Faiz ve kredi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Faiz ve kredi

Faiz ve kredi

Selamün aleyküm hocam eşim 3 ay önce vefat etti. Vefatından 1 ay önce kredi çekti bir kısmını babasına , bir kısmını araba almak içim aldı. Hocam araba aldığımız günün sabahında trafik kazası geçirdik ve eşim vefat etti. Hayat sigortası yapmış eşim krediler için. Banka bizden almayacağını söyledi. Hocam bugün bakara süresi meali okurken faiz yiyenlerin Allah katında sonu cehennemliktir yazıyor. Hocam eşim şimdi cehennemlik mi namazında , orucunu tutan , maşallah rabbim çok güzel ahlaka sahipti. Zekatını veren , hep Gülen her insana yardıma koşardı. Çok üzülüyorum onun için hocam

Cevap:

Öncelikle Allah rahmet eylesin. Rabbim kalanlara sabır ihsan etsin. Rabbim kur’an-ı Kerim’de farklı farklı ayetlerde faizin yasak olduğunu beyan etmiştir. Peygamberimizde hadis-i şeriflerinde her türlü faizi kaldırdığını ilk kaldırdığı faizin ise amcası Hz. Abbas’ın faiz olduğunu  söylemiştir. Şuurlu Bir Müslüman faiz ile ilgili hükümleri okuduktan sonra faize düşerse büyük günahlardan birini işlemiş olur. Tövbe etmeden ölür ise günahkar olarak gitmiş olur. Eşinizin tövbe edip etmediği hakkında bize bir beyanda bulunmadınız . yine siz eşinizin ahlaklı bir Müslüman olduğunu farz olan ibadetleri yerine getirdiğini bizlere söylediniz. Rabbim sonsuz merhamet sahibidir. En büyük günah olan Şirktir. Şirk giren sonradan tekrar Müslüman olan bir insanı affedecek kadar sonsuz merhameti vardır. Bizim zannımız Rabbimizin eşimizi affedeceği yönündedir.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da faiz ve kredi konuları önemli bir yer tutar. İslam dini, faizin haram (yasak) olduğunu öğretir ve Müslümanlara faizli kredi alıp vermeyi engeller. İslam ekonomisinde, faizsiz finansman ve adil ticaret prensipleri teşvik edilir.

    Faiz, bir borcun veya kredinin üzerine eklenen ekstra bir bedeldir ve borç verenin elde ettiği kazancı temsil eder. İslam, faiz sistemini haksız bir kazanç şekli olarak kabul eder ve bu nedenle faizli kredi almak, vermek veya faizle yatırım yapmak dinen yasaklanmıştır.

    Kur’an’da faizle ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Örneğin, Bakara Suresi’nde, “Allah faizi haram, sadakaları ise bereketli kılar” (Bakara 2:276) ifadesiyle faizin yasaklandığı vurgulanır. Peygamber Hz.Muhammed (s.a.v.) de birçok hadisinde faizi haram kılan hükümler bildirmiştir.

    İslam ekonomisinde faizsiz finansman sistemi olarak bilinen “katılım bankacılığı” veya “helal bankacılık” uygulanır. Bu sistemde, faiz yerine kar paylaşımı veya kâr zarar ortaklığı esas alınır. Bu şekilde, finansal işlemler adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilir.

    İslam, insanların borçlanma ve kredi kullanma konusunda dikkatli olmalarını ve gereksiz yere borç altına girmemelerini de öğütler. Borçlanmanın zorunlu hallerde ve ihtiyaç durumlarında sınırlı olarak kullanılması teşvik edilir. İslam, insanların maddi sıkıntılardan kaçınmalarını ve mali durumlarını dengede tutmalarını önemser.

    Sonuç olarak, İslam dini faizi haram kılar ve faizli kredi almak veya vermek İslam’ın öğretilerine aykırıdır. Faizsiz finansman sistemleri ve adil ticaret prensipleri İslam ekonomisinde teşvik edilir. İslam’ın prensipleri doğrultusunda, Müslümanlar faizsiz finansman seçeneklerini araştırarak ve ihtiyaç duydukları durumlarda dikkatli bir şekilde borçlanarak finansal işlemlerini gerçekleştirebilirler.

    En iyi cevap

Cevapla