Kopya çekmek Kul hakkı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kopya çekmek Kul hakkı mı?

Kopya cekmek Kul hakki mi

Korona sürecinde üniversitelerde ders işlemediği ama yinede sınav yapıldığı oldu bende şeytana uyup zaten ders işlemiyolar bide sınav yapiyolar diye kopya çektim benim o çektiğim kopyalar ileride diploma notuma yansıyacak ve diploma almama sebep olucak ben bu diplomayı bu şekil bi kopya ile alır isem iş başvurusunda vs başkalarının önune geçip kul hakkı yemiş olurmuyum

Okula böyle devam mı edeyim yoksa o seneyi baştan tekrar mı okuyayım

Cevap:

Kopya çekmenin bazı mahsurları vardır ve kul hakkına girme durumu söz konusu olabilir:

1. Alınteri dökmediğimiz bir şeye sahip oluyoruz.

2. İslama yakışmayan tembelliğe, insanı sürükler.

3. Ahlaki bir hareket değildir.

4. Meslek ve okulumuz hakkında söz sahibi olmamızı engeller.

5. Kopya tekniklerine çalışacağımız kadar derse çalışsak, aynı neticeyi hakkımızla elde ederiz.

6. Arkadaşlar yanında saygınlığımızı yitiriririz.

7. Doğru İslamiyeti ve İslamiyete layık doğruluğu hakkıyla yaşamamış oluruz.

8. Bilmediği hâlde kendini biliyor gösterdiğinden dolayı, uygun olmayan bir davranıştır.

9. Kopya ile alınacak fazla bir puandan dolayı, bir başkasının hakkını alma durumu olacaksa, kul hakkına girmektedir. İş başvurularında, bir üst okula girişlerde olduğu gibi. Ancak kopya çekmekle başkasının hakkına zarar dokunulmuyorsa veya onun kopya çekmesi sonucu başkası hakkından olmuyorsa, o takdirde kul hakkına girmez.

Kopya çekerek bir işe giren kişinin kazancı ise haram olmaz. Çünkü emeğinin karşılığını almaktadır. Kopya çeken kişi helallik almasına imkânı olmadığı için tövbe istiğfar etmelidir.

Bu ve benzeri nedenlerden dolayı, kopya çekmek ve buna vesile olmak asla doğru değildir.

Benzer Konular:

Answers ( 3 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-02-15T13:47:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kopya kul hakkı olur mu ?

    Esselamu Aleyküm. Benim bir sorum olacaktı. Maalesef tam kopya olmasada kopya benzeri şeyler yaparak mezun olduğum üniversite bölümüm ile alakalı başka bir üniversitede yüksek lisan ile ilgili sınava gireceğim. Bu sınav sonucunda ALES puanı, lisans diploma puanı ve sınav puanı baz alınarak hesaplama yapılacak. Ben ALES gibi merkezi bir sınavda kopya çekmedim. Fakat lisans hayatım boyunca yani normal bazı okul derslerinin sınavlarında buna benzer şeyler yapmıştım. Bunlarından içinde olduğu bir lisans diploma notum oldu. Şimdi ben başka üniversitenin yüksek lisans sınavına girip oradan geçerli puanı alırsam ve ALES, lisans diploma notu ve sınav puanlarının hesaplanması ile yüksek lisansı kazanırsam kul hakkına girer miyim ? Yani lisans bittiği için ve yüksek lisans sınavından hakkımla geçersem bir sakıncası olur mu ? Şimdiden cevabınız için Allah razı olsun.

      0
      2022-02-15T21:40:06+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Mezun olduğunuz üniversitede kopya çektiğiniz için o sınıftaki arkadaşlarınızın veya sizinle beraber okuyan kişilerin haklarına girilmiştir. Bu kişiler ile mutlaka imkan dahilinde ise helalleşilmesi gerekmektedir. Bundan sonra ise kopya çekmemiş iseniz; kendi çabalarınız ile derslerden başarılı olmuş iseniz herhangi bir problem yoktur.

  2. Soru avatarı
    0
    2022-02-15T17:39:25+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kopya çekmek Kul hakkı

    Selamun Aleyküm. Biri kopya çekerek geçtiği dersler ile lisans mezunu olsa. Bundan sonra Merkezi bir sınava girse (burada kopya çekmese). Bu merkezî sınavdan aldığı puan ve lisans notu ile bir üniversiteye başka bir bölüme yüksek lisans başvurusu yapsa. Mülakatta geçerli not alsa. Bu kişi kayıt yaptırdığı zaman yüksek lisansa başvuru yapan ve kazanamayan diğer adaylarında hakkına girmiş olur mu ? Ama şöyle bir şey var. Mesela mülakatta alınması gereken en az 60 puan. Başarısız sayılanlar ise ya 50 almış yada mülakata girmemiş. Bu durumda ne olur ?

      0
      2022-02-15T21:33:32+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Ve aleyküm selam ve rahmetullah.

      Kopya çekmek kul hakkıdır. Sormuş olduğunuz soruya binaen cevap veriyorum; lisans mezunu olurken çekmiş olduğu kopya ile sınıfta okuyan veya aynı derslerden mesul olan kişilerin hakkına girmiştir. Bundan sonraki dönemlerinde kopya çekmemiş ise; bundan sonra problem yoktur.

    0
    2022-02-18T11:52:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kopya çekmek kul hakkıdır. Çünkü kişi emek sarf etmeden sınavda kendi emeği olmadan yüksek not almaktadır kopya çekerek. Bu ise aynı sınıfta okuyan kişilerin hakkına girmektir. Aynı zamanda kopya çekmek; İslam’ın alın terine vermiş olduğu önemi zedeler. Kopya çekerek bir işe giren kişinin kazancı ise haram olmaz. Çünkü emeğinin karşılığını almaktadır. Kopya çeken kişi helallik almasına imkânı yok ise; tövbe istiğfar etmelidir.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, İslam dini, başkalarının emeklerini çalmak veya kopya çekmek gibi eylemlerin kul hakkına girdiğini öğretir. Kul hakkı, insanlar arasındaki ilişkilerde, kişilerin haklarına saygı duymayı ve onları korumayı ifade eder.

    Kopya çekmek veya başkalarının emeklerini çalmak, adaletsizlik ve haksızlık anlamına gelir. İslam ahlakına göre, bir kişi başka bir kişinin fikri mülkiyetini, yazılı veya görsel eserlerini, projelerini veya çalışmalarını izinsiz kullanarak haksız kazanç sağlayamaz.

    Kur’an-ı Kerim ve hadislerde, kul hakkının önemi vurgulanır ve haksız yere başkalarının malını veya emeğini elde etmenin günahtır denir. Örneğin, “Ey iman edenler! Birbirinizin malını haksız yere yemeyin. Ancak ticaret yoluyla yapılan karşılıklı rıza üzerine geçen alışverişler müstesnadır.” (Nisa Suresi, 29) ayeti kul hakkının korunmasını emreder.

    İslam ahlakına göre, başkalarının emeklerini takdir etmek, fikri mülkiyet haklarına saygı göstermek ve haksız yere onları kullanmamak önemlidir. İslam, dürüstlüğü, adaleti ve insanların haklarını korumayı teşvik eder.

    Bu nedenle, kopya çekmek veya başkalarının emeklerini çalmak, İslam’a göre kul hakkı ihlali olarak kabul edilir. Müminler, dürüstlüğü ve adaleti benimsemeli, başkalarının emeklerine saygı göstermeli ve kul hakkını korumalıdır.

    En iyi cevap

Cevapla