Harama bakmak yalan söylemek dedikodu yapmak orucu bozar mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Yalan, gıybet, harama bakmak gibi günahlar orucu bozar mı?

Harama bakmak yalan soylemek dedikodu yapmak orucu bozar mi

Hadîs-i şerîfte, “Gıybet etmek, söz ta-şımak, yalan yere yemin etmek, mahrem olmayana şehvetle bakmak orucu bozar” buyurulmuş olmasına rağmen, İmâm-ı A’zâm hazretleri, bu hadîs-i şerîfi açıkla-mış ve, “Bu günahlar orucun sevabını bozar, sıhhatini bozmaz, oruç mekrûh olur” buyurmuştur. Yani bu günahları işleyen, oruç borcundan kurtulur ise de, oruca has olan büyük sevaba kavuşa-maz. Unutmamak gerekir ki, Efendimiz bir hadiste şöyle buyurmuştur: “Nice oruç tutanlar vardır ki, onlar oruçların-dan açlık ve susuzluktan başka bir şey elde etmezler.”

Oruç, müminler için bir nimet ve emanettir. Emanete riayet etmek lâzım-dır. Onun zâyi’ olmaması için şartlarını ve edeplerini gözetmek gerekir. Harama bakmaktan sakınmak müminin her za-man özen göstermesi gereken bir husus-tur. Çünkü Efendimiz bir hadiste şöyle buyurur: “Harama bakmak, şeytanın zehirli bir okudur. Allah’tan korkup bunu terk edene, Allah Teâlâ öyle bir iman verir ki, tatlılığını kalbinde bulur.” (Hâkim, Müstedrek, 4/349).

Bununla beraber oruçlu, dilini de ko-rumalıdır! Yine Efendimiz, “Oruç, ateşe kalkandır. Gıybetle parçalanmadıkça korur. Oruçlu cahillik edip de kötü söz söylemesin! Biri kendine sataşırsa, “Ben oruçluyum.” desin!” (Buhârî, Savm 9) buyurarak bu hususa işaret etmiştir. Söz orucu bozmaz. Fakat nefisle cihad için susmak, zikir ve fikirle meşgul olmak mendub ve daha uygundur.

Gözü ve dili günahlardan koruduğu-muz gibi, kulağımızı da korumamız lâzımdır. Konuşulması haram olan şeyi, dinlemek de haramdır. El, ayak ve diğer uzuvları da haramdan korumalıdır! Oruç tutup azâları ile günah işleyen, ilâç yerine zehir içen hastaya benzer. Çünkü günah zehirdir. İbadetlerimizin sevabını yok eder. Onun için oruçlarımızı ve diğer ibadetlerimizi haram işleyerek sevapsız hâle getirmemeliyiz!

Cevap:

Haram olan bir fiilin işlenmesi, oruca zarar verir mi?

Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.”

Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir. Diyanet

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2022-03-21T20:09:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Harama bakmak, yalan söylemek veya dedikodu yapmak fıkhen orucu bozmaz. Fakat oruç tutarken bu şekilde davranmak orucun sevabını bizden alıp götürür. Müslüman oruç tutarken bu orucu sadece midesine tutturmamalıdır. Adeta Müslüman’ın bütün azaları oruç tutmalıdır. Allah’ın bizim sabahtan akşama kadar aç ve susuz kalmamıza ihtiyacı yoktur. Oruç tutarken günahlara düşmekten oldukça sakınmamız gerekir.

Cevapla