Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Helal edilen sonradan haram edilir mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Helal Haram 

Helal Haram

Yıllar once baba evini abimin üzerine verdik. Verirkende abim bize payımızı verdi. O sırada da abimin eşinden daha once  2 altin almistik yengeme sordum yenge o 2 altin ne olacak o da sana helal olsun dedi .Kendi çalıştığı para ile almıştı. Şimdi yıllar sonra abim kalkmış ben o 2 altını helal etmiyorum diyor Ama yengem ben aldim paramla ben helal ediyorum diyor çevaplarsanız sevinirim

Cevap:

Altınlar yengenize aitse ve yengeniz sizlere helal ettiyse bir sakınca yoktur.  Bu durumda abinizin hakkını haram etmesinin bir hükmü yoktur.

Benzer Konular:

Answers ( 3 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-04-12T22:09:25+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Değerli hocam bir arkadaşım için şu soruyu habersiz sormak istiyorum.Öncelikle o arkadaş bana derdini anlattığı için kayıtsız kalmak istemiyorum.

    Onun şöyle bir sıkıntısı var; yaklaşık 5 yıl sanal ortamda bir bayan arkadaşla sevgili olmuşlar. Tabi arada bir küslükler dargınlıklar olmuş, her seferinde ayrılmadan önce iki tarafta birbirine hakkını helal ediyor ancak  bir hafta sonrasında bayan arkadaş bizim arkadaşa sana hakkımı helal etmiyorum beddua vs şeklinde sitemler psikolojik baskı yapıyor. Bizim arkadaşta buna üzülerek tekrar barışıyor.Enson yine aynı olay olmuş helalleşmişle yine o bayan arkadaş bu şekilde davranmış.Bizim arkadaşın morali çok kötü ne yapacağını bilmiyor?Acaba o bayan arkadaşın sonradan helal etmiyorum demesi ve bedduası ne kadar tutar? şimdiden teşekkür ederim

      0
      2022-04-13T14:01:22+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bu arkadaşınız Allah’ın haram kıldığı bir şeyi yapıyor. İslam’da sevgililik yoktur. Arkadaşınıza söyleyin bu kişiden hemen ayrılsın. Karşı tarafta istediği kadar hakkını helal etmesin. Bu bir şey ifade etmez

  2. Kul hakkı avatarı
    0
    2022-04-13T19:55:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kasten yapmadığımız, hata veya dikkatsizlik sonucu yaptığımız bir şey kul hakkı olur mu? Karşı taraf çok büyük bir zarar görmediyse ve hakkını helal ediyorsa biz dinen ne kadar sorumlu oluruz?

      0
      2022-04-15T02:57:46+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Karşı tarafın zarar görmesi önemli değildir. Karşı tarafın bir şekilde hakkına girilmiş ise bu kul hakkıdır.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da genel olarak, bir şeyin helal (caiz) veya haram (yasak) olduğu konusunda Allah’ın emirleri ve hükümleri belirleyicidir. İslam dini, Allah’ın vahiy yoluyla bildirdiği temel kaynaklara dayanır, bunlar Kuran ve hadislerdir.

    İslam’da helal ve haram kavramları, temel ilkelere dayanır ve genellikle sabit kabul edilir. Ancak, bazı durumlarda hükümler değişebilir veya özel hükümler getirilebilir. Bu durumlar genellikle bir zaruret veya kaçınılmaz bir durum gerektirdiğinde ortaya çıkabilir.

    Örneğin, bazı gıda maddeleri veya içecekler normalde helal kabul edilirken, sağlık açısından zararlı veya tehlikeli olduğu kanıtlandığında veya içerdikleri bileşenlerin kaynağı veya işleme yöntemi değiştiğinde haram kabul edilebilir. Buna örnek olarak içki, domuz eti veya helal kesim kurallarına uyulmayan etler verilebilir.

    Ancak, genel olarak İslam’da helal ve haram hükümlerinin değiştirilmesi veya geri alınması söz konusu değildir. İslam’ın temel hükümleri ve ilkelere dayalı olarak helal ve haram kavramları sabittir.

    Özetlemek gerekirse, helal olan bir şeyin sonradan haram kabul edilmesi olağan bir durum değildir. Ancak, bazı istisnai durumlarda veya zaruretlerde helal olan bir şeyin haram kabul edilebilmesi mümkün olabilir. Bu tür durumlar İslam’ın prensiplerine, sağlık ve güvenlik kaygılarına veya toplumsal gereksinimlere dayanabilir. İslam’da bu tür hükümler, dini otoriteler tarafından ve dini hukukun ilgili kurallarına uygun olarak belirlenir.

    En iyi cevap

Cevapla