Allah’ın rahman ve rahim isimlerinin anlamları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Allah (C.C) Rahman Ve Rahim İsimlerinin Anlamları 

Allah C.C Rahman Ve Rahim Isimlerinin Anlamlari

Allah’ın cc rahman ve rahim isimlerini anlamlarını araştırıp öğreniniz

Rahîm

Allah’ın isimlerinden. Allah Teâlâ’nın bu ismi, son derece mer­hametli, verdiği rızıkve fayda ile yaratıkla­ra rahmetini göstermiş olan, merhamet eden anlamına gelir. Aynı kökten türetilmiş olan Rahman ismiyle eş anlamlıdır. Her ikisi de mübalağa ifade ettiği hususunda bilginler farklı görüş belirtmişlerdir. Genel kanaata göre Rahman rahmetle nitelenmiş olan, Rahîm rahmetiyle merhamet eden­dir. Rahman merhametini dünyada herke­se şamil kılan, Rahîm ahirette müminlere rahmetiyle muamele edendir. Rahîm ismi, Kur’ân-ı Kerîm’de yüzden fazla yerde geç­mektedir. Ve bunların yetmişten fazlasında Gafur ismiyle birlikte kullanılmıştır. Rahîm ismi, esmâ-i hüsnâ hadisinin yanısıra (et-Tirmizî, Daavât, 82) bazı hadislerde yer almak­tadır (msl. Buhârî, Daavât, 17; Müslim, Zikr, 47; Ebû Dâvud, Salât, 179). Bir hadiste de Rahîm ismi­nin, Rahman ismiyle birlikte Allah’ın en büyük ismi (ism-i a’zam) olması ihtimaline işaret edilmiştir (et-Tirmizî, Daavât, 65). Bu ismin masdan olan “rahmef’i sübûtî sıfat kabul eden bilginlere göre Rahîm ismi sübûtî, fiilî sıfat kabul eden bilginlere göre fiili sıfatlar gurubuna girer.

Rahman

Allah’ın isimlerinden. Allah Teâlâ’nın bu ismi, rahmeti bütün yaratıklara yayılmış olan, mümin-kâfir, iyi-kötü herkesi rahmeti ile kuşatmış olan, rahmetle nitelenen, yaratıklarını rızıklandırarak şefkat eden anlamlarına gelir. Rahmet kökünden türetilmiş olan Rahîm ismiyle aynı anlamdadır. Her İkisi de mübalağa kalıbıyla gelmiş olmasına rağ­men, hangisinin daha çok mübalağa ifade ettiği hususunda bilginler farklı görüş be­lirtmişlerdir[147]. Rahman ismi, Kur’ân-ı Kerîm’de elliden fazla yerde zikre­dilmiş ve çoğunlukla uluhiyyetin özel ismi durumunda kullanılmıştır. Bu sebeple bil­ginlerin çoğunluğu Rahman isminin, rah­metin en ileri derecesini ifade ettiği kanaatini benimsemiştir. Rahman ismi, esmâ-i hüsnâ hadisinde de geçmektedir (et Tirmizî, Daavât, 82). Ayrıca bir hadiste Rahînr ismiyle birlikte Allah’ın en büyük İsmi (ism-a’zam) olması ihtimaline işaret edilmişti

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam inancına göre, Allah’ın iki önemli ismi olan “Rahman” ve “Rahim”, Allah’ın sonsuz merhametini ve şefkatini ifade eder.

    Rahman: Rahman, “son derece merhametli” anlamına gelir. Rahman ismi, Allah’ın tüm yaratıklara genel bir merhamet ve ihsan ile yaklaştığını ifade eder. Rahman ismi, Allah’ın varlığından bağımsız olarak tüm varlıklara karşı merhametli olmasını ifade eder. Allah’ın rahmeti her yerde ve herkes için geçerlidir.

    Rahim: Rahim, “çok merhametli” veya “rahmet kaynağı” anlamına gelir. Rahim ismi, Allah’ın özellikle müminlere ve inananlara özel bir şekilde merhamet ettiğini ifade eder. Bu isim, Allah’ın müminlere karşı özel bir ilgi ve merhamet gösterdiğini vurgular. Allah’ın Rahim ismi, kullarına affedicilik, koruma, yardım etme ve bağışlama gibi özelliklerini yansıtır.

    Her iki isim de Allah’ın merhametinin derinliğini ve kapsamını ifade eder. İslam inancına göre, Allah’ın Rahman ve Rahim isimleri, insanlara yönelik büyük bir sevgi ve şefkatle dolu olan Allah’ın doğası ve karakteri hakkında bilgi verir. Bu isimler, insanların Allah’a yönelmelerini, O’ndan rahmet dilemelerini ve O’nun merhametinden yararlanmalarını teşvik eder.

    Kuran’da pek çok ayette Allah’ın Rahman ve Rahim isimleri kullanılmıştır. Örneğin, Rahman Suresi’nin başlangıcında “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” ifadesi geçer. Bu, Kuran’ın birçok bölümünde tekrar edilen bir ifadedir ve Allah’ın rahmetini hatırlatarak insanları O’na yaklaşmaya teşvik eder.

    Bu isimler, Allah’ın sonsuz merhametini ve şefkatini vurgulayarak insanlara umut ve teselli sunar. Müminler, Allah’ın merhametine sığınarak O’ndan bağışlanma, hidayet ve yardım dilemek için dua ederler.

    En iyi cevap

Cevapla