Duaya kimden başlamalı, Kime dua etmeliyiz?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Duaya kimden başlamalı

Dua ederken sürekli benden daha ihtiyaç sahipleri olduğunu düşünerek öncelikle onlara dua ediyorum. Kendi sıkıntılarımda var. Bir türlü duada konsantrasyonu yakalamıyorum. İstiğfar ederken de böyle bağışlanma ile tövbe ederken bütünü tövbeme sürekli katıyorum. Bu beni yoruyor. Ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Selametle

Cevap:

Duanın Önemi Nedir? Dua Nasıl Edilmelidir?

Sözlük anlamı ile dua “çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek” demektir. Dinî bir terim olarak ise, insanın bütün benliğiyle Allah’a yönelerek maddî ve manevî isteklerini O’na arz etmesidir. Temeli, insanın Allah’a hâlini arz etmesi ve O’na niyazda bulunması olduğuna göre dua, Allah ile kul arasında bir irtibattır.


Duada daima tazim (Allah’ı yüceleme) ve tazimle birlikte istekte bulunma anlamı vardır. Dua aynı zamanda zikir ve ibadettir. Böylece duada biri zikir ve saygı, diğeri de dilek olmak üzere iki unsur hep yan yana bulunur. Bu sebeple Hz. Peygamber (s.a.s.), “Dua, ibadetin özüdür.” (Tirmizî, Deavât, 2) buyurmuştur. Aynı sebeple en önemli ibadet olan namaz, dua (salât) kelimesiyle ifade edilmiştir (En’âm, 6/52; Kehf, 18/28)

Diğer bir âyette de, “De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye değer versin.” (Furkân, 25/77) buyurulmak suretiyle insanın ancak Allah’a olan bu yönelişiyle değer kazanabileceği belirtilmiştir. Duanın sadece Allah’a yöneltilmesi; Allah’tan başkasına, putlara veya kendilerine üstün nitelikler izafe edilen başka yaratıklara dua ve ibadet edilmemesi Kur’an’da ısrarla vurgulanmıştır (Şuarâ, 26/213; Kasas, 28/88) Diyanet  

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    1
    2022-07-29T12:19:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Duaya kimden başlamalı veya kime dua etmeliyiz sorularına şu şekilde cevap verebiliriz;

    Duada daima tazim (Allah’ı yüceleme) ve tazimle birlikte istekte bulunma anlamı vardır. Dua aynı zamanda zikir ve ibadettir. Böylece duada biri zikir ve saygı, diğeri de dilek olmak üzere iki unsur hep yan yana bulunur. Bundan sonra Allah’tan isteyeceklerimizi istemeliyiz.

    En iyi cevap

Cevapla