Euzu billahi mineşşeytanirracim ne demek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İstihaze ne demektir

Euzu billahi minesseytanirracim ne demek

İstihaze euzu billahi mineşşeytanirracim ne demektir.

Anlamı:

Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım

Euzu neden çekilir:

Havuzun şeytandan korunmak için Allah’a sığınmak demektir yüce Allah Kuranı Kerim’de peygamberimizle hadislerinden sürekli şeytanlarla sabah namazı tavsiye etmişlerdir. Fussilet suresinde şeytandan sana bir dürtü geldiğinde işiten ve bilen Allah’a Hasan yani havuzu çek anlamında ayeti kerime vardır.

Havuzu çekmenin faydaları:

Euzu çekmek insanı şeytanın ben gelecek olan şerden korur

Allah’ın koruması altına alır

Manevi olarak insanı rahatlatır.

Cevap:

Euzu dediğimiz euzu billahi mineşşeytanirracim aynı zamanda buna istiâze denir

Euzunun çekildiği yerler

Kuranı Kerim okumadan önce evuzu çekilir

Öfkelenince euz’u çekilir

Dua okumadan önce besmeleden önce euzu çekilir

Benzeri Konular:

Answers ( 2 )

    0
    2023-05-14T16:22:32+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Euzu çekmek kuran okurken sitenizde sünnet yazıyor.Ama vacip diyen sitelerde var.Vacibin terkide bildiğim kadarıyla günahtır.Ama sünnetse size göre girmiyorum.??

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kur’ân Okumaya Başlarken Eûzü Çekmek

     

    «Kur’ân okuduğun zaman, kovulup lanetlenen şeytandan Allah’a sığın!»

    Varlığını, mü’minlere olan kin ve düşmanlığını ve yaratılmasındaki hik­meti bildiğimiz, ama gözlerimizle göremediğimiz şeytandan nasıl koruna­biliriz? Elbette ki bizi de, onu da yaratan ve her şey üzerinde mutlak hâ­kim olup, kudreti geçerli bulunan Allah’a sığınırız. İlgili âyetle bize bu ko­nuda yol gösteriliyor; Mülkün asıl sahibine yönelip sığınmamız emrediliyor. Özellikle Allah sözü olan Kur’ân’ı okumaya başlayacağımız zaman..

    Bunun sebep ve hikmeti açıktır. Şöyle ki:

    1— Meşru işlerimizde, günlük ibâdet ve taatimizde Allah’ı anıp O’na yöneldiğimizde, Allah’ın lanetine uğrayan bir varlıktan yine Allah’a sığın­mak kadar tabii ne olabilir? Zira onu lanetleyip rahmetinden kovarken, ondan sakınma yolunu da göstermiş bulunuyor. Bu, ezelî plânın gereği, ‘lâhî rahmetin bir diğer tezahürüdür.

    2— Allah sözünü okuyup lâhutî halâvetini alabilmek için kalp huzu­ru, gönül safası, dikkat bütünlüğü söz konusudur. Şeytan ise, hilkatinin özelliği gereği peşpeşe gönderdiği şüphe ve vesvese sinyalleriyle bu hu­zur ve safayı bulandırmak ister. Ondan kurtulmak için, her şeyi kudret kabzasında tutan Cenâb-ı Hakk’a sığınmak gerekir.

    3— Kur’ân her yönüyle ruhu cilalar, okuyanla İblîs arasında manevî bir süîre oluşturur. O bakımdan Kur’ân okumaya başlarken, önce kendi­mizi vesvese sinyallerinden güvene almamıza ve öylece Kur’ân’ı manevî bir sütre kılmamıza ihtiyaç vardır. Çünkü îblîs’in, dosdoğru imân edenler ve Rablarına her vesileyle güvenip dayananlar üzerinde hiçbir sultası yok­tur. Onun sultası ancak, onu kendine dost ve yâr seçenler üzerinde ge­çerlidir.

    Açıklama :

    Bilindiği gibi, her meşru işe Besmele ile başlamak sünnettir. O bakım­dan Besmele ile başlanmayan her iş kısır ve bereketsiz olur. Kur’ân oku­maya hazırlanırken önce, ilgili âyette belirtildiği gibi, «Eûzü bi’llahi mine’ş-şeytani’r-recîm» denilir ve arkasından, -hadîslerde açıklandığı üzere- «Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm» denilir.

Cevapla