Mehirsiz dini nikah olur mu

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mehir verilmezse ne olur

Mehirsiz dini nikah olur mu

Merhaba

Sorum Düğün günü imam huzurda bilmem kaç gram altın  üstüne nikah kıyılıyor. Düğün bitiyor ve daha sonra gelin çok sonra meğer altınlar alınmamış olduğunu tesadüfü öğreniyor. Gelin ailesinin de haber-i  yok bildiğin yalan söylemişler hatta gelinden rica da bulunuyor diğer bir gelin alıyorlar durumumuz yok altınları diğer geline takalım sana alacağız. Gelinde kabul ediyor ve sonra  bir gün aslında hiç ona altın alınmamış üstelik yok senin altınları diğer geline takalım gibi yalan şeyler yapılmış. Böyle  bir durumda nikah zarar verir mi ve gelin böyle bir durumda ne yapmalı?
Teşekkürler.

Cevap:

Mehir evlenme sırasında kadına bu isimle ödenen meblağ; evlilikte kadının nikah akdi veya cinsel temasla hak kazandığı mal veya meblağ anlamında bir fıkıh terimidir.  Kitap, Sünnet ve fıkıh literatüründe mehir kelimesi yerine, eş anlamda; “sadûk”, “saduka”,”nıhle”, “farîza”, “ecr”, “hıbâ”, “ukr”, “alâik”, “tavl” ve “nikâh” kelimeleri de kullanılır. Mehir kadına verilen mali bir haktır. Bu hakkın verilmesi farzdır. Bu farz kuran ve sünnetle sabittir. Bu durumda sizlerin ömehrini vermeyenler sizin hakkınıza girmişlerdir.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da mehirsiz dini nikah geçerli sayılmaz. Mehir, İslam hukukunda evlilik sırasında erkeğin kadına verdiği bir tür maddi veya manevi hak veya değerdir. Mehir, kadının güvence altına alınması, onun haklarının korunması ve değerinin anlaşılması amacıyla uygulanan bir prensiptir.

    Hz.Muhammed (s.a.v.) ve sahabelerinin uygulamalarına dayanan İslam hukukuna göre, bir evlilik sırasında mehirin belirlenmesi ve ödenmesi gerekmektedir. Mehir, evlilik sırasında tarafların anlaşmasıyla belirlenir ve kadına evlilik sırasında teslim edilir.

    Mehir, kadının haklarını koruması ve değerini göstermesi açısından önemlidir. Bu, evlilikte kadının güvence altına alınmasını ve değerinin anlaşılmasını sağlar. Dolayısıyla, İslam’da mehirsiz bir dini nikah geçerli sayılmaz ve evlilik için mehir belirlenmesi ve ödenmesi gerekmektedir.

    Ancak, mehirin miktarı konusunda belirli bir zorunluluk veya sınırlama yoktur. Taraflar arasındaki anlaşmaya ve kişisel durumlarına bağlı olarak mehir miktarı belirlenebilir. Önemli olan, mehirin varlığı ve kadının haklarının korunmasıdır.

    Sonuç olarak, İslam’da mehirsiz bir dini nikah geçerli sayılmaz. Mehir, evlilikte kadının haklarını korumak ve değerini göstermek amacıyla belirlenmelidir. Mehirsiz bir nikah, İslam hukukuna göre geçerli değildir.

    En iyi cevap

Cevapla