İdrar kaçırması ve namaz

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İdrar kaçırması

Benim esim insaat iscisi ve is esnasinda idrar kacirmasi yasiyor calistigi icin kiyafetlerini degistiremiyor o kiyafetlerle namaz kilmasi uygun mudur?

Cevap:

İdrarını tutamama veya başka rahatsızlıklar sebebi ile idrar torbası kullanmak zorunda kalan kimseler özür sahibi sayılırlar. (Kâsânî, Bedâî’, I, 28, 29; Merğînânî, el-Hidâye, I, 219,220). Böyle kimseler Hanefi mezhebine göre her vakit için bir abdest almak suretiyle namazlarını kılarlar. Bu abdestle vakit içinde diledikleri kadar farz veya nafile namaz kılabilirler (Merğînânî el-Hidâye, I, 219). Mâlikî mezhebine göre ise özür sahibinin abdesti, vaktin girmesi veya çıkması ile değil, özrün dışında abdesti bozan bir şeyin meydana gelmesi ile bozulur (İbn Rüşd, Bidâye, I, 35; Desûkî, Hâşiye, I, 114-118).
Bir kimsede bulunan özürlülük durumunun o kişiyi ileri derecede sıkıntıya sokması ve abdest almada ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakması hâlinde Mâlikî mezhebinin bu görüşü ile amel edilebilir.
Özür hali ne demektir? Özür sahibi kimse ne zaman abdest alır?

Fıkıhta özür kavramının en çok kullanıldığı konuların başında, sürekli devam eden abdest bozucu hâller gelir. Sürekli burun kanaması, idrarını tutamama, sürekli kusma, yellenme, yaranın sürekli kanaması ve akması, kadınların istihaze durumları gibi abdesti bozan ve süreklilik taşıyan bedenî rahatsızlıklara özür, böyle kimselere de özür sahibi denir (Kâsânî, Bedâî’, I, 28, 29; Merğînânî, el-Hidâye, I, 217-219; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 504).
Bir kimsenin ibadet konusunda özür sahibi sayılabilmesi için özrünün, bir namaz vakti içinde abdest alıp namaz kılacak kadar bile kesilmemesi ve her namaz vaktinde en az bir defa tekrarlaması gerekir. Özür hâli, sebebin tam bir namaz vakti süresince kesilmesiyle ortadan kalkar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 504-505).
Özür sahibi kimse Hanefî mezhebine göre her namaz vakti için abdest alır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) özür sahibi bir kadına böyle yapmasını bildirmiştir (Buhârî, Vudû’, 63). Özür sahibi, özür hâlinin abdesti bozmadığını varsayarak o vakit içinde aldığı abdestle, onu bozan yeni bir durum meydana gelmedikçe, dilediği kadar farz, vacip, sünnet, kaza namazı, cuma ve bayram namazı kılabilir, Kâbe’yi tavaf edebilir, Mushaf’ı tutabilir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 219-220). Ancak özür sahibinin abdesti namaz vaktinin çıkmasıyla bozulur. Dolayısıyla yeni namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekir.
Özür sahibi kimsenin abdesti özür hâli dışında abdesti bozan diğer şeylerle bozulur (Kâsânî, Bedâî’, I, 28). Mesela idrarını tutamayan ve bu sebeple özür sahibi sayılan kimsenin, burnunun kanamasıyla veya yellenmesiyle abdesti bozulur.
İmam Şâfiî’ye göre özür sahibi kimsenin bir namaz vakti içinde kılacağı her farz namaz için ayrı ayrı abdest alması gerekir. Zira onun abdesti kıldığı namaz bitince son bulmuş olur. Bu abdest ile dilediği kadar nafile namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 175).
Mâlikî mezhebine göre özür sahibinin abdesti, vaktin girmesi veya çıkması ile değil, özrün dışında abdesti bozan bir şeyin meydana gelmesi ile bozulur (İbn Rüşd, Bidâye, I, 35; Desûkî, Hâşiye, I, 114-118).
Bir kimsede bulunan özürlülük durumunun o kişiyi ileri derecede sıkıntıya sokması ve abdest almada ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakması hâlinde Mâlikî mezhebinin bu görüşü ile amel edilebilir. Diyanet

