Satın alınan kitabın Fotokopisini çekmek kul hakkı mıdır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Satın alınan kitabın Fotokopi

Satin alinan kitabin Fotokopisini cekmek kul hakki midir

Sahibi olduğum yani satın aldığım bir kitabın fotokopisini çekebilir miyim.cunku maliki benim.fakat kitaptada yazari fotokopi çekilemez,cogaltilamaz diyor.

Kimi dini sitelerde de şöyle deniliyor,kitabın ilk sahibine zarar vereceğinden tavsiye etmiyoruz ama ticaret kastı olmaksızın tek bir nüshası fotokopi yapılabilir deniliyor.yani özetle siz kul hakkidir sahibi izin vermiyirsa diye fotokopi cekemezsiniz derken bir başkası farklı olarak ticaret kastı yoksa yapılabilir diyor.

Emek dinimizde önemlidir bunu biliyorum,ama sorularla İslamiyet gibi güvenilir olduğunu düşündüğüm bir sitede Ömer nasuhi bilmen referans gösterilip ticaret kastı olmasa tek nüshası olabilir deniliyor diye okudum,Osman ünlü TGRT de kul hakkı değil diyor,kerem önder kul hakkı değil diyor ticaret kastı olmazsa.internette araştırdım.kul hakkıdır diyen de çok.diyanet vs

İslam’da bir konu hakkında bu kadar farklı cevap verilince herkes kendine göre ,yada işine gire davranıyor.

Genişçe bir cevaplarsanız memnun olurum saygılar sunarım.

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2022-02-10T08:38:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Satın alınan kitabın fotokopisini çekmek veya internet üzerinden korsan denilen şekilde bu kitapları bu şekilde okumak kitabın yazarı veya yayınevi tarafından yasaklanabiliyor. Buradaki amaç şudur; kitap başkaları tarafından çoğaltılmasın direk yayınevi tarafından temin edilsin. Bu yüzden kitabın yazarı izinsiz fotokopi çekilmesini kul hakkı sayar. O yüzden eğer izin verilmemiş ise çoğaltılmasına bu kul hakkıdır.

  1. komutan
    0
    2023-07-06T10:52:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Eğer bir kitabın telif hakkı sahibi, izin vermediği takdirde, o kitabın fotokopisini çekmek kul hakkına girebilir. İslam’da kul hakkı kavramı çok önemlidir ve kişilerin mal varlıklarına saygı göstermek, haksız kazanç elde etmekten kaçınmak ve başkalarının haklarını ihlal etmemek gerekmektedir.

    Bir kitabın telif hakkı sahibi, eserinin kopyalanması veya çoğaltılması konusunda kontrol sahibidir. Telif hakkı sahibi, kitabının fotokopisini çekme veya dağıtma hakkını vermediği sürece, başkalarının bu tür bir eylemde bulunması kul hakkı ihlali anlamına gelebilir.

    Kitabın telif hakkı sahibi, kitabının yayılmasına veya kopyalanmasına izin vermemişse, onun haklarına saygı göstermek önemlidir. Bu durumda, kitabın fotokopisini çekmek veya dağıtmak, telif hakkı sahibinin potansiyel kayıplarına ve haklarının ihlal edilmesine yol açabilir.

    Bu nedenle, bir kitabın fotokopisini çekmeden önce, kitabın telif hakkı sahibinden veya yetkilendirilmiş bir kuruluştan izin almak önemlidir. Telif hakkı sahibi veya yayıncılar, genellikle kitapların yayılmasına veya fotokopisine yönelik belirli kurallar ve izin süreçleri belirlemiş olabilirler.

    Sonuç olarak, bir kitabın fotokopisini çekmek, eğer telif hakkı sahibi izin vermediyse, kul hakkına girebilir. İslam’da kul hakkı çok değerli bir kavramdır ve başkalarının mal varlıklarına saygı göstermek, telif hakkı gibi hakları ihlal etmemek önemlidir. Kitabın fotokopisini çekmeden önce, telif hakkı sahibinden izin almak veya yetkilendirilmiş bir yol izlemek doğru bir davranış olacaktır.

    En iyi cevap

Cevapla