Yolda bulduğumuz eşyayı kullanmak kul hakkı mıdır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Lukata ile ilgili dini hüküm nedir?

Yolda buldugumuz esyayi kullanmak kul hakki midir

Yolda buldugumuz başkasına ait değerli bir eşyayı satıp parasını harcarsak kul hakkına girermiyiz?Daha ne tür günahlara gireriz?Başta kul hakkı olmak üzere diğer günahlardan nasıl kurtulabiliriz.

Cevap:

Güzel kardeşim yolda bulunan değerli bir eşya en az 1 sene beklenilmesi gerekmektedir Küçük önemsiz ise yani bu 5 lira 10 lira 20 lira değerinde bir şey olsa 3 gün 1 hafta beklenilir eğer sahibi çıkmazsa harcalinabilinir fakat değerli eşya da sahibine araştırmak ve en az 1 yıl beklemek gerekmektedir.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da yolda bulunan bir eşyayı kullanmak, kul hakkı ihlali olarak değerlendirilebilir. İslam hukukunda kul hakkı, insanların haklarına saygı göstermeyi ve onlara haksızlık yapmamayı ifade eder. İslam dini, kişiler arasındaki ilişkilerde adaleti ve dürüstlüğü teşvik eder.

    Yolda bulunan bir eşyanın sahibini bulmak için çaba göstermek, onu geri vermek veya ilgili mercilere teslim etmek, İslam’da tavsiye edilen bir davranıştır. Çünkü bu, sahibinin hakkına saygı göstermek anlamına gelir. İslam’da kaybolan eşyanın sahibi bulunana kadar onu kullanmak, kul hakkını ihlal etmek anlamına gelebilir çünkü bu, başkasının malını haksız yere elinde tutmak ve ona zarar vermek anlamına gelebilir.

    Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde, kaybolan bir eşyanın sahibini bulmak ve ona teslim etmek konusunda insanları teşvik etmiştir. Sahih hadislerde, Peygamber’in insanlara yol üzerinde buldukları eşyaları sahiplerine teslim etmelerini emrettiği ve bunun bir kul hakkı olduğunu vurguladığı kaydedilmiştir.

    Ancak, bulunan eşyanın sahibini bulmak mümkün olmazsa veya yerel yasalara göre belirli bir süre sonra sahiplik hakkı size geçerse, o zaman o eşyayı kullanmanızda bir sakınca olmayabilir. Ancak, böyle bir durumda bile, iyi niyetle sahibini bulma çabalarında bulunmanız ve adil bir şekilde davranmanız önemlidir.

    Sonuç olarak, İslam’da yolda bulunan bir eşyayı kullanmak, kul hakkı ihlali olarak değerlendirilebilir. İslam, kul hakkına saygı göstermeyi ve başkalarının malına haksız yere el koymamayı önemseyen bir dindir. Yolda bulunan bir eşya sahibini bulmak için çaba gösterilmeli veya ilgili mercilere teslim edilmelidir.

    En iyi cevap

Cevapla