Benzer Konular:

Answers ( 3 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-03-25T23:37:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    namaz’dan 2-3 saat önce idrara çıkmama veya hiç çıkmama rağmen camii’de namaz kıldığımda 1,2 damla geliyor gibi hissediyorum bu yüzden 3,4 cuma namazım yok oldu camideyken biraz heyecan yapıyorum sanırım evde pek olmuyor çünkü, ne yapmam gerekiyor ?

      0
      2022-03-26T00:41:23+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bu düşmüş olduğunuz durum vesveseden ibarettir. Vesvese bir hastalıktır. Sizlere tavsiyem bu hastalığı yenmeniz gerekmektedir. Yoksa ibadetlerinizden tat almanız çok zordur. Normal zamanlarda idrar ile ilgili bir probleminiz olmadığı halde sadece namaz kılacağınız zaman idrar kaçırıyor gibi hissetmeniz (eğer sadece bu bir his ise) durumunda bu durumu yok sayıp namazlarınıza devam etmelisiniz.

    0
    2024-04-10T16:14:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Selamün Aleyküm ben 4-5 aydır idrar sorunu yaşıyorum azıcık idrarı bile ucunda hissediyorum ama vesevese değil gerçek ilaçlar kullandım ise yaramıyor hala.kullaniyorum. haftada bir kaç kere idrar damlıyor ama her gün bir kaç vakitte kesinlikle idrar kaçıyor ama çamaşıra damlamiyor afedersiniz kadinlarin fizyolojisi daha değişik sonuçta idrar sızıyor ama damlamiyor çamaşıra çünkü camasirda birşey yokken silerek kontrol ediyorum kendimi ve idrarla karsilasiyorum sızıntı olmasa sildigimde idrar görmem sonuçta çoğu zaman idrar sızıyor ama çamaşıra damlamiyor bazense damlıyor ama günde 2-3 vakit kesin sızıntı oluyor artık ne yapacağımı şaşırdım ben özür sahibi sayılır mıyım İslam ve ihsan kanalinda Ahmet Hamdi hoca genele yayilmis bir rahatsizlik ara sıra olmasa da özürlü sayılır insan kendini sıkıntıya sıkmasın demiş benim gibi bazı vakitler tekrar etmeyen özür için ama emin olmak istiyorum. dün akşam ikindi yatsı birer kere oldu hep 2 kere kıldım namazlarim yine oldu en son mesela namazı tekrar etmedim umarım.yanlis yapmam lütfen yardımcı olun

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yukarıda idrar kaçırma sorunu ile ilgili bilgiler verilmiş okudunuz mu?

      0
      2024-04-11T15:05:26+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bunların hepsini neredeyse ezberledim ama genel olarak idrar kaçıyor bazem çamaşıra damlıyor bazen damlamiyor peceteye silince gözüküyor zaten erkeklerden farklı yapımız gereği afedersiniz idrar çıkan yer dışarda değil o yüzden damlamasa dahi peceteye silince gözüküyor çoğu zaman bazen de damlıyor tabi şimdi bu hal bazı günler 3 vakit bazı günler 2 vakit bazen daha çok tekrar ediyor namazları ikinci defa kiliyorum.surekli ikincisinde genelde sorun olmuyor ama hep mi böyle 2 kere kilacagim her namazimi özür hali olmam için genele yayılan bu durum yeterli mi yoksa bir namaz vakti.surekli ve sonrasında her vakitte olmak şartı sart mıdır ? Ben idrarımı yapıyorum anında geri sıkışıklık hissediyorum sürekli ucunda hissediyorum bu vesvese değil kesinlikle gerçek sorunum ne şu an da bilmiyorum ne yapacağımı da bilmiyorum

Cevapla