İş seçimi konusunda tavsiyeler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İş seçimi konusunda tavsiyeler

Selamün aleyküm

Bir konuda ahiret hayatım ve dini açıdan bana yol göstermenizi hangisinin benim açımdan daha doğru olacağı noktasında size fikir danışmak bana öğütte bulunmanızı isteyeceğim.  Tıp fakültesini 1 yıl önce bitirip sonrasında evlendim ve birkaç aydır evli ve acilde pratisyen hekim olarak çalışmaktayım. Tıp fakültesine girerken ve okurken severek okudum, bir yanımda hep insanlara bir noktada yardımcı olabilmenin vermiş olduğu mutluluğu hissederek okulu da bitirdim.  Üniversitede okurken 4-5. Sınıflarda Dahiliye branşını kendime uygun görüp sevmiş, uzmanlık olarak yazabileceğim bir branş olarak düşünmüştüm.   Tıpta Uzmanlık sınavlarına hazırlanıyorum. Uzmanlık alanı olarak aklımda Dahiliye ve Aile hekimliği uzmanlığı var. Fakat aile hekimliği okulun son yılında nöbetlere kalarak 36 saat hastanede olduğum yoğun çalışma şartlarını görmem sonucu ve birazda evlilikten sonra düşündüğüm bir branş oldu. Bununda sebebi; acil nöbetinin olmaması, çalışma şartlarının daha rahat olması, aileme ve ileride çocuklarıma daha fazla zaman ayırma imkanımın olması, maaş vs. olarakta  uzmanlıklar arasında bariz bir fark olmaması, kendimi dini konularda daha çok sohbetlere katılmak için zaman ayırmaya, tefsir- hadis kitaplarını daha çok okumak için daha fazla zamanım olur düşüncesiyle yazmayı düşünmeye başladım. Dahiliyede ise asistanlık ve uzmanlık olarak baktığımızda; Daha yoğun bir çalışma süreci, acilde ayın 6-7 günü icap şeklinde nöbetçi olmak, aileme ve yapmak istediğim tefsir- hadis okumalarına daha az zaman ayırabileceğim bir uzmanlık dalı olarak duruyor Ama diğer yanım; Tıp Fakültesine girerken ki düşüncemin insanlara faydalı olmak, Allah rızasını gözetmek ve buna göre alanında kendini geliştiren bir hekim olmayı istememden dolayı acaba, Aile hekimliği seçmem yanlış bir karar mı olur diye düşündürüyor? Bu düşünceler içinde olan birisyim. Müslüman bakış açısıyla baktığımızda bana neyi tavsiye edersiniz?

Cevap:

Değerli kardeşimiz. Meslek, bireylerin hayatını kazanmak için yaptığı kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi, becerilere dayalı etkinlikler bütünü olarak tanımlanabilir. Meslek kişinin kimliğinin en önemli kaynağı olup, onun etraftan saygı görmesine, başkaları ile ilişki kurmasına, toplumda bir yer edinmesine ve işe yaradığı duygusunu yaşamasına olanak veren bir etkinlik alanıdır. Meslek seçimi, bireyin yaşamında çok önemli bir olaydır. Meslek seçerken bir birey, kendine belli bir çalışma, belli bir yaşam biçimini seçmiş olur. Seçtiği bu yolda da başarısıyla kendini kanıtlamaya çalışır. Birey; yetenek, ilgi ve istekleri doğrultusunda meslek olarak seçtiği alanda başarılı, verimli ve mutlu olur. Özelliklerini göz önünde tutmadan rastgele seçim yaptığında başarısız, verimsiz ve mutsuz olur. Bu nedenle birey, meslek seçerken kendi özellikleri ile seçeceği mesleğin nitelikleri arasında uygunluk olmasına dikkat etmelidir. Bir mesleği değerli kılan en öncelikli nitelik kuşkusuz insanlığa ve dinine hizmet ilkesidir. Günümüzdeki hızlı toplumsal değişme farklı mesleklerin ortaya çıkmasına neden olurken, bazı mesleklerin toplumsal statüsü ile ekonomik olanaklarının azalmasına yol açmaktadır. Bu durumda imanınız sizinle olduğu müddetçe hangi branşı seçerseniz seçin bundan dolayı endişe duymayınız.

Benzer Konular:

Answers ( 1 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-03-21T07:11:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    kaderimizde mesleğimiz belli midir ?

      0
      2022-03-22T06:37:31+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      İnsanın kaderinde ne var ise insan bir ömür boyunca onu yaşar. Fakat insan tamamen kaderci mantığı ile hareket etmemelidir. İnsanın kaderinde hangi mesleği yapacağı belirlidir. Fakat insan bu mesleği elde edebilmek için çalışmalıdır.

Cevapla