Burun estetiği ne zaman caiz olur

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Burun estetiği fetvası

Burun estetigi ne zaman caiz olur

SORU:

Hocam merhaba

Benim burnum uzun ve kemerli. 35 yaşina geldim ve bir türlü bu takıntimdan kurtulamadim. Kafami yana cevirirken utaniyorum.Nasil kamufle edelerim nasil belli etmem hep bunlari düsünüyorum. Çevrem burnumla dalga felan gecmedi öyle kendini bilmez insanlar olmadi hic hayatimda cevremde. Ama burnun büyük diyorlar genelde. Doktora gittim nefes problemin var ameliyat olman gerek dedi.Ama bunun için estetik şart degil fakat dış görünüs bakimindan yüzün ufak burnun büyük kemerli ve çenende geri de olduğundan burnun daha fazla öne patliyor dedi.Hem nefes problemini hallederiz hemede kemerini düzeltiriz düzgün durur dedi..

Benim istediğim çok güzel olayım hokka gibi bir burnum olsun yada şu ünlüye benzesin vs. hiç öyle düsüncem ve isteyim yok.Sadece bayan olduğum için yandan sıritmasin göze batmasin normal dursun istiyorum ki bemde şu takintimdan kurtulayim.Bu sebeple estetik olmam caiz midir.

CEVAP:

Diyanet işleri başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulu, 28.11.2002 tarihinde Kurul Başkanı Doç. Dr. Şamil DAĞCI’nın başkanlığında toplandı. Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonunca hazırlanan “Estetik Ameliyat” konusundaki rapor görüşüldü. Yapılan müzakereler sonunda:

İslâm dini, insana özel bir yer vermiş, yaratılış gayesinden başlayarak insanın, dünya hayatından ölüm ve ötesine, bireysel yaşayışından sosyal etkinliklerine, ruh ve duygu aleminden beden ve şekline kadar hayatının her safhasıyla ilgilenmiştir. Kur’an-ı Kerim’de insanın yeryüzünde halife olmak üzere (Bakara 2/30) en güzel bir biçimde, ölçülü ve dengeli bir şekilde yaratıldığı (Tîn 95/4), çeşitli nimetler, imkanlar ve güzelliklerle donatıldığı (Beled 90/4,8-10; Mülk 67/23; Nahl 16/8, 12; Hac 22/65; Lokman 31/20) bildirilmiştir.
İnsanı en güzel bir şekilde yaratan Yüce Allah, onun makul ve mutedil ölçüler içerisinde süslenmesine, güzel görünmesine ve güzelliklerini korumasına izin vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de, iyi ve güzel şeylerin helal, kötü ve çirkin şeylerin ise haram olduğu bildirilmektedir (Mâide 5/4-5). Bir ayette, “De ki: ‘Allah’ın, kulları için yarattığı zîyneti ve temiz rızkı kim haram kılmış?’ De ki: ‘Bunlar, dünya hayatında mü’minler içindir. Kıyamet gününde ise yalnız onlara özgüdür. İşte bilen bir topluluk için âyetleri, ayrı ayrı açıklıyoruz.’” buyurulmaktadır (A’râf 7/32). Hz. Peygamber, güzel giyinme hakkında kendisine yöneltilen bir soruya “Allâh güzeldir, güzelliği sever” şeklinde cevap vermiş (Müslim, İman, 41), kendisi de hayatında daima temiz ve düzenli olmuş, sade ve güzel giyinmeyi, güzel koku sürünmeyi teşvik etmiştir.
Buna karşılık İslâm’da, insanın doğuştan getirdiği özellik ve şeklinin değiştirilmesi ve bu amaçla yapılacak her türlü estetik ve tıbbî müdahale hoş karşılanmamış; fıtratı bozmayı hedef alan müdahaleler olarak kabul edilmiştir. Fıtratı bozmayı, yaratılışı değiştirmeyi hedef alan tasarruf ve müdahaleler ise, yasaklanmıştır (Nisa 4/119).
Estetik ameliyatlar genel olarak, ya dikkat çekmek, daha güzel görünmek ya da tedavî amacına yönelik olmaktadır.
Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri yontarak seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanları ve yaptıranları kınamıştır (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libas, 33).
Buna karşılık vücudun herhangi bir organında, diğer insanlar tarafından yadırganan, insanın psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilecek, bir anormallik veya fazlalık bulunursa, bunun ameliyatla düzeltilmesi, fıtratı bozmak değil, bir tedavi işlemidir. Tedavi amaçlı olarak yapılan estetik müdahalelere ise dinimizde izin verilmiştir. Nitekim Arfece adlı sahabî, bir savaşta burnu kopunca, gümüşten bir burun yaptırmış, bunun koku yapması üzerine, altından bir burun yaptırılmasına Hz. Peygamber müsaade etmiştir (Ebû Dâvûd, Hatem, 7; Tirmizî, Libâs, 31). Buna göre hastalık sebebiyle saçları dökülenler, kaza sonucu burun, kulak, göz gibi organlarını kaybedenler veya vücudunda doğuştan yada sonradan meydana gelen şekil bozuklukları bulunanların estetik ameliyat yaptırmaları bir tür tedavi olup, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirilemez.
Yukarıda zikredilen açıklamalar ışığında;
Estetik ameliyatın;
a) salim fıtratı bozmak kastı olmamak,
b) yapılmasında bir yarar veya yapılmamasında mevcut bir zarar bulunmak,
c) hile, aldatma veya karşı cinse benzeme kastı bulunmamak,

d) hukukî karışıklığa ve yanlış anlamaya yol açmamak,

kaydıyla bir tür tedavî olarak yaptırılmasında sakınca olmadığına karar verildi.

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

  1. Soru avatarı
    1
    2022-01-25T20:07:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Merhaba, burun ameliyatı olmayı düşünüyorum. Baba tarafımızda genetik burun eğriliği var ve babam da yıllat önce nefes darlığı için ameliyat oldu. O dini gerekçelerle ve doktorunun onayıyla da dış görünüşüne müdehale ettirmedi. 2 kbb doktoruna gittim benim için ikisi de yamukluğun düzelmesi ve fazla büyük olan kemiğin törpülenmesi gerekiyor dedi. Evet nefes problemi çektiğimin farkındayım fakat bu rahatsızlık bahanesiyle nefsim beni günaha itiyormuş gibi hissediyorum. Tefavi amaçlı olsa da yamukluğu düzelecek ve kemeri küçültülecek yani daha güzel bir burnum olacak. Şu sıralar aklım “acaba direkt estetik mi yaptırsam” tarzı düşüncelere de gidince içime kurt düştü. Ameliyat olmak istememin tek sebebi nefes alabilmek mi yoksa beraberinde daha güzel olmak mı var karar veremiyorum ve beni huzursuz ediyor bu. İnanın öyle aşırı dinine bağlı inançlı biri de değilim fakat bu durum beni huysuzlandırıyor. Görüşünüzü esirgemeyin benden lütfen, teşekkürler şimdiden.

      0
      2022-01-26T12:32:54+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Eğer burnunuzdaki eğrilikten dolayı yaşantınız, nefes almanız, sağlığınız sizleri engelliyor ise; bu estetiğe girmez. Fakat herhangi bir sağlık sorunu olmadan tamamen burun eğriliğini düzeltmek için operasyon gerçekleşecek ise; bu estetiğe girer. Bunun cevabını sizlerin vermesi gerekmektedir.

Cevapla