Haram ile günah arasındaki fark

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Haram ile günah

Haram ile gunah

Haram ile günah arasindaki fark nedir? Gunah olup haram olmayan bir sey var mi? Varsa ornek verebilir misiniz?

Cevap:

Haram dinimiz İslamın yasaklamış olduğu şeylere denir. İslam dininde kesin olarak yapılmaması istenilen şeylere haram denildiği gibi, bu haramı işleyen kişilere de günahkar denilir. Günah Allah’ın buyruklarına aykırı düşen, dinen suç sayılan davranışlar İslam şeriatının ve temiz insan fıtratının yapılmamasını emrettiği hususlar Arapça’da günah’ın karşılığında; İsm, zenb, isyan, cürm kelimeleri kullanılır. İsm, günahın tam karşılık anlamıdır. Zenb (cürm), insanın Allah’ın rızasını kazanmasını engelleyen; isyan, Allah’a itaat etmemek demektir.Örneğin dinimizce yasaklanıp yapılmasında günah olan işlerden bzaıları şunlardır. İçki içmek, Kumar oynamak, Zina etmek, Faiz yemek vb gib.

Benzer Konular:

Answers ( 3 )

  1. Soru avatarı
    1
    2022-04-14T22:48:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Haram olan birşeye bu günah diyebilirmiyiz?

    Örnek:namazı bozmak haram>
    biri namazı bozmak günah dese>
    Uygun mudur?

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, “haram” ve “günah” kavramları, dini açıdan yasaklanan veya hoş görülmeyen eylemleri ifade etmek için kullanılır. İki terim arasındaki fark, biraz anlam ve kapsam açısından farklılık gösterir.

    Haram: Haram, İslam’da kesin bir şekilde yasaklanan eylemleri ifade eder. Bu eylemler, Allah’ın açık bir şekilde haram kıldığı, Kuran’da veya Hz. Muhammed’in hadislerinde belirtilen şeylerdir. Haram eylemler, Müslümanlar için mutlak surette kaçınılması gereken, günaha girecekleri kabul edilen eylemlerdir. Örneğin, hırsızlık, zina, içki içmek, domuz eti yemek gibi eylemler haramdır ve İslam’da büyük günahlardan sayılır.

    Günah: Günah, İslam’da hoş görülmeyen, dini değerlere aykırı veya Allah’ın emirlerine karşı işlenen eylemleri ifade eder. Günahlar, haram kadar kesin bir şekilde yasaklanmasa da, İslam’ın öğretilerine göre kişinin ruhani ve ahlaki gelişimi için sakıncalı olan davranışlardır. İslam’da, küçük günahlar ve büyük günahlar olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Küçük günahlar, kişinin tövbe etmesi durumunda affedilebilen ve çeşitli sevaplarla telafi edilebilen eylemlerdir. Büyük günahlar ise daha ağır ve affedilmesi daha zor olan günahlardır.

    Önemli bir nokta, haram eylemlerin tümü günah kabul edilirken, günah olarak kabul edilen bir eylemin tam olarak haram olmayabileceğidir. Yani, bir eylem haram olmayabilir, ancak günah olarak kabul edilebilir. Örneğin, gıybet etmek veya namazı gerektiği gibi kılmamak gibi eylemler günah olarak kabul edilirken, kesin bir şekilde haram kabul edilmez.

    Sonuç olarak, haram ve günah kavramları İslam’da dini açıdan hoş görülmeyen eylemleri ifade eder. Haram, kesin bir şekilde yasaklanan eylemleri ifade ederken, günah daha geniş bir anlamda İslami değerlere aykırı olan eylemleri ifade eder

    En iyi cevap
    1
    2023-06-09T19:11:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Haram olan şeyleri yapmak aynı zamanda günahtır. Mesela içki içmek haramdır. Kişinin içki içmesi demek aynı zamanda günah kazanması demektir.

Cevapla