Sosyal medaya’da başkasını kandırmanın günahı nedir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Fake hesaptan yazdım

 

Hocalarım ben Sosyal medayada baskasini kandirmanin gunahi nedirfake hesaptan bir akrabana yazdım sonra kız bunu anladı, bende yazan ben değilmişim gibi inkar ettim kendimi başkası olarak tanıttım ve yazan kişiyle yani (kendimle) arkadaş olduğumu söyledim yani ortada başka bi kız falan yok. Ve sonra kendi hesabımdan açıklama yaptım o kız yalan söylüyor diye ve kızda buna inandı. Ama çok fazla vicdan azabı duyuyorum ahirette yazdığım kız her şeyi öğrenecek diye. Bu kul hakkımıdır veya nedir gerçeği açıklayamam ama bu vicdan azabından nasıl kurtulacağım? Ahirette yüzleşir miyiz? Ahirette her şeyi öğrenir mi

Cevap:

Sosyal medya olsun gerçek hayatta olsun bir başkasını kandırmanın caiz olmadığı kesindir. Bu kandırmadan dolayı kişi kul hakkına girmiş olur ve bu kandırılan kişilerden dünya hayatında iken helallik alınmalıdır.

Benzer Konular:

Answers ( 4 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-05-05T23:35:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yıllar önce ben çocukken bir twitter hesabı açmıştım. Bugün farkettim o hesap karşıma çıktı. O hesapta bir fotoğraf paylaşmışım içinde ingilizce kötü şeyler yazan bir fotoğraf var. Suan o hesabın şifresi e postasi bile aklimda değil. Tehlikeli sözler içeren bir fotoğraf var. Bugün fark ettim. O hesaba nasıl girecegi.j de bilmiyorum. Dinden çıkartır mı? O gönderiyi nasıl sileceğimi bilmiyorum, ve gönderi de ingilizce tehlikeli kelimeler yazıyor. O gönderi orada kaldıkça günah mı oluyor bana ne yapabilirim bana yardim eder misiniz?

      0
      2022-05-06T09:55:03+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Sevgili kardeşim;

      Bir Müslümanın sosyal medyayı çok dikkatli kullanması gerekir. Bu paylaşmış olduğunuz şeyden dolayı Allah’a tevbe etmelisiniz. Kalbinizde iman olduğu müddetçe dinden çıkmazsınız. Fakat yaptığınız çok büyük günahtır. O gönderiyi bir şekilde kaybetmeniz gerekmektedir.

    0
    2022-05-06T15:18:19+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ergenlikten önce ve akıllı olmadan önce paylaşılmıştı o gönderi ve hala duruyor. Ergenlikten önce paylaşıldığı için o gönderiden sorumlu olur muyum?

      0
      2022-05-08T07:28:38+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Sosyal medyada paylaşılan İslam’ın hoş görmediği şeyler ergenlik döneminden önce de olsa bunların silinmesi gerekmektedir.

  2. İnsan avatarı
    0
    2022-10-27T10:01:46+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sorularıma cevap verir misiniz

    Bir insan dini bilinci zayıfken bazı siber suçlar işlemişse mesela şu an çok yaygın olan başkalarının fotoğraflarıyla sahte hesap açıp mesajlaşmak gibi ama bu kişi sonradan pişman olup tövbe etmişse

    1) Bu tarz suçlarında tam bilmemekle birlikte hapis cezası olma durumu varsa ama sanki para cezasına çeviriyorlar gibi bu kişi ne yapmalıdır?

    2) Ayrıca bu kişiye gittiği okula devam etmesi helal olur mu? bu tarz durumdan dolayı

      0
      2022-11-01T17:38:30+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bu tarz suçlarından dolayı kul hakkına girmiş olmaktadır. Öncelikle helalleşmesi gerekir. Gitmiş olduğu okula devam etmesi durumu ise; ortada bir hak vardır. Ve bu hakkın da bir hesabı vardır.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, dürüstlük, adalet ve doğruluk gibi değerlere büyük önem verir. Başkasını kandırma, aldatma veya yanıltma gibi eylemler İslam’da hoş karşılanmayan ve günah olarak kabul edilen davranışlardır. İslam ahlakına göre, insanlar arasındaki ilişkilerde dürüstlük, doğruluk ve adalet prensiplerine uymak esastır.

    Kuran’da ve Hadislerde, yalan söylemek, aldatmak veya başkalarını kandırmak gibi eylemler sık sık kınanmıştır. İslam, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde doğruluk ve dürüstlük prensiplerine uymalarını, sözlerinde ve eylemlerinde doğru ve adil olmalarını öğütler.

    Sosyal medyada başkasını kandırma, yalan haberler yayma, manipülasyon yapma veya yanıltıcı bilgiler paylaşma gibi eylemler, İslam’a göre ahlaki açıdan kabul edilemez ve günah sayılan davranışlardır. İslam, insanların doğruluk prensiplerine uygun hareket etmelerini, başkalarını yanıltmaktan kaçınmalarını ve söyledikleri veya paylaştıkları bilgilerin doğruluğunu kontrol etmelerini öğütler.

    Bu nedenle, sosyal medyada veya herhangi bir ortamda başkasını kandırmak veya yanıltmak İslam ahlakına aykırıdır. Müslümanlar, sosyal medyada veya herhangi bir iletişim platformunda dürüstlük ve adalet ilkelerine uygun davranmalı, yanıltıcı veya aldatıcı bilgileri yaymaktan kaçınmalıdır. İslam, insanları doğruluk, dürüstlük ve adalete dayalı etik değerlere uymaya teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla