış gibi izlediğini düşünüyorum. Çünki sahneler o yönde yazılıyor . Konusu:

    Bir dizide bir erkek ve kadın dînî nikâh kıyıyorlar gizlice aileden . Sonra her hangi bir sebepden bu erkekle boşanmadan kadın başka bir erkekle resmi nikah kıyıyor (geçersiz nikah). Arada 20 yıl zaman atlaması olduğu için dînî nikâhla evlendiği adamla daha sonra boşandı mı boşanmadımı bilinmiyor . Aslında bu dînî nikâh kıyan erkekle kadın arasında 20 yıl sonra bir diyalog geçmişti: dînî nikâh kıydığı erkek kadına seni yeniden almam demişti. Yani seninle evlenmem demişti. Şimdi ben bunları geçmişte boşanmış gibi düşüne bilirmiyim? Yani eğer evli olsalar neden seninle yeniden evlenmem , seni yeniden almam diye söylesin – belki resmi nikahıma gibi diye de söylemiş olabilir . Ancak bir birleriyle dînî nikâhları varmış gibi de davranmıyorlar, ne ölüme ne ölüne gibi kelimeler söyleyip birbirlerine düşman gibi davranıyorlardı. Yani geçmişin sahnelerini vermeme ihtimalleride var .Onların birbirlerine davranışlarına ( yani dînî nikâhlı değilmiş gibi davranmalarına) ve bu sözlerine bakarak dizi boyunca boşanmış olduklarını düşüne bilirmiyim  Ve ya diziyi onlar boşanmışlar gibi izleye bilirmiyim? Çünki yazılan sahneler öyle evli gibi değil.  Karakterler bile kendilerinin evli olduğunu düşünmüyor .

     

Leave an answer