Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Avret yerine bakan lanetlenir mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Avret yerine bakmak

Avret yerine bakmak

Selamun Aleyküm. “Allah (avret yerine) bakana da, baktırana da lanet etti/etsin.”(Kenzu’l-Ummal, h.no:19162). Hadisinde bahsedilen kişiler lanetlenmiş midir? Lanetlenen kişi dinden çıkar mı? Lanetlenen bir insan tövbe etmeden cennete giremez mi? Cevabınızı bekliyorum.

Cevap:

Bu husus hadis olarak rivayet edilmiştir. Hadsisin Türkçe meali şöyledir:

“Allah (avret yerine) bakana da, baktırana da lanet etti/etsin.”(Kenzu’l-Ummal, h.no:19162).

Bir diğer rivayette de şöyle buyurulmaktadır:

“Bilesiniz ki, Allah (avret yerine) bakana da, baktırana da lanet etmiştir.”(a.g.e, h.no: 26634).

Hadislerde lanetle yad edilen başka özellikler de vardır. Lanetle anmak demek, tamamen Allah’ın rahmetinden mahrum kalmak demek değildir. Yapılan işin Allah’ın rahmetinden uzak bir kötülük, bir günah olduğunu gösteren bir uyarı ifadesidir.

Harama bakmanın günah olduğu hususu, Kur’an ile sabittir. Bu sebeple, bu zaman için yeni bir hüküm koymak gibi bir durumumuz yoktur.

Mümkün oldukça böyle biriyle ilk karşılaştığımızda, yüzümüz olmasa da gözümüzü hedeften uzaklaştırmamız gerekir. Özellikle şehevî duygularla kesinlikle bakmamamız gerekir.

Haramdan sakınmak vacip olduğu için, her defasında güzümüzü sakındırdığımızda bir farzın sevabını kazanırız ki, bu büyük bir kazançtır.

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, avret yerlerine utanç verici bir şekilde bakmanın haram olduğunu öğretir. Avret yerleri, bir kişinin özel ve mahrem bölgeleridir ve başkalarının bunlara saygı göstermesi gerekmektedir. İslam’a göre, avret yerlerine bakmak, kişinin haya duygusunu zedeler, başkalarının mahremiyetini ihlal eder ve ahlaki sınırları aşar.

    Kur’an ve hadislerde, avret yerlerine bakmanın haram olduğu açık bir şekilde ifade edilir. Müslümanlar, başkalarının avret yerlerine bakmaktan kaçınmalı ve haya duygusunu korumalıdır. Avret yerlerine haksız bir şekilde bakmak, Allah’ın hükümlerine karşı gelmek ve ahlaki bir sapkınlık olarak kabul edilir.

    Ancak, bir kişinin istemeden veya kazara bir avret yerine bakması durumunda, bu durumda bir günah veya lanetlenme söz konusu değildir. İslam, insanların niyetlerine ve bilinçli eylemlerine göre değerlendirilmesini öğütler. İnsan hatalar yapabilir veya kazara gözünün istemeden bir avret yerine kayması mümkün olabilir. Bu durumda önemli olan, hatayı fark edip bundan kaçınmaya çalışmak ve tevbe etmektir.

    Özetle, İslam dini avret yerlerine utanç verici bir şekilde bakmanın haram olduğunu öğretir. Müslümanlar, başkalarının mahremiyetine saygı göstermeli, haya duygusunu korumalı ve avret yerlerine haksız bir şekilde bakmaktan kaçınmalıdır. Ancak istemeden veya kazara bir avret yerine bakmak durumunda, bu durumda lanetlenme gibi bir sonuç söz konusu değildir, ancak hatayı fark edip tevbe etmek önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla