Tövbe etmem lazım

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Tövbe

Tovbe etmem lazim

Tesetturluyum namazımı kaçırmayan biriyim çok şükür evlilik için görüştüğüm bir sevgilim var arabadayken çok kısa bir an dudaktan birbirimizi öptük çok pişmanım şimdiye kadar el ele tutmamışken birden bu oldu anlık bir saçmalıktı o an yerin dibine girmek ve ölmek istedim öyle pişmanım ki utancımdan ağlıyorum napicagimi şaşırdım bu kimse için önemli degil ama benim için önemliydi kendime kızıyorum nasil yaptım böyle bir hatayı nasıl girdim günaha nasıl tövbe edicem hafizam silinse de herşeyi unutsam ne dua etsem nasıl tövbe ersem bilmiyorum

Cevap:

TövbeSözlükte pişmanlık ve dönmek anlamına gelen tövbe, dinî bir kavram olarak, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terk ederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir. Yüce Allah, bağışlanacak müminlerin vasıflarını sıralarken şöyle buyurmaktadır: “Ve onlar bir kötülük yaptıkları, ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah’ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Günahları da Allah’tan başka kim bağışlayabilir? Ve onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler.” (Âl-i İmrân, 3/135)

Günahlardan dolayı tövbe etmek farzdır. Tövbe, kulluğun Hz. Âdem’le başlayan bir göstergesidir. Günahkâr kimse vakit geçirmeden tövbeye yönelmelidir. Bu hususta Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Allah katında (makbul) tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra hemen tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Yoksa (makbul) tövbe, kötülükleri (günahları) yapıp yapıp da kendisine ölüm gelip çatınca, ‘İşte ben şimdi tövbe ettim’ diyen kimseler ile kâfir olarak ölenlerinki değildir. Bunlar için ahirette elem dolu bir azap hazırlamışızdır.” (Nisâ, 4/17-18) Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Günahlarından samimi olarak tövbe eden kimse hiç günah işlememiş gibidir.” (İbn Mâce, Zühd, 30) buyurmuştur. İslam âlimleri bu ve benzeri âyetlerle hadislerden hareketle tövbenin geçerli olması için gerekli şartları belirlemişlerdir. Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise, bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah’tan af dilemek gerekir. Kul hakkından kurtulmak, ihlal edilen hakkı, sahibine veya varislerine iade etmekle ya da affını istemekle olur. Son olarak sizlere tavsiyemiz karşı cinsle asla başbaşa kalmayınız ve bir an önce evlenmeniz için gerekli işlemleri başlatınız.

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Eğer İslam’a göre günah işlediğinizi düşünüyorsanız, tövbe etmek, bu günahları Allah’a samimi bir şekilde itiraf etmek ve O’ndan bağışlanma dilemek önemlidir. İslam’da tövbe, Allah’ın merhametine sığınmak, günahlardan dönüp doğru yola yönelmek ve gelecekte aynı hataları tekrarlamamak anlamına gelir.

    Tövbe etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

    İtiraf: İşlediğiniz günahları Allah’a samimi bir şekilde itiraf edin. İçtenlikle günahlarınızı hatırlayın ve Allah’a karşı yaptığınız yanlışları kabul edin.

    Pişmanlık: İçten bir pişmanlık duyun. Günahlarınızın Allah’ın rızasına uygun olmadığını, sizi uzaklaştırdığını ve huzursuzluk verdiğini anlayın. Bu pişmanlık duygusuyla kalbinizde samimi bir dönüş isteği oluşmalıdır.

    İrade: Günahlardan uzak durmaya ve doğru yola yönelmeye karar verin. İrade ve niyetinizle, aynı hataları tekrarlamayacağınıza dair kararlılık gösterin.

    Allah’tan Bağışlanma Dilemek: Allah’tan günahlarınızı bağışlamasını ve sizi affetmesini isteyin. Samimiyetle dua edin, tövbe ve bağışlanma dileklerinizi Allah’a arz edin.

    Günahları Terk Etmek: Tövbenin bir parçası, işlediğiniz günahlardan uzak durmaktır. Tövbenizin samimi olduğunu göstermek için, aynı hataları tekrarlamaktan kaçının ve İslam’ın öğretilerine uygun bir şekilde yaşamaya çalışın.

    Tövbe etmek, herkesin yapabileceği bir ibadettir ve Allah’ın rahmetinin geniş olduğuna inanılır. Allah, tövbe edenleri kabul eden ve bağışlayan merhametli bir Rabbidir. Samimi bir tövbe ile günahlarınızdan arınabilir ve Allah’ın rahmetine kavuşabilirsiniz.

    Ancak unutmayın ki, tövbe etmek sadece Allah’a olan bağlılığınızı yeniden sağlamlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda yapılan hatalardan ders almak, iyilik ve doğruluk yolunda ilerlemek için bir fırsat olmalıdır. Tövbenin ardından İslami değerlere ve öğretilere uygun bir şekilde yaşamaya özen göstermek önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla