İslam da baba hakkı nedir ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslam da baba hakkı nedir ?

Selamün aleyküm hocam. Benim babam cami imamı annem engelli yürüyemiyor. Annemi 15 senedir aldatıyordu. Evde problemler vardı. Ben 9 yaşında çocukken bizi bıraktı anneme kardeşime bakmak zorunda kaldım. Çocukluğumu gençliğimi yasatmadi bana. Sonra tekrar barıştılar. Ben okurken bana kardeşime adam akıllı destek çıkmadı. Kendim hem calistim hem okudum. İstemeye gelenleri laflariyla kacirdi. Kendi yaptıklarını damat adayına anlattı. Bana yanlarında hakaret etti. Sırf ozaman icin açığım diye kendi bir imam olarak görevlerini tam yapıyo gibi bu bizden nasıl çıktı bilmiyorum afedersiniz bizdeki mal bu dedi. Düğünümde beni gelin çıkarmadı annemi kovdu. Ben anneme yanımda yeni bir ev tuttum onun evinden gelin çıktım. Kusagimi kuzenim duvağımı dayım örttü. Ben genede baba bedduası gecer Allah katında benim günahım olmasın diye hep affettim. Etrafımdakiler bana eşimde dahil hala görüstügüm icin çok kızıyor. Eşime kötü davrandı. Buda el oğludur demedi. Ben genede aldım eşimi dedemin babaannemin cenazelerine mevlutlerine büyüktür diye götürdüm. Bayramlarda cumalarda kandillerde mesaj attım. Evlendi evleneli 2 kere evime geldi. Hep gel diye çagırdım. Ama hep suclu bizmisiz gibi kendi agzina geleni soyleyip bizim sen haklisin dememizi bekledi. Hic arayip sormadi. Şimdi bir başkasıyla evlenecekmiş. Annemle daha 1 ay olmadı boşanalı. 3 tane çocuğu varmış kadının. 2 si küçükmüş. Çocuklarını okuturum diyormuş. Bize hakkıyla babalık yapmış gibi onlara babalık yapıp okutup büyütcekmis. Ben bu sefer affedemiyorum hocam. Benim gençliğimi çocukluğumu en mutlu zamanlarımı elimden aldı. Herşeyi söyleyip birdaha beni arama demek istiyorum. Ama benimde bir çocuğum var Allah katında yanlış yapmaktan beddua ederse gecmesinden korkuyorum. Bana bir yol gösterin. Görüşmek istemiyorum onunla. Simdiden teşekkür ederim.

Cevap:

Babanızla kötü olmamanızı eğer size böyle sıkıntılar veriyorsa araya mesafe koymanızı ve ondan uzak bir hayat yaşamanızı tavsiye ederiz. Eğer size zulüm etmişse Allah katında bunun karşılığını alacaktır siz sabredin fakat kötü olmayınız.

Benzer Konular:

Answers ( 3 )

    1
    2022-08-02T18:33:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Babanın hakkını helal etmemesi

    Merhabalar ben içki içen bir bireyim. Babam içki içen evladıma hakkım zehir zıkkım haram olsun dedi. Bir babanın veya annenin bu sözleri bağlayıcı mıdır? İlerde onlara yardım etsem iyi davransam hakkı bana haram olur mu? Bir babanın kendi istekleri için bu cümleyi kullanması bir sorun doğurur mu?

    1
    2023-06-11T16:03:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Elbette bağlayıcıdır. Sizin bir an önce içki içmeyi terk etmeniz gerekir. Hem dinin emrini yerine getirmiş olursunuz, hem de babanızın hakkını helal etmesini sağlarsınız.

    1
    2023-06-11T16:24:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslamda baba hakkı nedir ?

    İslam’da baba hakkı, babanın çocuklar üzerindeki sorumlulukları ve hakları anlamına gelir. İslam dini, aile kurumuna büyük önem verir ve aile içindeki ilişkilerin sağlıklı ve dengeli olmasını ister. Baba, ailenin reisi olarak kabul edilir ve çocukları üzerinde birçok sorumluluğa sahiptir.

    Baba hakkı, aşağıdaki şekillerde ifade edilebilir:

    Geçim sağlama sorumluluğu: Baba, ailenin geçimini sağlama sorumluluğunu üstlenir. Temel ihtiyaçları karşılamak, aile bireylerinin barınma, yiyecek, giyecek gibi ihtiyaçlarını karşılamak baba sorumluluğundadır.

    Koruma ve rehberlik: Baba, çocuklarının fiziksel ve ruhsal sağlığını korumakla yükümlüdür. Onları tehlikelerden ve zararlı etkilerden uzak tutmalı ve doğru yolda rehberlik etmelidir.

    Eğitim ve öğretim: Baba, çocuklarının İslami değerleri öğrenmesi, eğitimi ve meslek sahibi olmaları konusunda sorumludur. Ahlaki değerleri, din bilgilerini ve yaşam becerilerini aktarmak babanın görevidir.

    Sevgi, şefkat ve adalet: Baba, çocuklarına sevgi, şefkat ve ilgi göstermeli ve onlar arasında adaleti sağlamalıdır. Her çocuğunu eşit derecede sevmek ve onlara adil davranmak baba sorumluluğundadır.

    İslam, baba hakkının yanı sıra çocukların da anne ve babalarına saygı, sevgi ve itaat etmesini öğütler. Aile içindeki bu karşılıklı sorumluluklar ve sevgi temelinde sağlıklı bir aile yapısı oluşturulabilir.

    En iyi cevap

Cevapla